Curatorul Răzvan Ion aduce Reforma în Banat, într-un eveniment inedit

Curatorul Răzvan Ion aduce Reforma în Banat, într-un eveniment inedit

1
DISTRIBUIȚI

razvan ion si eugen

Răzvan Ion, una dintre figurile centrale din zona artei contemporane, vine la Timişoara pentru a lansa gazeta Comunităţii Reforma, în 12 aprilie, la Bega Shopping Center, de la ora 22.00. Cei care vor participa la eveniment vor avea ocazia să îi cunoască pe membrii Comunităţii Reforma, care apar în paginile gazetei în diferite ipostaze: scriitori, fotografi, designeri, intervievaţi sau chiar modele.

Ce este Reforma

Comunitatea Reforma este un mijloc de comunicare şi reprezintă transformarea unei comunităţi distincte pentru a obţine progres. De aceea, “Reforma permanentă este progresul permanent. Credem că cei care se revendică din zona cult şi purtător de mesaj sunt parte din mişcarea noastră. Mesaj poate fi tot ceea ce facem, de la profesie la cum ne îmbrăcăm la ceea ce citim sau vizionăm”, afirmă Răzvan Ion, unul dintre membrii fondatori ai acestei comunităţi. Subiectele abordate de această comunitate ating muzica, moda, arta, literatura, politica, design-ul sau arhitectura. “Nu credem în mainstream, respingem cultura ignorantă, gândim independent, apreciem creativitatea, nu ne interesează sexualitatea sau culoarea pielii. Credem in politica progresivă. Cu alte cuvinte, suntem un meltingpot transdisciplinar al gusturilor, stilurilor şi comportamentelor”, adaugă Ion.

Platfoma creată de comunitatea Reforma înseamnă evenimente reprezentative pentru comunitate, de la minifestivaluri până la petreceri în locuri alternative, de la expoziţii în cabine de probă până la publicaţii nesupuse civic. Membrii acestei comunităţi se mai ocupă şi de organizarea  unei şcoli de vară fără precedent în România.

Dezbatere publică şi lansarea gazetei Reforma   

Dezbaterea publică susţinută de Răzvan Ion va avea loc joi, 11 aprilie, la Facultatea de Arte şi Design,  la Mansardă. Discuţia va porni de la tema “Producţia de posibilităţi sau supravieţuirea în cultură”.

Locaţia lansării gazetei, care va avea loc vineri, 12 aprilie, de la ora 22.00, este neconvenţională.


Organizatorii au descris-o ca fiind “cea mai interesantă dintre toate din ţară: Magazinul Universal Bega, construit în 1973, una dintre perlele comerţului socialist, alături de Unirea din Bucureşti, Central din Cluj sau Moldova din Iaşi”. Cei prezenţi la eveniment vor putea să-i cunoască personal pe membrii comunităţii care apar în Gazetă. Comunitatea Reforma a făcut deja o tradiţie din înmânarea aparatelor foto de unică folosinţă celor care ajung la evenimentele coordonate de ei şi realizarea de arhive fotografice, cu publicul pe post de autor.

Lansarea va fi urmată de un afterparty sub îndrumarea lui Bogman şi Radu. Bogman a locuit mulţi ani la New York, a manageriat Turntable Lab NYC, a fost rezident la Apt (The Apartment) + Nublu, mixurile sale fiind ascultate inclusiv la PS1 MOMA. El a dat direcţia muzicală Atelierului Mecanic din Bucureşti şi este autorul seriei Camera Sambo a clubului Control din capitală. Radu (Popa) atunci când nu este ocupat să servească patria, învârte excelent la butoane. A mixat la toate lansările Reforma #1 (Bucureşti-Modern, Cluj-La Gazette, Timişoara-Bega). Ocazional poate fi găsit în clubul menţionat anterior.

Cei dornici să participle la evenimentul realizat de Comunitatea Reforma trebuie să scoată din buzunar 15 lei pentru intrare, iar plătitorii vor primi câte un număr din Gazetă. După lansare, cei interesaţi o vor putea cumpăra din locurile în care se distribuie cu 5 lei.

Cine este Răzvan Ion

Răzvan Ion este teoretician, curator, manager cultural şi activist politic. Este co-editor al PAVILION – revistă de politică şi cultură, co-director al BUCHAREST BIENNALE – Bienala internaţională de artă contemporană Bucureşti (împreună cu Eugen Rădescu), iar din 2008 a fost numit director al PAVILION – centrul pentru artă şi cultură contemporană. A fost profesor asociat al Universităţii Berkeley din California, al Universităţii din Lisabona, Central University of New York, University of London, Universităţii din Sofia, Universităţii din Kiev.

Scrie pentru diverse reviste şi ziare, iar recent a curatoriat expoziţiile „From Contemplating to Constructing Situations” şi „Exploring the Return of Repression” la Pavilion, Bucureşti şi rum46, Aarhus. În prezent lucrează la volumele „Exploring the Return of Repression” şi „Rhizomic Structures of Art Institutions. Neo-Politics of Culture”. Următoarele sale proiecte curatoriale includ “Afluenţa clasei muncitoare de la diferenţiere la colectivism”, care dezbate problema modei prin prisma anarhismului, activismului colectiv şi mişcărilor socio-politice în arta contemporană. Este profesor la Universitatea din Bucureşti unde predă studii curatoriale şi un curs de gândire critică.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.