Vitrina Galeriei Helios, scena protestului artiştilor plastici împotriva primăriei: „Nu se poate...

Vitrina Galeriei Helios, scena protestului artiştilor plastici împotriva primăriei: „Nu se poate creşte chiria ca la un magazin alimentar, aici se face cultură”

1
DISTRIBUIȚI
protest la galeria helios01_resize
FOTO: ADRIAN PÎCLIŞAN

Asociaţia Artiştilor Plastici din Timişoara a organizat un prim protest împotriva deciziei municipalităţii de a majora chiriile pe spaţiile deţinute de municipalitate, dar şi împotriva atitudinii primarului Robu. În acest sens, de miercuri, pe vitrina Galeriei Helios au fost lipite planşe negre, dar şi câteva afişe cu scrisoarea deschisă adresată de artiştii plastici primarului Timişoarei. „Subiectul nu e chiria, ci atitudinea dumneavoastră faţă de artişti, domnule primar Robu” sau „Nu suntem lipsiţi de decenţă, nu suntem „samsari de artă”.


Dimpotrivă, am făcut „mult, mult” mai mult pentru Timişoara decât afirmaţi dumneavoastră, domnule primar Robu”, sunt doar câteva dintre mesajele care au fost lipite pe vitrina Galeriei Helios. Ioan Iovan, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara, este de părere că edilul-şef a fost prost informat pentru că dacă s-ar fi făcut un mic calcul, ar fi rezultat că municipalitatea nu câştigă foarte mulţi bani dacă majorează chiriile spaţiiilor de artă din oraş.

„Este o nepermis de proastă înţelegere a valorii artiştilor. În toată lumea, artiştii plastici sunt protejaţi pentru că sunt importanţi pentru educaţie, pentru formarea gustului. În mod normal, aceste spaţii ar trebui să fie subvenţionate de primărie, nu să vină primăria să ridice chiria. Nu putem creşte chiria ca la un magazin alimentar, aici se face cultură”, ne-a spus Ioan Iovan.

În cazul în care primăria este în continuare de acord ca chiriile pe spaţii să fie majorate, artiştii plastici vor organiza şi un protest în stradă pentru că „mergem până la capăt, nu acceptăm distrugerea artei din Timişoara că aşa vrea cineva să mai scoată nişte bani. Nu se poate să fie jefuită şi arta. Cred că vom avea sprijinul oamenilor de artă din toată lumea”, a mai spus Iovan.

1 COMENTARIU

  1. Nu cred ca exista cineva care sa nu iubeasca arta si artistii. In cazul de fata, ca in multe altele, din pacate, subiectul este penibil! Chiria stabilita e mai mult decat derizorie, iar comparatia cu magazinele alinmentare e jenanta. In toate tarile civilizate artistii plastici sunt stapanii operelor concepute si a profitului material, cand le vand. Spatiile in care-si expun lucrarile, spre vizionare si vanzare se platesc cu bani grei. Continuarea discutiilor pe acest subiect si mai alest programarea de „proteste” nu va onoreaza stimati si iubiti artisti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.