Avocat, reţinut după ce a primit zeci de mii de euro ca...

Avocat, reţinut după ce a primit zeci de mii de euro ca să rezolve sentinţe

0
DISTRIBUIȚI

catuse 1

Avocatul Daniel Costel Petre, de la Baroul Bucureşti, a fost reţinut pentru trafic de influenţă într-un alt dosar decât cel al judecătoarelor Dinu şi Costache, aceeaşi măsură fiind dispusă în cazul Ionelei Dăncuţă, cea prin care acesta ar fi primit bani pentru a interveni la instanţe, potrivit DNA. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează că Daniel Costel Petre şi Ionela Carmen Dăncuţă au fost reţinuţi într-un dosar de trafic de influenţă, după ce avocatul a fost prins în flagrant, ieri, primind 15.000 de euro de la o persoană denunţătoare.

Potrivit procurorilor, Petre ar fi cerut şi primit bani pretinzând că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti (TB) şi Curtea de Apel Bucureşti (CAB), pentru a-i determina pe aceştia să decidă cercetarea în libertate a unei rude a denunţătoarei.

Surse judiciare susţin că Ionela Carmen Dăncuţă este sora boxerului Daniel Dăncuţă – arestat preventiv în 2011 într-un dosar de falsificare a unor carduri bancare.

 DNA arată că, în iulie 2012, Daniel Costel Petre a cerut de la o persoană denunţătoare suma de 150.000 euro, modificată ulterior la 50.000 euro, şi a primit suma de 50.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre de punere în libertate a rudei denunţătoarei, cercetată în stare de arest preventiv. Banii au fost primiţi de avocat prin intermediul inculpatei Dăncuţă Carmen Ionela. Cu toate acestea, la termenul la care s-a judecat dosarul în care era arestată preventiv ruda denunţătoarei, instanţa nu a dispus punerea acestuia în libertate.

Ulterior, în cursul lunii septembrie 2012, avocatul a continuat să susţină că îşi va trafica influenţa asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, pentru admiterea unei cereri de liberare provizorie sub control judiciar formulată în numele rudei denunţătoarei, afirmând în plus că are posibilitatea să facă acelaşi tip de intervenţie şi pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, care urmau să judece recursul în acea cauză, se mai arată în comunicatul DNA.

„În schimbul intervenţiei pe care a lăsat să se înţeleagă că o va face, Petre a oprit 13.000 de euro din suma de 50.000 euro primită anterior, iar restul l-a restituit denunţătoarei.


În condiţiile în care ruda denunţătoarei a fost pusă în libertate de către Tribunalul Bucureşti, prin admiterea cererii sale de liberare provizorie sub control judiciar, avocatul Petre Daniel Costel a pretins o nouă sumă, 80.000 euro, susţinând că îşi va trafica influenţa pe lângă magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti, care urmau să judece recursul în respectiva cauză, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre prin care să menţină hotărârea instanţei de fond”, afirmă procurorii.

Apoi, până la sfârşitul lunii decembrie 2012, denunţătoarea i-a dat avocatului, în mai multe tranşe, 28.000 euro şi 10.000 de dolari, în „contul” sumei de 80.000 euro pe care acesta din urmă a susţinut că ar fi dat-o din banii personali judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti pe lângă care ar fi intervenit, mai susţine DNA.

Pe lângă aceşti bani, avocatul a convenit cu denunţătoarea să îi lase ca garanţie mai multe bijuterii valoroase din aur cu diamante aplicate şi ceasuri de marcă, precum şi cheile şi certificatul de înmatriculare ale unui autoturism, în timp ce, la rândul său, Dăncuţă Carmen Ionela a lăsat, tot ca garanţie, cheile şi certificatul de înmatriculare ale altui autoturism.

„În vederea răscumpărării bijuteriilor primite de la denunţătoare, Petre Daniel-Costel a pretins de la aceasta, prin intermediul lui Dăncuţă Carmen-Ionela suma de 5.000 euro, negociată ulterior la 15.000 euro, obligându-se ca, în schimbul banilor, să restituie bijuteriile, cu excepţia a două ceasuri (unul fiind marca ROLEX). Acestea urmau a fi răscumpărate contra unei sume suplimentare de 5.000 euro”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Avocatul a fost prins în flagrant sâmbătă, după ce a primit de la denunţătoare 15.000 euro şi a restituit o parte din bijuteriile primite anterior, mai spun anchetatorii.

Daniel Costel Petre şi Ionela Dăncuţă au fost reţinuţi duminică şi duşi la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

DNA precizează că Daniel Costel Petre este urmărit penal şi în dosarul judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti, în care i s-a dat interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.