Visul american al copilului alungat, la patru ani, de acasă cu două...

Visul american al copilului alungat, la patru ani, de acasă cu două sandwich-uri în plasă

1
DISTRIBUIȚI

alex1

La patru ani, mama lui l-a urcat în tren şi l-a trimis în lume cu o plasă în care avea două sandwich-uri. A urmat o poveste de 19 ani în care Alex a jucat fără voie, mai ceva ca un actor de dramă americană. Totul a pornit într-o după-amiază de toamnă a anului 1994, când s-a trezit singur  în trenul de pe ruta Sighetu Marmaţiei – Timişoara.  Era îmbrăcat sărăcăcios şi cu o privire plină de amărăciune şi spaimă. Mama lui Alex a decis că e mai bine să îşi abandoneze băieţelul, i-a pregătit două sandwich-uri şi l-a urcat în trenul care mergea către Timişoara. „M-a luat familia de ţigani din tren şi m-a pus să cerşesc, nu am avut de la cine să învăţ un lucru bun. Ei îmi spuneau să-i înjur şi să-i scuip pe cei care nu îmi dau bani, iar seara când ajungeam acasă mă băteau şi mă înjurau pentru că nu am făcut bani destui”, îşi aminteşte Alex Cristea cu tristeţe de copilăria sa.

Cel care i-a schimbat viaţa şi l-a îndrumat să meargă pe alt drum a fost un bărbat pe care băieţelul, aşa cum învăţase, l-a scuipat pentru că nu i-a dat niciun ban. După aproape doi ani petrecuţi pe stradă, Alex a ajuns la un centru de plasament din Timişoara, iar după puţin timp, un educator l-a luat la centrul „Fraţii lui Onisim”. Tânărului i-a lipsit cel mai mult mama când era mic şi mergea la şcoală, când „colegii mei veneau cu pacheţel cu mâncare pregătit de mama lor. Dacă se loveau, mama lor imediat le sărea în ajutor, îi aştepta când ieşeau de la şcoală, de mine nu a avut nimeni grijă. Cel mai mult urăsc sentimentul ăsta de singurătate”.

Anii au trecut, iar Alex s-a făcut un tânăr frumos, cu părul creţ şi cu ochi căprui.  S-a resemnat cu gândul că nu-şi va reîntâlni mama care fără niciun fel de remuşcări a decis să-l abandoneze şi nici nu-şi mai dorea să ştie nimic de el. În urmă cu şase ani, pe când tânărul avea 16 ani, a avut surpriza să-şi vadă mama pentru prima dată. Era în „misiune de evanghelizare” cu pastorul de la asociaţie în judeţul Maramureş, la doar câţiva kilometri de locul în care trăia mama lui. „La întoarcere, pastorul a luat-o cu maşina pe un alt drum şi mi-a spus că mergem să-mi văd mama. Tot drumul am fost tăcut, aveam diferite stări emoţionale, mă gândeam dacă o să plâng când o s-o văd”, ne povesteşte băiatul. Au găsit-o pe mama lui Alex în satul Răzoare, unde locuia într-o mică vilă în construcţie. Femeia făcea langoşi cu brânză şi i-a poftit pe cei doi înăuntru, deşi habar nu avea că băiatul care o privea fix, înmărmurit este fiul ei. Tânărul arăta mai degrabă ca un adevărat domn, „îmbrăcat la costum, părul făcut cu gel, bărbierit, una-alta. Stăteam ca o stană de piatră, o analizam, nu am putut să vorbesc deloc cu ea şi am realizat că semănăm foarte mult, şi mama mea are părul creţ şi ochi căprui”.

Întrebarea “Știți că acest băiat frumos este copilul dumneavoastră?” adresată de pastor a lăsat-o pe femeie fără glas, iar ochii i s-au umplut de lacrimi.


Preț de câteva minute, mama lui Alex s-a uitat la el, dar nu a îndrăznit să spună nimic. “Nu-l iau în brațe pentru că simt că nu mă vrea”, a reușit femeia să spună. În acel moment, sufletul băiatului s-a umplut de răutate și abia a rezistat să nu-i spună ce are pe suflet. “Cum aș fi putut să nu o urăsc când timp de doisprezece ani nu i-a păsat de mine, puteam să mor, m-a părăsit când eram un copil”, spune băiatul nervos. La plecare, femeia le-a oferit celor doi nişte langoși, dar băiatul a refuzat să mănânce, nu dorea nimic de la mama sa. Pastorul i-a lăsat un număr de telefon la care l-ar fi putut contacta pe băiat, dar femeia nu s-a sinchisit nici măcar o dată să sune.

Alex nu este singurul copil pe care femeia a considerat că e mai bine să-l abandoneze, ci și restul celor trei frați mai mari și sora lui mai mică au ajuns în diferite centre de plasament din ţară. Pe cei trei frați mai mari nu i-a văzut niciodată, doar pe sora sa care locuiește într-un centru pentru fete din Giarmata a reușit să o viziteze de câteva ori și ține legătura prin telefon. “Mamei mele i-a plăcut viața. Nu mă las până nu-mi voi întâlni și ceilalți frați mai mari. Este un vis de-al meu ca înainte să văd groapa vreau să-i văd pe ei”, şi-a promis Alex.

Trista experienţă prin care a trecut şi-a pus amprenta asupra comportamentului său. Băiatul a reuşit să termine doar opt clase, iar anturajele în care a intrat au fost „extrem de proaste. În loc să merg la şcoală, mă jucam biliard, am fumat, m-am drogat, am schimbat şase şcoli în opt ani şi nu am reuşit să termin clasa a IX-a. Am ajuns să mă bat cu toată lumea pentru că vroiam să captez atenţia. Am fost un mare prost!”. Nu i-a plăcut cartea, însă lui Alex i-a plăcut limba engleză, astfel că a reuşit să o înveţe aproape la perfecţie în timp de asculta muzică, se uita la filme sau atunci când vorbea cu americanii veniţi în vizită la asociaţie.

Faptul că era unul dintre cei mai vechi locatari ai centrului, drama incredibilă prin care a trecut, dar şi pentru că vorbea fluent limba engleză au fost principalele motive pentru care, în 2009, a primit cel mai frumos cadou din viaţa lui şi a plecat în Statele Unite, timp de două săptămâni. Clipele trăite acolo nu le va uita niciodată, tânărul povesteşte că „de mic copil am visat să văd America. Am plecat la New York ca să strângem bani pentru asociaţie. Evenimentul a avut loc la unul dintre cele mai faimoase hoteluri din oraş. În timpul discursului meu, m-am simţit bine să văd că toată lumea asculta cu interes povestea mea de viaţă, iar la final oamenii m-au felicitat şi mi-au spus că sunt un curajos”.

Alex regretă că nu a rămas în America în urmă cu trei ani, dar nu se dă bătut. Acum, lucrează la o spălătorie auto din Timişoara, iar patronul firmei i-a oferit o cameră unde să locuiască. Vrea să înveţe ca să fie şofer profesionist de conducere, iar dacă va reuşi să strângă 3.000 de euro, visul său de a locui în America ar putea deveni realitate, pentru că are promisiunea de a lucra la o mare companie de transporturi.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.