Povestea bărbatului autist care cântă peste 300 de melodii la pian, acordeon...

Povestea bărbatului autist care cântă peste 300 de melodii la pian, acordeon sau orgă

0
DISTRIBUIȚI

primaria albastrra01

Adrian are 44 de ani şi suferă de autism. Nimeni nu cunoaşte cauza apariţiei acestei boli care îl împiedică pe bărbat să comunice normal. Timişoreanul a participat, în această seară, alături de mama lui la Marşul Albastru cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului. Privește la clădirea primăriei albăstrită de reflectoare şi repetă mereu „vreau să îi întreb pe cei de la fanfară cum se numesc melodiile pe care le-au cântat”. Adrian nu vrea să afle numele melodiile întâmplător, ci pentru că iubeşte muzica de mic. De la vârsta de doar unsprezece ani acesta a învăţat să cânte la acordeon, orgă şi la pian, în prezent bărbatul se laudă că poate cânta nu mai puţin de 300 de melodii.

Părinţii lui Adrian au aflat că copilul lor are autism când acesta avea trei ani şi jumătate. Vestea a fost ca un şoc pentru Ilinca Mişcov, mama acestuia, care a observat că ceva este în neregulă cu el. „De abia când avea aproape doi ani a început să spună primele cuvinte, iar apoi mi-am dat seama că deşi îi puneam întrebări, băiatul nu răspundea până nu formulam răspunsul. Spunea mama, tata şi atât”, povesteşte femeia de 75 de ani. A urmat o perioadă de trei ani în care copilul a urmat un program de terapie ocupaţională şi a făcut gimnastică medicală, iar apoi băiatul a reuşit să de comporte aproape ca un copil normal.


Mama lui Adrian are doar cuvinte de laudă despre băiatul său care „înainte să meargă în clasa întâi a învăţat să scrie şi să citească. A mers la o şcoală normală, era liniştit, nu era niciodată agresiv”.

„Miercuri, 12 octombrie 1980, mi-am cumpărat primul acordeon, sâmbătă, 25 martie 1982, l-am cumpărat pe al doilea, iar joi, 27 decembrie 1984, pe al treilea”, ne spune Adrian datele la care părinţii lui i-au făcut cele mai frumoase cadouri. Anii au trecut, dar pasiunea pentru muzică nu s-a stins. Adrian a urmat cursurile Colegiului Naţional „C. D. Loga”, dar nu a lucrat niciodată pentru că îi este destul de greu să se descurce singur, mai ales datorită problemelor de comportament pe care le are. Mama bărbatului ne spune că după ce soţul ei a murit în urmă cu 22 de ani, Adrian i-a fost de mare ajutor în treburile casnice pentru că „face curăţenie cu mine, face treabă în bucătărie, ma ajută să fac mâncare, chiar şi sarmale a făcut într-o zi, dar i-au ieşit pătrate”. Bărbatul se laudă că este „foarte harnic, mi-au ieşit şi clătitele, îmi place să fac treabă”.

În prezent, Adrian şi mama lui locuiesc împreună într-un apartament cu două camere din Timişoara, iar din anul 1997 bărbatul merge aproape zilnic la centrul deschis de Fundaţia „Pentru Voi”, unde munceşte toată ziua la maşina la cusut, o altă pasiune de-a lui. „Aici am învăţat croitorie, îmi place foarte mult pentru că aşa le ajut pe persoanele cu dizabilităţi care nu se pot deplasa”, ne mărturiseşte Adrian.

Adrian Mişlov este unul din cei 20 de timişoreni cu autism care trec pragul Fundaţiei „Pentru Voi”. De Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului, fundaţia a organizat un marş prin centrul Timişoarei, iar Primăria Timişoara a fost iluminată în albastru. Autismul reprezintă o dizabilitate de dezvoltare care apare de obicei în primii trei ani de viaţă şi afectează abilităţile de comunicare şi socializare. Nu se cunoaşte cauza apariţiei acestuia, nu se vindecă şi durează întreaga viaţă. Potrivit statisticilor, 1 din 100 copii sunt diagnosticaţi cu autism, adică sunt mai mulţi decât cei cu diabet, SIDA sau cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.