Statul român obligat de CEDO să plătească despăgubiri răniților și urmașilor eroilor...

Statul român obligat de CEDO să plătească despăgubiri răniților și urmașilor eroilor din Decembrie 1989. Vezi ce sume vor primi

1
DISTRIBUIȚI

20-decembrie-1989-piata-operei-timisoara

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, astăzi,  ca 72 de victime ale represiunii armate de la Timişoara, care au manifestat împotriva regimului comunist începând cu 16 decembrier 1989, să primească despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro din partea Guvernului României.

Încă în ianuarie 1990, imediat după căderea regimului Ceauşescu, Parchetul Militar din Timişoara a deschis, din oficiu, o anchetă care avea drept obiect represiunile îndreptate împotriva manifestanţilor. Reclamanţii care s-au adresat CEDO în această cauză sunt, aşa cum rezultă din documentele aflate la dosar, persoane identificate ca victime sau urmaşi ai acestora, în cursul anchetei. Abia printr-un rechizitoriu din 30 decembrie 1997, Parchetul i-a trimis în faţa Curţii Supreme de Justiţie pe generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, cu acuzaţiile de omor şi tentativă de omor, ei fiind consideraţi principalii responsabili ai organizării represiunii armate. Cei doi au fost condamnaţi la câte 15 ani închisoare şi la plata în solidar, împreună cu Ministerul Apărării, a unor sume de bani care au fost achitate. Alte procese în schimb, s-au rejudecat, acuzaţii au fost eliberaţi din arest, examinarea cauzei a fost de mai multe ori întreruptă iar judecata s-a derulat pe parcursul a mai multor ani.

Procesul soluţionat astăzi se înscrie într-un şir mai lung de plângeri înaintate la CEDO, în care reclamanţii acuzau pasivitatea autorităţilor în ancheta penală, faptul că nu au informat victimele ori urmaşii acestora cu privire la stadiul investigaţiilor şi încercarea de a-i descuraja pe cei care au avut de suferit în demersurile lor privind mersul anchetei.


Reclamanţii au acuzat lipsa unei anchete efective cu privire la cele întâmplate la Timişoara în decembrie 1989 iar argumentele guvernului care a invocat complexitatea evenimentelor nu au fost luate în considerare de completul de judecată de la Strasbourg, care a apreciat că responsabilii trebuie identificaţi şi sancţionaţi în ciuda dificultăţilor iar autorităţile sunt datoare să menţină încrederea publicului şi adeziunea la statul de drept.

Prin decizia luată astăzi la CEDO, 65 de timişoreni vor primi despăgubiri a câte 5.000 de euro şi alţi şapte, câte 3.500 euro, suma totală pe care o are de plătit statul român fiind de 349.500 euro.

„Există nişte principii, orice dosar trebuie soluţionat într-un timp rezonabil” a declarat, pentru PRESSALERT.ro, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, care i-a reprezentat pe cei mai mulţi timişoreni în acest proces la CEDO. „Criminalii din decembrie ’89 care au tras, au maltratat şi i-au reţinut pe cei din Timişoara trebuie să plătească în solidar sumele acordate victimelor. Statul român nu a rezolvat dosarele pentru aflarea adevărului, ca victimele din decembrie să beneficieze de daunele materiale şi morale cuvenite. Mai avem şi alte dosare la CEDO, atât ale unor timişoreni cât şi a peste o sută de bucureşteni”. Teodor Mărieş s-a arătat foarte nemulţumit de atitudinea pe care au avut-o preşedinţii asociaţiilor de revoluţionari din Timişoara: „Îmi este jenă că atunci când preşedinţii de asociaţii din Timişoara au fost rugaţi să facă acţiuni la CEDO au refuzat şi nu i-au lăsat pe timişoreni să se adreseze acestei instanţe numai pentru că iniţiativa aparţinea Asociaţiei 21 Decembrie 1989. Până la urmă cei care erau mai apropiaţi de noi au venit dar preşedinţii sunt vinovaţi că nu i-au lăsat pe oameni”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.