Românii vor putea să ispăşească în România anumite pedepse primite în Belgia

Românii vor putea să ispăşească în România anumite pedepse primite în Belgia

0
DISTRIBUIȚI

catuse

Români condamnaţi în Belgia vor putea să ispăşească anumite pedepse în ţară, în urma implementării în Belgia a obiectivului UE de „recunoaştere reciprocă a sancţiunilor”, formări destinate unor magistraţi români şi belgieni urmând să înceapă de săptămâna viitoare, scrie Mediafax.

Potrivit site-ului La Province.be, 18 magistraţi români urmează să sosească săptămâna viitoare la Palatul de Justiţie de la Mons, unde vor participa la o formare în acest sens, timp de o săptămână.


Ulterior, zece magistraţi belgieni vor participa la o formare în România. Acest lucru va permite unui străin european condamnat în Belgia să ispăşească o pedeapsă alternativă în ţara sa de origine şi, invers, unui belgian condamnat în străinătate să ispăşească pedeapsa în ţara sa. „Prin pedeapsă alternativă se înţelege, între altele, măsuri probatorii în cazul condamnării cu suspendare, brăţară electronică, muncă în folosul comunităţii”, precizează site-ul.

„Când privim proporţia străinilor din închisorile noastre (45%), observăm că aceştia sunt suprareprezentaţi”, notează Annie Devos, directoarea generală a Caselor de Justiţie. Între o pedeapsă alternativă, a cărei executare nu este garantată din cauza lipsei unui echivalent, şi închisoare, un judecător legian nu are de ales, comentează site-ul, care precizează că scopul este descongestionarea închisorilor belgiene. Aproximativ 295 de români, potrivit unor date pentru 2011, sunt deţinuţi în închisorile belgiene, iar 131 de dosare cu români au fost deschise începând din ianuarie 2012 în justiţia belgiană, potrivit La Province.be.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.