Inculpaţii din dosarul megafraudei cu medicamente pentru bolnavii de cancer au făcut...

Inculpaţii din dosarul megafraudei cu medicamente pentru bolnavii de cancer au făcut concurs la plâns în faţa instanţei. Vezi ce apărări au avut GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

medici deva 4

Cei zece inculpaţi din dosarul megafraudei cu medicamente pentru bolnavii de cancer, puşi sub acuzare de DIICOT Deva, au ajuns, astăzi după amiază, în faţa Curţii de Apel Alba Iulia, care a judecat recursurile împotriva deciziilor de arestare.  Aceştia sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani şi grup infracţional organizat, prin fraudarea casei de sănătate cu reţete false. Apărătorii acestora şi-au concentrat recursurile pe câtev idei – clienţii lor nu sunt un pericol pentru ordinea publică, că nu există nici un grup infracţional organizat şi că ştiau încă de anul trecut din luna noiembrie că sunt anchetaţi, angajându-şi avocaţi, dar nu s-au sustras urmăririi penale şi nici nu au încercat să distrugă probele, în ciuda acuzaţiilor aduse de procurorii DIICOT. Apărătoarea şefei secţiei de oncologie a Spitalului Judeţean din Deva, Elisabeta Mezo, a susţinut în faţa instanţei că „singurul scop pe care urmărit a fost să aibă acces la medicamente pentru ca pacienţii să nu moară dacă nu primesc tratamentul. Nu avea nici o legătură cu prejudiciul de care sunt acuzaţi ceilalţi. Îşi plăteşte singură medicamentele pentru inimă în fiecare lună. Nu le-a luat gratis niciodată de la farmaciile în cauză. Acest medic de excepţie a încercat în cei 35 de ani de carieră să aibă grijă de pacienţi. Are o fiică magistrat la Judecătoria Deva şi ginerele executor judecătoresc la Hunedoara”. În cazul farmacistei Goia Ramona, avocatul acesteia a anunţat că a depus într-un cont toată suma reţinută în sarcina sa, aproximativ 38.000 lei. După ce Mihai Drăgoescu s-a predat ieri, după ce a fost arestat în lipsă, avocatul a susţinut că nu are nicio intenţie să se sustragă anchetei.  Procurorul DIICOT a cerut respingerea tuturor recursurilor, întrebându-se retoric „dacă inculpaţii au ştiut dinainte de ce nu şi-au asumat şi nu şi-au plătit prejudiciile”.

Show-ul cel mare a fost când inculpaţilor li s-a dat ultimul cuvânt. Făgădar Tatiana a fost cea care a dat tonul discursurilor presărate cu lacrimi. „Am trecut printr-un divorţ în care am pierdut tot. Am rămas doar cu cei doi copii pe care i-am târât prin trei instanţe ca să rămân cu ei. Îmi aduc aminte de o carte pe care am citit-o „Apel către lichele”. Aş vrea să le spun foştilor colaboratori să nu ridice capul din pământ în faţa mea sau să stea cu el puţin plecat. Am avut încredere în ei şi am ajuns aici. Vreau să pot să stau lângă copii. Este rugămintea unei mame disperate”, a susţinut consilierul local PC, Tatiana Făgădar. Soţul ei, Iulian Făgădar, a scăpat câteva lacrimi la sfârşit, după ce le-a spus judecătorilor că „singura mea vină este că nu am fost un bun administrator.


Am avut încredere deplină în oameni mei şi m-am trezit în mijlocul unei celule”. Medicul Alina Popa şi-a citit discursul de pe o hârtie şi plângând a povestit despre copilăria nefericită, ea rămânând orfană de mamă la 14 ani şi „mi-am dorit să devin medic oncolog şi să-i ajut pe alţii. Am ajuns aici pentru că am fost foarte credulă”. Şefa ei, medicul Elisabeta Mezo, nu s-a referit deloc la acuzaţiile aduse de procurori, preferând să vorbească despre cum a lucrat în secţia de oncologie a spitalului şi explicându-le magistraţilor că „nu sunt deţinătoare de maşini luxoase”. După ce s-a aşezat, a început să discute şi să râdă cu una dintre poliţistele din escortă. Fostul ofiţer SRI Călin Popa a susţinut, extrem de sigur pe el, că „provin dintr-un sistem ermetic, de sigurnaţă naţională. În timpul evaluarilor anuale nu am avut nici un fel de probleme”.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins toate recursurile, inculpaţii rămânând în arest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.