Supradoză entertainment și imbecilitatea “ziaristului”

Supradoză entertainment și imbecilitatea “ziaristului”

8
DISTRIBUIȚI

zoltanvarga 22

Fiindcă tuturor ne place „entertainment“-ul, de o bună bucată de vreme, mass – media e invadată de ştiri din capitolul „distracţie“. Zi şi noapte, pe Facebook, radio sau la TV dai nas în nas cu ştiri menite să te relaxeze, cică. Lumea devorează tot ceea ce înseamnă monden şi se hrăneşte cu aşa ceva. Recunosc, habar n-am care e diferenţa între lantanide şi actinide, dar atunci când admit că n-am auzit de fufa X care îşi mişcă fundul pe la vreo prezentare de modă, lumea cu care interacţionez devine suspicioasă. „Cum n-ai auzit de X? A fost combinată cu Y şi acum e cu Z. E vedetă Playboy şi e asistenta lu W. Cum, nu te uiţi la TV? Pe ce lume trăieşti?“. Recunosc, nu mă uit prea mult la TV. Cel puţin nu la emisiunile care au audienţe maxime prin ţărişoara noastră. Fără îndoială fiecare îşi consumă entertainment-ul propriu aşa cum crede de cuviinţă. Respect maxim  pentru cei  care îşi omoară timpul cu inventarierea scandalurilor care apar pe micul ecran. Dar de ce te miri tu, ăla atotştiutorul, că eu nu ştiu cine e Bianca, Anca sau Marinela? Tu ai auzit vreodată de The Cure sau Duke Ellington? Cum, n-ai citit în viaţa ta revistele Uncut sau NME? Ar cam trebui să-ţi revizuieşti atitudinea.


Să mai pui mână pe o carte alta decât cea de bucate şi să cauţi definiţia cuvântului entertainment. Revenind la ziariştii de modă nouă, de monden, există o serioasă problemă. Aceea a formatorilor de opinie. Oamenii cu voci credibile şi relatări pertinente. Fiindcă bârfa e foarte trendy, de ceva vreme a apărut un nou Homo Sapiens care are următoarea definiţie: „reprezint comunitatea şi-n plus eu ştiu tot şi întotdeauna am dreptate“.

Nu mai e un secret pentru nimeni că linia de demarcaţie între bun simţ şi oportunitate cu orice preţ a dispărut completamente. La fel ca şi cea între ziarist şi blogger. Orice individ înzestrat cu un aparat cu mulţi megapixeli poate să devină peste noapte membru plin al celei de-a patra puteri în stat. Mai contează că nu deosebeşte rock-ul de pop, bass-ul de orgă? Deloc, fiindcă „ziaristul” de modă nouă consideră în imbecilitatea lui nativă că e mai important să relatezi bârfe sau să scrii cum a fost îmbrăcată solista X la concert. Şi e formator de opinie, capisci? Mai nou, unii oameni care reprezintă „distracţia“ pe plan local încearcă din răsputeri să introducă şi pe malul Begăi, cancan-ul de Bucureşti. Slavă Domnului, există şi nişte personaje de pe aici care copiază la indigo fufele şi jmekerii de Dorobanţi. Şi uite aşa, încet – încet ne pricopsim cu muzicieni celebri de care n-a auzit nimeni în afara cercului lor de prieteni, cu designeri de modă afoni ş.a.m.d. Ziariştii ăştia de modă nouă sunt la rândul lor şi ei nişte mini – vedete, exact ca şi acelea despre care se străduie să încropească nişte texte fără prea multe greşeli gramaticale. Insipizi, incolori şi inodori.

8 COMENTARII

  1. Stimate domnule Bota,
    ma bucur din nou ca dati glas celor mai furioase ganduri ale mele. Ma supara rau de tot promovarea vulgaritatii, subculturii prin mijloacele media. e cumplit. Si ati sesizat foarte bine ca se tinde a se copia naravurile „miticilor”…multe, multe. Sau o cucoana cel putin dubioasa, Iulia Albu, cu gaina cu extensii si pampershi din USA…Sunt normali? Daca o intrebi ultimul roman citit…nu stiuu ce ar raspunde.
    Felicitari, inca o data pentru articol.
    Si9 sa aveti o primavara frumoasa, azi dimineata am auzit ca au inflorit ciuresii in Japonia…Sakura…
    O creanga de cires inflorit tuturor si mukltumesc Domnului ca existati fiindca mai exista o speranta.

  2. Timisoara a devenit in ultimii 20 de ani un sat mitic, asa ca nu va mai mirati, pentru ca lipsa educatiei, a culturii, blamarea santatii si sportului au fost programte si gandite din timp, iar asta este rezultatul.

  3. E frumos ce ai scris aici. Mai ales ca tu faceai jurnalism de performanta la Agenda, unde ilustrai articolele cu cururi de dansatoare si scriai news despre birturi si ii laudai pe toti patronii care dadeau de baut la protocol. Deci tu ai fost bunicul presei tabloide… Acum vad ca esti mare deontolog…

  4. Bine gandit si bine spus.
    Nu pica bine la toata lumea, dar asta este … 🙂
    Iar cei carora nu le pica tocmai bine merita ignorati, deoarece o cam iau pe aratura 😛

  5. Bravo! In sfarsit se publica si ceva … normal! Ar fi frumos sa ne indreptam spre normalitate ajutati de jurnalisti. In primul rand voi ar trebui sa ne demonstrati noua, cititorilor vostri, ca sunteti adevarati, ca sunteti cititi, ca sunteti normali.

  6. No coment!Doar că îmi place că în ultimul timp,jurnaliştii din România se implică tot mai mult şi constructiv în adevărata viaţă a Ţării!Le mulţumesc pe aceată cale celor ce îşi pleacă urechea la păsurile oamenilor şi le mai deschide ochii asupra dezinformării din jurul nostru!Nu mai avem OTV!JOHNY!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.