Deputatul PSD Sorin Grindeanu se implică într-o nouă campanie pentru sănătatea copiilor....

Deputatul PSD Sorin Grindeanu se implică într-o nouă campanie pentru sănătatea copiilor. Cum se încadrează în mai vechea „DA. Reușim”

0
DISTRIBUIȚI

DSC_3100_resize

Aproape 100 de bebeluşi care se vor naşte în perioada 29 aprilie – 5 mai la Maternităţile Bega şi Odobescu vor beneficia de teste gratuite prin care sunt depistate peste 50 de boli grave. Proiectul pilot a fost iniţiat de către deputatul PSD Sorin Grindeanu, care îşi doreşte să continue “DA. Reuşim”, campania iniţiată în timpul campaniei electorale, şi are intenţia să facă lobby la Guvern astfel încât screening-ul neonatal să fie introdus în cadrul programelor de sănătate. Dacă testele vor fi finanţate de stat, părinţii nu vor fi nevoiţi să plătească cei 95 de euro necesari realizării acestei proceduri. Sorin Grindeanu a afirmat, astăzi, că „DA.Reuşim a trecut la nivelul următor. „Încercăm să facem ceva pentru sănătatea copiilor noştri. Vrem să continuăm ceea ce am început în urmă cu jumătate de an, avem bani pentru demararea lucrărilor la noul corp al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, proiectul este finalizat şi urmează faza de licitaţie.


Ţinta noastră este de a reuşi ca programul de screening neonatal să fie finanţat de stat şi să se evite bolile pe care le pot avea nou născuţii şi să se acţioneze la timp”, a spus deputatul.

Prezent la evenimentul organizat la Maternitatea Bega, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, l-a lăudat pe colegul său de partid pentru că a „recidivat şi se implică încă odată ca să facă ceva pentru ca copiii să fie sănătoşi. Mă bucur că nu a fost doar un un foc de paie promisiunea lui Sorin Grindeanu”, iar la final, emoţionat de cele auzite în timpul conferinţei, le-a cerut medicilor de la Maternitatea Odobescu să propună un proiect de hotărâre astfel încât campania de teste să continue pentru mai mult timp, în Timişoara şi Timiş.

Gabriela Olariu, medic în cadrul Maternităţii Odobescu din Timişoara, a spus că cele 55 de  tulburări genetice, metabolice şi hormonale, nu pot fi depistate decât prin efectuarea acestor teste în a treia sau a cincea zi de viaţă a bebeluşilor. „În România se fac doar două probe neonatale, dar este important să se facă tot pachetul ca să fii sigur că aceste boli cu transmitere genetică se pot trata şi copilul este sănătos”, a adăugat Olariu. Aceste boli sunt greu de observat mai ales că bebeluşul nu prezintă niciun simptom la naştere, dar pot duce la probleme grave de sănătate, aşa cum este retardul mintal, insuficienţa renală, hepatică sau chiar moarte subită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.