Artă în toate formele, în săptămâna Cafékultour

Artă în toate formele, în săptămâna Cafékultour

1
DISTRIBUIȚI

kafecultour

Institutul Francez şi Centrul Cultural German din Timişoara organizează şi în această primăvară un eveniment care a intrat deja în tradiţia culturală a oraşului. Cafékultour – săptămâna cafenelelor, care se doreşte a fi o întâlnire anuală festivă a tinerei creaţii contemporane în cafenele, baruri sau librării, oferă, de-a lungul a şapte seri, film, lecturi, concerte, scurtmetraje, teatru, expoziţie sau ateliere de creaţie. Săptămâna culturală, care se va întinde pe perioada 14 – 20 aprilie, promite să fie plină de surprize, plasată sub semnul originalităţii, al diversităţii locurilor şi formelor de expresie artistică, o alternativă pentru difuzarea şi promovarea unor creaţii artistice din spaţiul care le-a consacrat în cel urban.

Cea de-a noua ediţie a acestei manifestări va fi deschisă duminică, 14 aprilie, la Cuib d’Arte, unde, începând cu ora 19.00, autoarea de romane Lola Lafon, care iubeşte în egală măsură să scrie şi să cânte, va oferi o seară de lectură-concert, acompaniată la chitară de Olivier Lambert.

Seara următoare va fi dedicată unui concert de jazz susţinut de trioul M.A.D., alcătuit din trei protegonişti ai scenei germane de pop şi jazz. Muzica lor, în stil groove, cu multă improvizaţie, elemente de jazz şi melodii funk va putea fi ascultată la clubul Bunker, începând cu ora 21.00. Cafeneaua Alzheimer – „Sertare cu poveşti de altădată” este un proiect al Muzeului de Artă în colaborare cu Serviciul pentru Protecţia Socială a Persoanelor Vârstnice care doreşte crearea unui mediu informal pentru stimularea persoanelor suferinde de această boală, îndemnându-le să-şi deschidă sertarele memoriei şi să-şi povestească amintirile.

Istorii de demult, despre cafenelele şi cofetăriile de altădată, vor putea fi ascultate la librăria Cărtureşti, în dimineaţa zilei de 16 aprilie, începând cu ora 10.00.


În aceeaşi zi, de la ora 19.00, cafeneaua culturală Al-kimia va găzdui o seară bulgaro-croată oferită de cele două comunităţi, unde renumita salată bulgărească va putea fi savurată pe un fond vocal-instrumental de muzică clasică, urmat de Teo Band. În mod excepţional, pentru o seară, cinemateca francofonă se asociază săptămânii cafenelelor, cu filmul poliţist cu tente umoristice „Poupoupidou” şi mai multe filme-surpriză de scurt metraj. Cinefilii le vor putea urmări miercuri, de la ora 19.00, la Jazzissimo Lounge.

Facultatea de Arte şi Design este reprezentată la această ediţie cu o expoziţie a studenţilor de la diferite secţii ale facultăţii, având ca temă cafenelele, pentru a demonstra cum linia, forma sau culoarea pot crea un ambient plăcut şi armonios. Designul de cafenele va fi expus la Zai Après Café joi, începând cu ora 19.00, iar seara se va încheia cu scurtmetraje franco-germane bizare, periculoase, cu opinii neobişnuite dar şi amuzante. În aceeaşi zi, designerul, omul de afaceri şi showman-ul Cantemir Gheorghiu, creatorul popularilor „Pappbrille”, oferă o „consiliere absurdă de stil, cu umor”, în forma unui atelier care se va desfăşura în acelaşi spaţiu, tot de la ora 19.00.

Café Aethernativ îi aşteaptă pe iubitorii de muzică vineri, de la ora 21.00, cu grupul tinerilor muzicieni cehi „Chlupy”, pregătit să ofere o adevărată reverie muzicală cu performance-urile lor realizate cu ajutorul unei chitare folk, al unui glockenspiel şi al diferitelor percuţii exotice. Săptămâna cafenelelor se va încheia cu o seară de teatru francofon, programată pentru ziua de sâmbătă, când asociaţia arădeană „Amifran” va fi prezentă, de la ora 19.00, la Club Túnel, cu piesa „Bataille navale”, cu care au fost prezenţi la mai multe festivaluri de teatru francofon pentru liceeni. În aceeaşi seară, Ira Mimosa, venită de la Praga, va cânta muzică folk în franceză şi cehă la Café Aethernativ, de la ora 21.00.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.