Primăria vrea să repare „ţeapa” Guvernului care nu a mai dat banii...

Primăria vrea să repare „ţeapa” Guvernului care nu a mai dat banii promişi pentru noua sală polivalentă a Timişoarei

0
DISTRIBUIȚI

danzio03

Asocierea prin care Primăria Timișoara va prelua proiectul Sălii polivalente în construcție la Baza Sportivă 2 a Universității Politehnica este unul dintre proiectele care se vor supune la vot în această săptămână, în plenul Consiliului Local. Practic, primăria va începe să investească bani în construcția sălii, care a mers foarte lent în ultimii ani din cauza fondurilor insuficiente ale universității. De asemenea, autoritățile doresc să mărească capacitatea prevăzută inițial, pentru a putea prinde totuși o găzduie a unei grupe la Campionatul European de Baschet feminin 2015.

Construcția Sălii de la Baza 2 a început în perioada în care Nicolae Robu era rector al Universității Politehnica, iar Viorel Șerban, actualul rector, era președintele clubului de handbal masculin. Inițial, sala a fost proiectată exclusiv pentru handbal, cu o capacitate de 2.500 de locuri. Echipa de handbal masculin, pe atunci Politehnica Municipal Timișoara, ar fi urmat să se mute la Baza 2 din Sala ”Constantin Jude”, din ce în ce mai aglomerată din cauza numărului mare de echipe de primă ligă, care se antrenează aproape unele peste altele. În plus, sala este și foarte veche (a fost construită în anii 60) şi nu se mai potriveşte cu cerinţele actuale din sport. Între timp, construcţia Sălii de la Baza 2 a început să intre în impas. Universitatea Politehnică primea bani mai puțini de la Guvernul României, bani cu care trebuie să finalizeze și construcția Bibliotecii Universitare, proiect început de mai bine de cinci ani, încă neterminat.

Banii promişi nu s-au alocat

La sfârșitul anului trecut, președinta Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, Carmen Tocală, a promis că în Timișoara se va construi o Sală Polivalentă cu o capacitate între 7000-15.000 de locuri, din fonduri guvernamentale. La votarea bugetului național însă nu s-au alocat fonduri pentru acest an. De aceea, primarul Nicolae Robu, actual președinte al Senatului UPT, a propus o asociere a Primăriei cu Universitatea Politehnică, pentru ca Sala de la Baza 2 să fie terminată.


Robu își dorește ca Primăria Timișoara să aloce acum bani pentru ca sală să se ridice mai repede decât ar mai fi putut finanța UPT. În urma asocierii, ambele instituții rămân proprietare, proporțional cu investiția lor la finalul lucrărilor. Suma estimată de autoritățile locale pentru finalizarea construcției este de 10 milioane de lei. ”Contribuţia părţilor contractante în cadrul asocierii Municipiului Timişoara este în sumă de maximum 10.000.000 lei din bugetul local”, se arată în proiectul de pe site-ul Primăriei. Termenul prevăzut pentru finalizarea lucrării este de 30 iunie 2014.

Partea interesantă se referă însă la capacitatea sălii. ”Se convine de comun acord, ca părţile să aducă modificari proiectului tehnic al obiectivului, în scopul de a creşte capacitatea Sălii Polivalente la 2.500 de locuri şi de a crea alte facilităţi necesare omologării salii polivalente, în vederea organizării şi desfăşurării de competiţii sportive internaţionale”, se arată în proiectul de hotărâre. Autoritățile urmăresc astfel să nu piardă totuși organizarea unei grupe la Eurobasket Women 2015.

Concurenţa ardeleană

Competiția europeană de baschet feminin va fi găzduită de Ungaria și România. Carmen Tocală a precizat că două orașe din țara noastră vor primi meciuri, favorite fiind Oradea și Timișoara, datorită apropierii de graniță. Pentru ca promisiunea să se concretizeze, e nevoie ca orașul nostru să aibă o sală de sport de minimum 7.000 de locuri. Altfel, Clujul vine cu pași repezi din urmă. În ”Inima Ardealului”, construcția unei săli de aproximativ 10.000 de locuri a început demult, dar a stagnat din cauza contestării licitaţiei de atribuire a constructorului. În această primăvară, lucrările au fost deblocate, și sala are deja un acoperiș. De asemenea, ar mai fi Sala Polivalentă din Craiova. Așadar, e clar că primarul a decis să se asocieze pentru Sala de la Baza 2, deoarece ar fi singura alternativă ce ne-ar mai putea garanta dreptul de găzduire a unei grupe la Eurobasket Women 2005.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.