Răspunsul Coreei de Nord pentru SUA: Liderul Kim Jong-Un pune rachetele în...

Răspunsul Coreei de Nord pentru SUA: Liderul Kim Jong-Un pune rachetele în poziţie de atac

0
DISTRIBUIȚI

north_korea_001

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin astăzi să se facă pregătiri pentru atacuri cu rachete strategice împotriva continentului american şi a bazelor Statelor Unite în Pacific, ca răspuns la zborurile de antrenament cu bombardiere „invizibile” de tip B-2, pe fundalul tensiunilor din peninsulă, informează Mediafax. În cazul unei provocări „nesăbuite” din partea americanilor, forţele nord-coreene „trebuie să lovească fără milă continentul american (…), bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii şi Guam, şi pe cele care se află în Coreea de Sud”, a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia oficială KCNA.

Coreea de Nord nu dispune de tehnologia care să îi permită să lanseze rachete asupra unor ţinte aflate la o distanţă atât de mare, apreciază o majoritate a experţilor.


Potrivit unei surse militare sud-coreene, citată astăzi de agenţia sud-coreeană Yonhap, „o intensificare clară” a unor mişcări de vehicule şi persoane a fost detectată la instalaţii nord-coreene de lansare de rachete.

În timp ce tensiunile sunt în creştere în peninsula coreeană, două bombardiere invizibile B-2 au executat zboruri de antrenament ieri, deasupra Coreei de Sud, pentru a sublinia angajamentul american faţă de alianţa militară cu Seulul, în caz de agresiune din partea Nordului. Kim a declarat că zborurile bombardierelor invizibile au fost mai mult decât o demonstraţie de forţă şi că ele echivalează cu un „ultimatum (al americanilor) arătând că ei vor cu orice preţ să declanşeze un război nuclear”.

Phenianul a ameninţat deja, marţi, Statele Unite cu lovituri asupra bazelor sale în Pacific sau de pe teritoriul lor. Anunţul, difuzat de KCNA, provenea de la comandamentul armatei. De această dată, el provine de la liderul ţării. Washingtonul a anunţat din nou, ieri, că este „pregătit să facă faţă oricărei eventualităţi” provenind dinspre Coreea de Nord, potrivit secretarului american al Apărării Chuck Hagel.

Unii experţi consideră foarte puţin probabil un război adevărat – pe care Coreea de Nord este sigură că îl va pierde -, dar se aşteaptă la un gest de nemulţumire din partea nord-coreenilor, asemănător bombardării unei mici insule sud-coreene în noiembrie 2010, când au fost ucise patru persoane. Washingtonul şi Seulul tocmai şi-au consolidat pactul de cooperare militară care stipulează susţinerea Statelor Unite faţă de aliatul lor, inclusiv în cazul unei provocări minore din partea Coreei de Nord.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.