Artistul care a revenit în oraşul ce l-a „crescut” și l-a inspirat

Artistul care a revenit în oraşul ce l-a „crescut” și l-a inspirat

0
DISTRIBUIȚI
aurel garjoaba
Tablou de Aurel Gârjoabă

După o despărţire care a durat aproape 50 de ani, Ion Aurel Gârjoabă revine în „Mica Vienă”, unde şi-a făcut studiile, în calitate de artist împlinit. Pictorul expune astfel pentru prima dată în Timişoara. Colecţia de lucrări intitulată “De la Sighişoara pân’ la Timişoara, via Balcic”, inaugurată ieri la Galeria Helios, oferă o plimbare în natură indiferent de tehnica sau curentul ales. Tablourile lui Gârjoabă sunt asemeni unor viziuni despre flori, copaci, cu un relief vălurit, reprezentând natura statică, surprinsă oarecum împăienjenită de ochiul fascinat al pictorului.


O parte din lucrările artistului retras la Argeş surprind prin contraste, altele sunt inundate în culori pastel, toate sunt însă pline de expresivitate. Cele 73 de picturi expuse  sunt peisaje din Balcic, în special, şi din România, în general, dar şi naturi statice. Criticul Octavian Barbosa afirmă, în revista „Arta”, despre lucrările autorului: “Compoziţiile, naturile statice şi peisajele atestă fiecare în parte o natură luminoasă, care nu se lasă în voia instinctului şi a momentului. Expresivitatea sa provine dinăuntrul fiinţei şi nu trece de înfruntările acesteia.”

Un artist complet

Ion Aurel Gârjoabă este pictor, grafician, sculptor, ilustrator şi realizează şi coperţi de carte. El a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara în 1966. Din 1994 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Are în palmares zeci de expoziţii personale şi de grup în ţară şi străinătate, cele mai numeroase în Franţa. Lucrările lui Gârjoabă au fost admirate în Suedia, Finlanda şi Statele Unite ale Americii. Timişorenii dornici să achiziţioneze artă românească trebuie să ştie că preţurile unui tablou semnat de Ion Aurel Gârjoabă încep de la 380 de lei, pentru lucrările de dimensiuni mici, şi pot ajunge până la 1.500 de lei, în cazul celor de dimensiuni medii. Lucrările care depăşesc aceste sume sunt cele trei sculpturi care pot ajunge chiar la 4.000 de lei.

Expoziţia pictorului argeşean este deschisă din 4 până în 17 aprilie, la Galeria Helios, şi va putea fi vizitată de luni până vineri între orele 12.00 – 20.00,  și între 11.00 – 15.00, sâmbăta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.