Ponta a făcut propuneri pentru procuror general plus şefi la DNA şi...

Ponta a făcut propuneri pentru procuror general plus şefi la DNA şi DIICOT

0
DISTRIBUIȚI

victo ponta discurs victorie p

Premierul Victor Ponta a propus-o astăzi pe Laura Kovesi pentru conducerea DNA, după ce ieri confirmase că o va numi pentru această funcţie. Primul ministru l-a mai propus astăzi şi pe Tiberiu Niţu pentru postul de procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit Mediafax. Propunerile au fost avansate de Ponta în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

În scrisoarea se arată că, la 3 aprilie, adică astăzi, expiră mandatul interimar al lui Daniel Morar, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de către CSM, situaţie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum înainte de către Ministerul Public, şi este invocat faptul că, potrivit legii, toţi aceşti procurori sunt numiţi de preşedintele ţării, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror.

„În baza mandatului strict imitat pe care mi l-am asumat, având ca obiectiv rezolvarea situaţiei de instabilitate a Ministerului Public şi identificarea unor soluţii de asigurare a stabilităţii şi predictibilităţii Ministerului Public, precum şi a asigura respectarea  angajamentelor externe ale României şi de a întări independenţa justiţiei, doresc să înaintez spre avizare aceste propuneri (…)”, scrie Ponta în scrisoarea adresată CSM.

El adaugă că a luat act de poziţia exprimată, în cadrul discuţiilor „informale”, de membrii secţiei de procurori ai CSM, dar roagă să se dispună asupra acestor propuneri, „conform atribuiilor conferite fiecrei instituţii” în baza prevederilor constituţionale şi legale.


Avizul CSM pentru numirea acestor procurori este consultativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.