Războiul argumentelor între timişoreni și geografi pe tema exploatării gazelor de şist

Războiul argumentelor între timişoreni și geografi pe tema exploatării gazelor de şist

0
DISTRIBUIȚI

protest gaze sist01_resize

Argumentele a doi profesori universitari de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara nu i-au putut convinge pe participanţii la o conferinţă pe tema exploatării gazelor de şist în Banat că această metodă nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră. Geograful Petru Urdea a explicat faptul că tot mai multe ţări au ajuns să fie interesate de gazele de şist pentru că, în ultimul timp, nu s-au mai descoperit zăcăminte petroliere importante. „Aceste gaze pot fi obţinute doar prin fracturare hidraulică a şisturilor care se pot afla şi la 4.000 de metri adâncime. În opinia multor oameni, prin această metodă apa ar putea fi contaminată cu substanţele chimice care se utilizează pentru exploatarea gazelor de şist.


Totuşi, în viitor gazele de şist vor avea un rol predominant pentru că nu s-au mai găsit rezerve de petrol foarte mari care să asigure consumul pentru cel puţin 50 de ani”, a explicat Urdea.

Potrivit profesorului Stela Uruiuc, printre riscurile practicării acestei metode de exploatare a gazelor de şist se numără faptul că se pierd o serie de gaze în timpul exploatării şi al transportului, în cazul în care sondele nu sunt bine cimentate substanţele chimice din apa utilizată pot polua pânza freatică sau pot apărea cutremure. Însă geograful spune că nu s-a putut dovedi că exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică are un astfel de impact negativ.

Petru Urdea este de părere că problema cea mai mare privitor la exploatarea gazelor de şist o reprezintă faptul că guvernanţii au dat un ordin prin care şi-au dat acordul ca firma Chevron să înceapă această procedură în vestul ţării, fără a oferi informaţii suplimentare despre cum se va realiza acest lucru. Nu de aceeaşi părere au fost şi participanţii la dezbatere. Borislav Petrovici a încercat să explice că „substanţele chimice din apa folosită  în procesul de fracturare hidraulică rămân în proporţie de 60 % în sol şi astfel apa poate fi contaminată. Nu mi se pare normal ca o companie să se îmbogăţească fără să ţină cont de sănătatea mea. Mai mult, cămaşa de beton care înveleşte gaura făcută poate să cedeze, nimeni nu verifică dacă sunt probleme şi apa poate fi contaminată cu substanţele chimice”.

Vă reamintim că pe 4 aprilie, la Timişoara a fost organizat un protest împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică la care au participat în jur de 600 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.