Protest împotriva gazelor de şist: „Băi corporaţiilor, fracturaţi-vă pe voi!” GALERIE FOTO

Protest împotriva gazelor de şist: „Băi corporaţiilor, fracturaţi-vă pe voi!” GALERIE FOTO

4
DISTRIBUIȚI

protest gaze sist01_resize

Câteva sute de timişoreni au participat astăzi, în Piaţa Unirii, la un miting de protest împotriva poluării solului, apelor, aerului şi alimentelor prin exploatarea chimizată a gazelor de şist prin fracturarea hidraulică, răspunzând unei mobilizări lansate atât în ţară cât şi în străinătate. Cei care se opun acestor explorării gazelor de şist susţin că acestea sunt o nouă atracţie a „investitorilor strategici” alungaţi din toate ţările europene, care au găsit înţelegere doar în România, cu ajutorul politicienilor corupţi al manipulării şi dezinformării, şi din acest motiv este necesară implicarea opiniei publice într-o problemă de o asemenea importanţă, care vizează interesul naţional.

Alături de oraşele româneşti, participanţii la conferinţa internaţională pe tema mobilizării internaţionale împotriva fracturării, care a avut loc în Cehia la începutul lunii martie, au stabilit să protesteze, în semn de solidaritate, în faţa ambasadelor României din mai multe ţări europene. Protestatarii doresc să demonstreze că exploatarea gazelor de şist nu ar asigura României independenţa energetică  sau locuri de muncă ci „ne-ar otrăvi apa, pământul, aerul şi viaţa”, ar distruge zone întregi care acoperă aproximativ 70% sin suprafaţa ţării, de la litoralul românesc şi zona Bârladului până în zona de vest, mai exact judeţele Bihor, Arad şi Timiş, care ar fi supuse unui genocid lent. Apa amestecată cu substanţe chimice este injectată în sol iar din cele 596 de substanţe folosite, 38 sunt clasificate ca fiind extrem de toxice pentru sănătatea umană iar alte opt ca substanţe cancerigene. Ei susţin că potrivit studiilor făcute, exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice poluează pânza freatică şi prin aplicarea ei se pot elibera în atmosferă gaze periculoase, care, pe o rază de aproape un kilometru în jurul zonei de exploatare cauzează probleme de sănătate, de la dureri de cap până la diferite tipuri de cancer sau probleme economice şi de mediu cum ar fi cutremure, alunecări de teren, distrugerea florei şi faunei, soluri toxice şi radioactive. Un alt pericol îl constituie, în opinia protestatarilor, scăpările de gaz metan pe lângă coloanele de ţevi şi pătrunderea lor în atmosferă, cum s-a întâmplat deja iar acestea au un efect de seră de patru ori mai mare decât bioxidul de carbon iar proprietarii de terenuri agricole ar fi, la rândul lor afectaţi, nemaiputând să obţină vreodată certificate de producători bio.

Participanţii şi-au făcut cunoscut mesajul adresat guvernanţilor şi coorporaţiilor interesate cu ajutorul steagurilor şi a pancartelor care conţineau diverse mesaje, unele extrem de dure: „PDL a aprobat, USL a continuat”, „Ponta = MRU”, „Sănătatea noastră nu-i comoara voastră”, „Dacă ne gazaţi cine vă mai plăteşte impozitele?”, „Victoraş nu fi fomist, lasă gazele de şist” sau „Băi corporaţiilor, fracturaţi-vă pe voi!”. Vorbitori au cerut guvernului anularea acordurilor de exploatare a gazelor de şist şi organizarea unui referendum pe baza căruia să se legifereze interzicerea acestui tip de exploatare în cazul în care, aşa cum s-a întâmplat deja, o iniţiativă parlamentară nu va avea succes. „Noi avem viaţa noastră şi a copiilor noştri de apărat! Soarta pământului, a noastră şi a următoarelor generaţii depinde de fiecare dintre noi! Fiecare om contează! Împreună reuşim!” au susţinut cei care au luat cuvântul la protest, punctând drepturile fundamentale garantate cetăţenilor de Constituţie. A fost un apel la implicare civică, în condiţiile în care „ţara noastră are probleme de sistem. Încercăm să ne tratăm de răceală, când în spate e un cancer. În câţiva ani, resursele noastre vor fi otrăvite. Mi-e frică de cum va arăta România peste 20 de ani, când copilul meu va fi matur”. Nicolae Diminescu, fost consilier local ecologist, a ţinut să sublinieze că problema gazelor de şist reprezintă doar o părticică din „ofensiva capitalismului sălbatic”, amintind de problemele de la Roşia Montană sau cele din Delta Dunării iar prof. univ. Viorica Bălteanu a vorbit despre „holocaustul cultural” care duce la punerea în primejdie a unor valoaroase vestigii arheologice.

S-au adunat câteva sute de semnături de la cei prezenţi şi sunt aşteptate şi liste din alte localităţi ale judeţului precum şi de la participanţi care au luat liste pentru a le completa la serviciu. „Singura noastră armă e protestul! Preşedintele, care poate organiza un referendum, s-a exprimat că e pentru gazele de şist, USL şi-a schimbat atitudinea şi o propunere legislativă a unor parlamentari după un miting de mare amploare de la Bârlad a fost respinsă. Acest referendum trebuie forţat, nu trebuie să cedăm” au concluzionat vorbitorii.

Timişenii au motive să fie supăraţi pentru că judeţul pare să ocupe un loc fruntaş în proiectele pentru exploatarea zăcămintelor. Săteni din Sânmihaiu Român s-au pomenit cu angajaţi ai unei firme care a intrat pe proprietăţi private, fără acordul proprietarilor, pentru a detecta existenţa unor zăcăminte de gaz şi petrol, stricându-le semănăturile. Ei au recunoscut că lucrează pentru o altă firmă, al cărei nume nu l-au dezvăluit, pomenind doar numele omului de afaceri Ovidiu Tender şi riscă acum să se aleagă cu o plângere penală pentru încălcarea proprietăţii.


Prospecţiuni s-au mai făcut la Buziaş, Parţa sau Periam, unde autorităţile nici măcar nu au fost informate. Preşedintele CJT, Titu Bojin, spune că aceste prospecţiuni au fost sistate şi nu vor mai avea loc decât pe baza unor avize date de administraţia judeţeană.

 

4 COMENTARII

  1. A fost un miting absolut fabulos, care i-a iritat enorm pe corporatiști, știut fiind că Timișoara este o pildă vie pentru toată România! Personajul trimis de Chevron pentru a vedea și auzi ce se petrece în Piața Unirii a fost extrem de deranjat de apelul meu de a apăra din răsputeri cultura noastră, deoarece nu există viitor decât dacă ne cunoaștem și respectăm trecutul, valorile tradiționale. Nu i-au plăcut răspunsurile mele punctual avizate și – după ce a aflat că suntem prezenți universitari, juriști, arhitecți, medici, ecologiști, ingineri, economiști, ofițeri, studenți (și vedea cu ochii proprii că suntem vârstnici, maturi, tineri, copii și câțiva căței, pentru că pisica e mai puțin sociabilă) a plecat ca din pușcă. Au fost adorabile două fete care își îmbrăcaseră adecvat câinele, ce stătea disciplinat în lesă. Îi puseseră un tricou alb inscripționat anti-fracturare! Mulțumim presei adevărate care și-a făcut onest, profesionist datoria!

  2. SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:

    Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
    (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
    (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
    (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

    Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.