Portărița rwandeză, refugiată din calea represiunilor sângeroase din Africa, are probleme cu...

Portărița rwandeză, refugiată din calea represiunilor sângeroase din Africa, are probleme cu dreptul de ședere în România

0
DISTRIBUIȚI
jucator de culoare de la cfr06
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Rwandeza Francine Nzyonsenga, portărița care se antrenează alături de echipa de fotbal feminin CFR Timișoara, se confruntă de mai multe luni cu birocrația în cazul refugiaților africani. Francinei i-a fost respinsă cererea de a obține drept de ședere în România, iar acum fotbalista născută în Africa așteaptă să se judece apelul.

După cum PRESSALERT.ro arăta în februarie, Francine a fost o victimă a războiului civil din 1994 din Rwanda, când s-au confruntat triburile Tutsi și Hutu. Atunci, africanca a rămas orfană și a reușit să fugă în Congo. Francine a apărat buturile mai multor echipe din Congo, Rwanda și Uganda, dar a fost nevoită să plece de pe continentul negru. Paradoxal, revenirea la putere a tribului Tutsi, din care face parte și portărița, a dus la o anchetă de amploare în cazul crimelor comise în urmă cu 19 ani de către tribul Hutu, iar Francine nu mai era în siguranță. ”Dacă mă întorc în Africa, voi fi ucisă sau închisă.


Dorința mea este să pot trăi într-o țară în care să fiu în siguranță, iar acest lucru nu este posibil în Rwanda”, ne declara atunci rwandeza. În copilărie, Francine a fost salvată de un preot din tribul dușman Hutu. Dacă cei din tribul Tutsi ar afla asta acum, probabil l-ar acuza pe salvator că a ucis-o chiar el pe mama Francinei, și de aceea, jucătoarea nu poate spune nimic.

Francine Nziyonsenga a ajuns în România, în luna august anul trecut. Jucătoarea de fotbal a cerut drept de ședere în Timișoara și speră să poată juca pentru CFR Timișoara. Există probleme însă atât cu cartea verde a fotbalistei, cât și cu dreptul ei de ședere în țara noastră. ”Cererea Francinei a fost respinsă la Tribunal, acum pe 29 aprilie va fi apelul. I-au refuzat șederea deoarece spun că ea nu este refugiată, pentru că a plecat din Africa cu pașaportul la ea”, ne-a declarat antrenorul fetelor de la CFR, Florin Bugar.

De asemenea, Federația din Rwanda refuză să trimită de luni bune în România cartea verde a Francinei, fără de care fotbalista nu poate fi legitimată la alt club de fotbal. Chiar dacă până la urmă forul african ar trimite documentele, fără drept de ședere în România, Francine nu poate deveni ”leopardă”. În tot acest timp, clubul de la Gara Mare nu are o portăriță de meserie. În iarnă au adus-o pe buzoianca Elena Pasăre, care s-a accidentat la amicalul cu Steaua Roșie Belgrad și a necesitat o intervenție chirurgicală. ”Leopardele” mai au de jucat șapte meciuri din play-off și sunt calificate și în semifinalele Cupei României. Săptămâna aceasta, CFR are două meciuri de foc. Marți, la Cluj, cu campioana Olimpia, și sâmbătă pe teren propriu cu echipa din Târgu-Mureș. Pentru un trofeu, feroviarii au mare nevoie de Francine în poartă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.