Băsescu: „S-ar putea să mai convoc un referendum pentru a lămuri revizuirea...

Băsescu: „S-ar putea să mai convoc un referendum pentru a lămuri revizuirea Constituţiei”

0
DISTRIBUIȚI

traian basescu 22

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat că îi va îndemna pe români să nu meargă la referendumul de revizuire a Constituţiei dacă nu va rezulta Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, adăugând că ar putea şi el să mai convoace un referendum prin care să clarifice această problemă. „Vă asigur că s-ar putea, s-ar putea, să mai aibă loc referendumuri până îmi termin mandatul. Spre exemplu, cu ocazia europarlamentarelor, pentru a lămuri eventual ceea ce nu respectă parlamentarii în revizuirea Constituţiei. Nu spun că va fi neapărat, dar s-ar putea, pentru că e dreptul meu şi nu vreau să îmi reproşeze cineva după încheierea mandatului «Domnule preşedinte, dar aveai dreptul să lansezi un referendum şi nu ai făcut-o, să ne fi întrebat». Deci nu exclud această posibilitate, sunt hotărât să folosesc în favoarea românilor toate instrumentele date de Constituţie”, a afirmat Băsescu la Digi 24, potrivit Mediafax.  Băsescu a reafirmat că îi va îndemna pe români să nu meargă la vot la referendumul de revizuire a Constituţiei dacă noua lege fundamentală nu va aplica referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

„Voi avea un singur mesaj. Dacă nu se respectă referendumul din 2009, care a fost valid, au venit 51% din electori la vot, românii nu au de ce să meargă la votul pentru Constituţie.


Da, sigur că da, îi voi îndemna să nu meargă la referendumul pentru revizuirea Constituţiei pentru că sunt înşelaţi”, a spus Băsescu. El a spus că este „o mare greşeală” că s-a „ermetizat” dezbaterea privind noua Constituţie în grupul condus de preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

„Dezbatere nu este, din păcate şi cred că s-a făcut o mare greşeală cu izolarea dezbaterii politice în grupul condus de domnul Crin Antonescu. E o mare greşeală pentru că ermetizează dezbaterea exact de cei care ar trebui să vină la referendum în cunoştinţă de cauză. Iar faptul că dezbaterea este închisă, nu are acces publicul şi presa la ea, să comenteze fiecare articol, fiecare luare de poziţie, va face ca oamenii să nu vină la referendum pentru că nu ştiu ce vor vota. Mai mult decât atât, va fi o competiţie a partidelor care să mintă de ce să se voteze sau de ce să nu se voteze Constituţia şi cei mai mulţi vor miza pe mersul pe televizor păcălindu-i: «Vedeţi că dacă votaţi Constituţia, nu ştiu ce o să vi se întâmple bine legat de un articol», dar nu le vor spune toate prevederile”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a spus că premierul Victor Ponta face o „greşeală de viziune” când propune Parlament cu 300 de aleşi, însă bicameral, deoarece nu realizează că românii mai au şi Parlamentul European de la Bruxelles.

„Noi încă nu realizăm că avem un parlament la Bruxelles. Românii nici nu realizează câte legi se adoptă în Parlamentul de la Bruxelles şi care devin legile noastre. Un lucru pe care nu îl ştiu românii este totala necolaborare a Parlamentului României cu Parlamentul de la Bruxelles. Ştiţi că în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, cu 30 de zile înainte, Parlamentul European trimite la parlamentele naţionale documentele şi cere punct de vedere. România nu ştiu dacă a trimis măcar o singură dată punct de vedere pe o anume legislaţie pentru că nu s-a creat mecanismul în Parlamentul României”, a mai spus Băsescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.