Sărbătoarea artei de a citi, alături de scriitorul Juan Pablo Villalobos, la...

Sărbătoarea artei de a citi, alături de scriitorul Juan Pablo Villalobos, la Bookfest

0
DISTRIBUIȚI

foto_227

Peste 15 000 de volume îi așteaptă pe timișorenii însetați de carte la cea de-a doua ediție a Salonului de Carte Bookfest, care începe astăzi. Peste 20 de standuri și 10 edituri din țară, precum și cele locale îi așteaptă pe vizitatori, la fel ca și anul trecut, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT).

Personalități la Bookfest

Salonul de Carte a anunțat deja două nume mari din lumea culturală: Juan Pablo Villalobos și Lucian Boia. Autorul mexican va fi prezent pentru a promova prima sa carte ”Fiesta în bârlog”, o apariție care a dat naștere unor controverse în toată lumea, a ajuns direct pe lista scurtă pentru premiul Guardian First Book și este deja publicată în 15 țări. Juan Pablo Villalobos este prozator, eseist și critic literar, iar temele pe care le abordează în textele sale variază între influența avangardei asupra operei lui César Aira și „tangologie”, atingând nuanțe erotice a literaturii latino-americane din prima jumătate a secolului al XX-lea. Cititorii timișoreni se vor întâlni cu autorul mâine, de la ora 18.00.

Un alt eveniment care nu trebuie ratat este dezbaterea cărții cardinalului Gianfranco Ravasi ”Întrebări privitoare la credință – 150 de răspunsuri la întrebările celor care cred și ale celor care nu cred”, apărută la editura Humanitas. Discuția va fi moderată de preotul Nikola Laus, secretar al Episcopiei Romano-Catolice Timișoara. Teolog, ebraist şi arheolog, Ravasi a fost printre cei cu șanse la scaunul papal și este cercetător al Bibliei cu o largă recunoaştere internaţională. Dezbaterea va avea loc tot mâine, dar de la ora 16.00.

Lucian Boia este o altă personalitate prezentă la cea de-a doua ediție a Salonului de Carte de la Timișoara. Este considerat cel mai bine vândut autor român al momentului în România, iar, în cadrul Bookfest, va vorbi despre ultima sa apariție, „De ce este România altfel?”. Prezentarea va fi urmată de o discuție liberă cu cititorii, duminică, de la ora 17.00, în ultima zi a Salonului de Carte.

26 de standuri, 13 edituri și 15.000 de volume

Bănățenii pasionați de carte vor putea alege titlurile aduse de cele mai importante edituri din țară și din Timișoara (Editura All, Curtea Veche Publishing, Editura Excelsior Art, Editura Herald, Editura Humanitas, Editurile Lider și Muzicală, Meteor Press, Editurile Polirom și Cartea Românească, Editura Rao, Editura Ponte, Editura Trei, Editura Universității de Vest), dar și distribuitori precum Okian (reprezentanți Pearson-Longman în România) și Cartea de Nisip.


Nu în ultimul rând, părinții vor putea găsi cele mai frumoase daruri pentru copii la standurile editurilor Corint Junior și Gama.

Mai mult decât carte

Vizitatorii Bookfestului sunt invitați și anul acesta să vizioneze pelicule premiate la nivel internațional în cadrul cinematografului de artă. Filmele alese pentru astăzi sunt „Once” (dramă/musical, Irlanda, 2006), de la ora 13.30, „Control” (dramă, Ungaria, 2003), de la ora 15.00, și „Palme albe” (dramă, Ungaria, 2006), de la ora 17.00. În următoarele două zile, cinefilii vor putea vedea și alte pelicule europene.

Andreea Foane și Filip Petcu așteaptă vizitatorii la expoziția ”File de pictură”, situată lângă standul Fundației Triade. Artiștii au afirmat că expoziția este un proiect curatorial, care se mulează pe tema târgului de carte Bookfest. Lucrările vor fi pe simeze din 14 până în 17 martie, iar programul de vizitare este zilnic, între 10.00-20.00.

Cititorii pasionați și de fotografie vor avea ocazia să admire prima expoziţie colectivă numită ”Călătoria și Capadochia” a Asociaţiei Timişorene de Fotografie reprezentată de Dan Buruleanu, Lucian Ionică şi Mihai Zegrea. Asociaţia își reia activitatea după 20 de ani și dorește să ofere un spațiu pentru artiștii fotografi care sunt dornici să expună.

Bookefest-ul Timișoara în cifre

Anul trecut invitatul de onoare al Salonului Internaţional de Carte a fost Franța, iar publicul a avut ocazia să se întâlnească cu personalităţi importante ale culturii contemporane franceze, cum ar fi Bernard Pivot sau Michel Houellebecq. S-au înregistrat aproximativ 90.000 de vizitatori în perioada 30 mai – 03 iunie, care au luat parte la peste 300 de evenimente. În 2013 invitatul de onoare va fi literatura germană prin participarea Austriei, Elveției și Germaniei în cadrul proiectului ”Trei țări, aceeași limbă”.

Evenimentul este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, și este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș. Intrarea este liberă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.