Croaţia şi-a ales deputaţii europeni, votați de un electorat modest

Croaţia şi-a ales deputaţii europeni, votați de un electorat modest

0
DISTRIBUIȚI

CROATIA-Opozitia-a-castigat-alegerile

Croaţii au votat ieri pentru primele lor alegeri europene, un preludiu la aderarea lor la 1 iulie la Uniunea Europeană. Scrutinul a arătat lipsa lor de atracţie pentru blocul celor 27 ca urmare a crizei economice din ţara lor, notează AFP, potrivit Agerpres. Conform rezultatelor oficiale aproape definitive după numărarea a 99% din voturi, o coaliţie formată în jurul conservatorilor Comunităţii democrate croate /HDZ, opoziţie/ a obţinut şase locuri, o altă coaliţie formată în jurul Partidului social democrat /SDP, la putere/ a obţinut cinci, în timp ce un loc a fost câştigat de o mică formaţiune de opoziţie. Liderii acestei foste republici iugoslave, independentă din 1991, au declarat că alegerea celor 12 deputaţi croaţi, care se adaugă celor 754 câţi numără Parlamentul European, reprezintă un moment „istoric” şi au îndemnat populaţia să voteze în număr mare.

Dar, la zece ani de la începerea procesului de integrare în UE, croaţii sunt obosiţi de negocierile de aderare, însoţite de reforme uneori dureroase, ca privatizarea şi restructurarea şantierelor navale ce ar trebui să genereze multe disponibilizări.


Rata de participarea înregistrată la finalul votului a fost de numai 20,79%, cu mult sub media de 43% înregistrată în cele 27 de ţări membre ale UE la alegerile europene din 2009.

Economia croată este în recesiune aproape constant începând cu anul 2009. În 2012, PIB-ul a scăzut cu 2% şi şomajul afectează 22% din populaţie. Guvernul, conştient că ţara va fi una dintre cele mai sărace din blocul celor 27 – cu un PIB pe cap de locuitor ce corespunde la aproximativ 60% din media europeană – speră că ajutorul financiar al UE estimat la peste 13 miliarde de euro până în 2020 să contribuie la redresarea economiei locale. Cei doisprezece membri aleşi duminică, care vor reprezenta această mică ţară de 4,2 milioane de locuitori, vor ocupa locurile numai un an, întrucât Parlamentul European va fi reînnoit în 2014.  După Slovenia, care a aderat la UE în 2004, Croaţia este a doua din cele şase foste republici iugoslave ce se integrează în blocul european. Celelalte patru sunt în diferite etape ale procesului lor de aderare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.