ZIUA DECISIVĂ ÎN PDL transmisă live de PRESSALERT.ro UPDATE 13 Scandal după...

ZIUA DECISIVĂ ÎN PDL transmisă live de PRESSALERT.ro UPDATE 13 Scandal după ce „buldogul” l-a rupt pe Băsescu GALERIE FOTO

2
DISTRIBUIȚI

blaga deget 1

PD-L îşi decide, astăzi, soarta. Cei 5.000 de delegați portocalii vor trebui să decidă dacă partidul va rămâne în zodia lui Băsescu, alegând-o pe Elena Udrea, sau va încerca să-și croiască drumul mai departe pe cont propriu cu Vasile Blaga care i-a transmis președintelui că după ce pleacă de la Cotroceni trebuie să-și câștige prin vot o funcţie în partid. Moţiunea Monicăi Macovei este una decorativă, maximul pe care-l poate atinge fiind să „rupă” atâtea voturi cât să ducă alegerile pentru şefia PD-L în turul doi. PRESSALERT.ro va transmite live de la congresul PD-L cele mai importante evenimente şi declaraţii pe parcursul întregii zile. 

UPDATE 1 Pedeliştii „curg” către pavilionul central al Romexpo, unde are loc Convenţia Naţională Extraordinară a partidului. În mod normal, şedinţa ar trebui să înceapă la ora 10.00, cu puţin înainte de această oră fiind aşteptaţi să sosească şi candidaţii. O parte din delegaţia timişeană a venit cu un microbuz al Primăriei Sânnicolau Mare, condusă de Dănuţ Groza. Maşina inscripţionată a fost lăsată în parcarea hotelului unde s-au odihnit delegaţii înainte de votul decisiv. Principala discuţie purtată şi în interiorul delegaţiei timişene este legată de viitorul preşedinte al partidului şi, implicit, de cine va conduce mai departe filiala. În cazul unei victorii a Elenei Udrea se ia în calcul înlocuirea lui Constantin Ostaficiuc fie cu Alin Popoviciu, fie cu primarul de Sânnicolau Mare Dănuţ Groza, cel care la venirea Elenei Udrea, în timpul campaniei electorale interne l-a bătut la capitolul flori oferite blondei pe actualul şef al filialei.

UPDATE 2 Prima sosită dintre candidaţi a fost Monica Macovei. Fiind însoţită de Teodor Baconschi şi alţi câţiva susţinători ai platformei reformiştilor. La intrare Macovei s-a declarat încrezătoare susţinând „câştigăm, vom avea peste 2.100 de voturi”. Când a fost întrebată dacă în discursul său Traian Băsescu o va sprijini, Macovei a preferat să tacă şi a intrat în sală.

UPDATE 3 Vasile Blaga a venit împreună cu susţinătorii săi cu un microbuz. Acesta a declarat că are emoţii pentru că este vorba despre o competiţie, însă a asigurat că toată lumea rămâne în PDL.

UPDATE 4 În faţa pavilionului central s-au adunat câteva zeci de tineri în frunte cu deputatul PSD Mihai Sturzu. Aceştia aveau o scrisoare pe care vroiau să i-o dea Monicăi Macove,i pentru a o transmite lui Viktor Orban şi Laszlo Tokes, mesajul fiind acela că interesul naţional nu se negociază cu cei doi. În scurt timp au sosit mai mulţi reprezentanţi ai jandarmeriei care au anunţat că riscă să fie amendaţi pentru că organizează o contramanifestaţie. Pentru a evita acest lucru tinerii care susţineau să s-au adunat în urma unui mesaj pe Facebook nu au mai afişat caricaturile pregătite.

Incidentul a trecut neobservat pentru că a apărut Elena Udrea, extrem de zâmbizoare ţşi încrezătoare în acelaşi timp acerasta a anunţat că după ce va fi aleasă preşedinte principala sa grijă va fi să întărească partidul întâlnindu-se cu activul de bază şi întărind filialele cu probleme. După ce a intrat în sală, Elena Udrea a luat la pupat jumătate din sală, urmărită îndeaproape de camerele de luat vederi. Nu s-a oprit din plimbarea sa nici când organizatorii au făpcut apel ca liumea să ia loc. Constantin Ostaficiuc a stat alăturio de Vasile blaga la intrarea oficială, urcând cu acesta pe scenă. Deputatul Alin Popoviciu a privit începutul convenţiei din ministudioul Antenei 3 şi făcând uitate vremurile când îşi dorea să închide postul de televiziune, a cântat imnul PDL de la microfonul PDL.

UPDATE 5 Traian Băsescu a suţinut un discurs de mai bine de o jumătate de oră la Romexpo. „Astăzi vă voi vorbi în calitate de preşedinte, nu de membru, pentru că nu mai sunt membru al acestui partid. Poate vă aşteptaţi la un discurs în favoarea unui sau altuia dintre candidaţi, nu voi face asta, opţiunile mele sunt cunoscute”, şi-a început preşedintele glăsuirea în faţa poporului portocaliu. După ce a amintit că partidul este în cumpănă, că în guvernarea Boc s-au luat decizi care a costat PDL-ul victoria la alegeri, însă a „salvat ţara”, Băsescu nu a uitat să le reproșeze foștilor săi colegi că la legislative nu au luat exemplu de la Dan Diaconescu care „şi-a pus o cameră de televiziune la Târgu Jiu şi  el a dat impresia că se bate”.  În timp ce săgeţile din discurs băteau spre Blaga, acesta-l privea încruntat. Din partea cealaltă, Elena Udrea zâmbea cu mâinile împreunate ca de rugăciune. Doar preşedintele a anunţat că „ştiţi care este opţiunea mea, aşa că nu o să vorbesc despre asta”. Teoretic, pentru că practic  Băsescu a făcut lobby pentru moţiunea Elenei Udrea care vorbeşte despre venirea la putere a „generaţiei 40”. Aşa că Traian Băsescu a anunţat ferm ce-şi doreşte de la partid ca să meargă îmrpeună mai departe: „În 2000, am făcut marea schimbare. Atunci am spus să candideze tinerii. Aşa a candidat Ghiţă Falcă la Arad sau primarul Slatinei. Astăzi, din nou trebuie să ne bazăm pe tineri. Schimbarea din 2000 i-a asigurat PDL-ului 10 ani de guvernare. Istoria ne arată că atunci când aţi pus partidul în mâna tinerilor, a avut 10 ani de evoluţie”. Preşedintele a încheiat punctând „au fost diverse oferte din partea actualilor candidaţi la funcţia de preşedinte. Vreau să fie clar că masa la care mă aşez după ce îmi termin mandatul o stabilesc eu, şi nimeni altcineva.”

UPDATE 6 Prezentarea moţiunii Monicăi Macovei nu s-a bucurat de prea multă atenţie şi aplauze din partea delegaţilor. Macovei a fost prezentată ca singura care poate să refacă partidul, ca o pilulă amară, dar necesară pentru refacerea PD-L. „De ce s-a îndepărtat electoratul de noi?Am fost de multe ori aroganţi şi i-am dezamăgit pe alegătorii noştrii. Trebuie să redevenim un partid al oamenilor cinstiţi, oneşti, care nu fac blaturi”, a susţinut Macovei.

UPDATE 7 Theodor Paleologu a fost primul care a vorbit pentru susţinerea Elenei Udrea, catalogându-i moţiunea „ori la bal, ori la spital” şi prezentând-o ca fiind „perfectă pentru a-i face opoziţie lui Ponta”. Când a luat cuvântul, Udrea şi-a concentrat mesajul pe pierderea alegerilor de către PD-L sub conducerea lui Vasile Blaga. Chiar dacă sala nu a reacționat prea mult la vorbele Elenei Udrea, a avut un grup de susținători tinerei care până atunci au agitat pancarte cu „I love Băse”. Unii dintre susţinătorii lui Blaga au ridicat în aer hârtiile pe care era scris „Eu votez Blaga”.  „Am găsit colegi care au spus ca au obosit, nu mai vrem sa ne luptăm. Un partid mic poate cel mult sa se alipească de PNL, însă un partid mic niciodată nu va fi luat în serios. Trebuie sa reconstruim un PDL puternic”, a cerut Udrea.

UPDATE 8 Vasile Blaga şi-a început discursul în forţă, fiind aplaudat în picioare de mai multe filiale. „Am pierdut 12 din cei 14 presedinti de Consilii judetene si 40% de primari” a anunţat Blaga ca pentru mai încolo să o atace direct pe Udrea spunându-i că mulţi primari au pierdut alegerile din cauza PNDI-ului promovat de contracandidata sa cât era la Dezvoltare. „Un partid unit înseamnă că suntem unul lângă altul, eu am demonstrat că sunt omul care adună nu dezbină. Voi fi preşedintele unui PDL unit în care au loc toţi. Noi am făcut o greşeala pe care o face şi USL-ul din fericire: odată ajuns la guvernare, guvernul a condus partidul, nu partidul guvernul, ceea ce nu trebuie să se mai întâmple”, a susţinut Blaga. În acest timp, Udrea se interesa care-s filialele care-l susţineau zgomotos pe Blaga.

UPDATE 9 Începe votul pentru alegerea preşedintelui PD-L.

UPDATE 10 În urma numărării voturilor, Vasile Blaga este dat ca și câștigător al alegerilor de astăzi.

UPDATE 11 După numărarea voturilor s-a depus o contestaţie, iar în huiduielile celor din sală s-a anunţat că aceasta va fi soluţionată în cel mai scurt timp posibil. Tabăra Elenei Udrea este cea nemulţumită de rezultat.

UPDATE 12 Mircea Toader a citit procesul verbal şi a dat publicităţii şi numărul voturilor. Astfel, după moţiunile fiecărui candidat la preşedinţia partidului acestea sunt:

Reformiştii: 209 voturi

Noul PDL: 2014

România Dreapta: 2344

Liderul moţiunii „România Dreaptă, Politică Dincolo de Lozinci”, Vasile Blaga este declarat preşedinte al PDL. Deşi Mircea Toader l-a poftit pe scenă, Blaga a refuzat spunând că aşteaptă rezultatele celorlalte comisii. Deşi iniţial nu a vrut să urce pe scenă, Elena Udrea s-a răzgândit şi a urcat totuşi.

UPDATE 13 Tabăra Udrea a anunţat oficial că nu-l recunoaşte pe Blaga preşedinte şi contestă alegerile. Udrea spune că sunt doar 44 de voturi diferenţă. Blaga: „E greu să peirzi, şi eu am pierdut în 2011, dar niciodată nu am pus la îndoială corectitudinea colegilor care au numărat voturile. Nu accept ca cineva să-mi pună la îndoială loialitatea faţă de partid.” În timp ce Vasile Blaga îşi ţinea discursul de învingător, Udrea a părăsit incinta Romexpo înconjurată de susţinători şi reclamând fraude.


Monica Macovei a plecat singură şi nebăgată în seamă de pedeliştii împărţiţi între cele două  tabere pro şi anti-Udrea. Întrebată de PRESSALERT.ro dacă, având în vedere situaţia creată Vasile Blaga este preşedinte PDL, Macovei a declarat, cu un glas pierdut, „nu pot să comentez acum”.

 

 

2 COMENTARII

  1. Lectura instructiva – nu pentru sustinatorii lui Traian Basescu si ai Elenei Udrea, pentru ca aceia nu au de gand sa-si modifice convingerile in functie de ce arata realitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.