Coplata a intrat în vigoare. Ce sumă vor plăti pacienţii marilor spitale...

Coplata a intrat în vigoare. Ce sumă vor plăti pacienţii marilor spitale din zona de vest

0
DISTRIBUIȚI

card_sanatate-medic

Coplata la externare a intrat astăzi în vigoare. Coplata este prevăzută în Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, valoarea acesteia urmând să fie stabilită de către fiecare spital în parte, dar nu la mai puţin de cinci lei şi nu mai mult de 10, potrivit Mediafax.

Spitalul Clinic Judeţean şi cel Municipal din Timişoara vor percepe coplata abia de săptămâna viitoare, valoarea nefiind încă stabilită, având în vedere că nu s-a pus la punct deocamdată sistemul prin care pacienţii vor plăti, nu se pot tăia chitanţe şi nu se pot înregistra banii în contabilitate. Managerul general al Spitalului Clinic Judeţean din Timişoara, Ciprian Bogdan, a declarat, ieri, că la această unitate coplata va fi introdusă abia începând de săptămâna viitoare. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Spitalul Municipal, unde Consiliul de Administraţie se va întruni în cursul acestei săptămâni pentru a stabili valoarea coplăţii.

„Zilele acestea se întruneşte Consiliul de Administraţie şi decidem acolo cât se va plăti această taxă şi cum se va putea plăti.


Problema este că nici contractul-cadru nu e semnat la Spitalul Municipal, oricum, trebuie să gândim bine, să găsim un sistem în care pacienţii să poată plăti la externare”, a declarat Rodica Mihăescu, director medical în cadrul Spitalului Municipal Timişoara.

La Spitalul Judeţean din Timişoara se înregistrează, lunar, aproximativ 3.500 de externări, din care circa 1.700 nu sunt urgenţe, în timp ce la Spitalul Municipal Timişoara sunt aproximativ 3.000 de externări pe lună, dintre care peste o mie sunt urgenţe.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Oradea a stabilit coplata la 10 lei, suma fiind percepută pacienţilor care se externează de luni, aceeaşi valoare urmând să fie plătită, la externare, de bolnavii internaţi din cursul zilei la Spitalul Municipal, în timp ce la Spitalul CF se vor plăti 5 lei. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, Consiliul de Administraţie a stabilit contravaloarea coplăţii la suma maximă de 10 lei.

„Chiar dacă abia astăzi (luni – n.r.) a apărut în Monitorul Oficial actul normativ, noi am introdus deja coplata, astfel că aceasta a început să fie plătită de către pacienţii externaţi în această dimineaţă”, a declarat managerul unităţii, dr. Gheorghe Carp. El s-a declarat însă nemulţumit de faptul că banii strânşi nu vor reprezenta o sumă prea mare.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă înregistrează lunar aproape 4.100 de externări, iar aproximativ 85 la sută dintre cazurile rezolvate sunt ale unor pacienţi internaţi prin Unitatea de Primire a Urgenţelor. Dintre spitalele importante din Oradea, singurul care a stabilit cuantumul minim al coplăţii permis de contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014 este Spitalul CF Oradea, unde decizia nu a fost luată de Consiliului de Administraţie, care a fost dizolvat după transferarea unităţii din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii, ci de către Comitetul Director.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.