Baschetbalista timișoreancă Miruna Crâsnic pune ghetele în cui. Vezi care au fost...

Baschetbalista timișoreancă Miruna Crâsnic pune ghetele în cui. Vezi care au fost momentele emoționante de la meciul de retragere GALERIE FOTO

5
DISTRIBUIȚI
danzio retragere08_resize
Deşi s-a retras ca jucătoare, Miruna Crâsnic rămâne alături de BCM Danzio Foto: Adrian Pîclişan

Cariera de baschetbalistă a ajuns la capăt de drum pentru Miruna Crâsnic, jucătoare, manager, dar și membru fondator al clubului de baschet feminin BCM Danzio Timișoara. La 30 de ani, sportiva va rămâne alături de club ca manager. Pentru că a fost alături de proiectul Danzio de la început, antrenorul Dan Ionescu a decis să îi facă o surpriză, un meci amical de retragere cu sârboaicele de ZKK Beocin, din prima ligă a țării vecine. Din nefericire, amicalul de duminică după-amiază a fost umbrit de decesul lui Ioan Statie, unul dintre cei patru membri fondatori Danzio,  care a decedat în noapte de vineri spre sâmbătă.Timișoreanul, medic veterinar, a murit după o luptă grea cu leucemia, la doar 54 de ani.

Meciul a fost unul special, plin de momente frumoase, încheiat 68-49 pentru timișorence. Fetițele de la CSȘ Bega, generațiile născute în 2002-2003, au venit îmbrăcate în treniguri violet și cu cu narcise galbene pentru Miruna. La început de meci, înainte să intre pe teren, jucătoarea și managera echipei a bătut palma și cu un scaun gol, cel pe care până săptămâna trecută a stat Ioan Statie. Cu trei minute înainte de final, Dan Ionescu a chemat-o pe ultima dată pe Miruna la schimbare și jucătoarea a primit un buget de crini galbeni, primul ei tricou de din prima ligă, înrămat și o cupă cu numele său gravat, toate în aplauzele publicului prezent în sală. ”A fost emoționat. Am avut ocazia să joc pentru ultima oară cu colegele mele. Da, am făcut gestul de la început pentru domnul Statie. A fost un om foarte sufletist care a fost mereu aproape de echipă. Din păcate, multă lume nu știe că și el a fost membru fondator”, povestește Miruna Crâsnic printre lacrimi despre deceseul unuia dintre membri fondatori ai clubului.

Membru fondator al BCM Danzio

Miruna a început baschetul ca junioară la CSS Bega, cu antrenoarea Bogdana Gal Diaconovici, iar apoi a continuat cu Constantin Wunsch. La 18 ani a terminat junioratul și a rămas la Timișoara, deoarece părinții o îndemnau să se înscrie la facultate. În 2008, după șapte ani în care s-a ocupat de fitness și arbitraj, timișoreanca a pus bazele clubului BCM Danzio alături de regretatul Ioan Statie, Cristi Chițu și antrenorul Dan Ionescu. Baschetbalista recunoaște că a dorit să revină pe terenul de baschet pentru a-și demonstra că mai poate face față ca sportivă. ”Pentru mine a fost mai mult ca un hobby pentru că acum cinci ani când am început proiectul, eu revenisem dupa o pauză de șapte ani de baschet. Primii pași au fost cei mai frumoși dar și cei mai grei. Nu știam ce înseamnă să conduci un club de baschet, să reziști în campionat și cât efort implică să scoți un rezultat bun. Am înscris echipa în Divizia B și am pornit la drum. Deplasările le-am făcut cum am putut, de multe ori am mers cu mașinile personale iar cheltuielile le-am acoperit cei din conducere, fiecare cu cât a putut să contribuie”, povește Miruna despre primul sezon la Danzio.

După doar un an, BCM Danzio a promovat în prima ligă de baschet feminin, și munca a început să devină tot mai serioasă, dovadă că după al doilea sezon în primul eșalon, timișorencele obțineau locul 4 la final de campionat. Chiar dacă Miruna Crâsnic nu a fost o jucătoare decisivă în prima ligă pentru echipa antrenată de Dan Ionescu, sportiva a avut un rol important în gestionarea relațiilor cu jucătoarele, de multe ori mult mai capricioase decât băieții. ”Rolul meu ca jucătoare la echipă a fost mai mult pe plan psihologic, am încercat mereu să țin fetele unite, să nu ajungem o echipă de mercenare în care fiecare își urmează interesul. Am fost mai mereu ca o familie și din punctul acesta de vedere cred că mi-am făcut treaba. Cred că le-a fost mai ușor fetelor să comunice cu mine în postura de manager pentru că eram mereu între ele și niciodată nu am făcut diferențe, eram toate egale iar problemele ce apăreau în cadrul echipei erau mai ușor de rezolvat astfel”, explică timișoreanca.

Adio, dar rămân cu tine

După al cincilea sezon ca jucătoare la echipa bănățeană, Miruna a decis că este momentul să pună ghetele în cui și să se dedice exclusiv funcției din conducerea clubului. În acest sezon, ”panterele roz” și-au atins obiectivul, clasare în play-off de pe poziția a 7-a și titlul național la U 23. Echipa mare a terminat campionatul, așa că antrenorul și președintele clubului Dan Ionescu a decis să îi organizeze managerei un meci de retragere cu echipa din Serbia ZKK Beocin. ”Decizia retragerii era normal să vină. Am 30 de ani iar eu ca jucătoare nu eram decisivă în cadrul echipei. Ideea acestui meci a fost a domnului Ionescu. Am fost plăcut surprinsă când am auzit. Am fost implicați împreună de la început în acest proiect și mă cunoaște foarte bine, suntem de asemenea prieteni de mulți ani si știa ce înseamnă pentru mine acest „meci de Adio”.


Mă bucur că a avut această inițiativă”, spune baschetbalista timișorenacă.

Deocamdată, cea mai bună clasare a timișorencelor rămâne locul 4 din sezonul 2010-2011, dar Miruna are speranțe că în viitor BC Danzio poate fi printre forțele campionatului, și, de ce nu, să joace și într-o competiție la nivel european. ”Rămân în conducere și mi-aș dori să mă implic pe mai multe planuri. Unul din punctele de perspectiva ale acestui club este echipa de tineret care permite junioarelor să crească alături de echipa mare. Eu văd un viitor fericit pentru Danzio, trebuie să avem mereu o gândire pozitivă. Normal că fără partea financiară nu contăm dar am speranța că alături de Consiliul Local și de Consiliul Județean, ni se vor mai alătura și sponsori privați în ideea de a ajunge cât mai sus în Liga Națională. Abordarea competițiilor europene nu este departe de clubul nostru deoarece nivelul baschetului practicat la noi în țară ne permite acest lucru. Desigur nu ma gândesc încă la Euroligă, dar mai există și alte competiții în care am avea loc”, mărturisește Miruna despre planurile de viitor alăturide BCM Danzio.

Miruna Crâsnic este absolventă de Limbi Moderne Aplicate, specializarea engleză-italiană și este și traducător autorizat. De asemenea, baschetbalista a terminat și un master în Psihologie. În perioada de șapte ani cât nu a jucat baschet, timișoreanca a terminat cursul de instructor de fitness din cadrul Federației Române de Fitness și Culturism, a activat ca oficial la masa de arbitraj a meciurilor de baschet, iar timp de doi ani, a fost arbitru.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.