REPORTAJ Cum a încercat „puţoiul care nu înţelege nimic” să mascheze infarctul...

REPORTAJ Cum a încercat „puţoiul care nu înţelege nimic” să mascheze infarctul clinicii unde se repară inimi

11
DISTRIBUIȚI

bolnav3

Aproape 100 de pacienţi din partea de vest a ţării, o parte aduşi de urgenţă, internaţi la Clinica de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara aşteaptă de aproape o săptămână ca să primească clinica fonduri pentru a putea fi operaţi. Cei zece chirurgi cardiologi sunt cu mâinile legate pentru că de miercuri, 26 martie, nu mai au medicamente şi materiale sanitare ca să poată efectua intervenţii chirurgicale. Mulţi dintre pacienţi sunt dispuşi să scoată bani din buzunar ca să cumpere medicamentele şi materialele necesare, dar potrivit legislaţiei în vigoare, medicii vor fi traşi la răspundere dacă le solicită acest lucru pacienţilor.

Situaţia a fost făcută publică de către Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă, care, după ce a văzut că managerul Institutului de Boli Cardiovasculare nu face nimic pentru a anunţa Prefectura Timiş sau CJAS despre situaţia critică în care s-a ajuns, a apelat la ajutorul presei. Ranko Szuhanek, şeful Institutului, a încercat să muşamalizeze tot ce se întâmplă la Clinica de Chirurgie Cardiacă anunţând la primele ore ale dimineţii că „totul funcţionează normal, clinica este deschisă”. „Nu înţeleg de ce aţi mai venit până la Institut, v-am explicat la telefon cum stă treaba”, ne-a replicat Ranko Szuhanek atunci când ne-am dus, astăzi, la institut pentru a vedea care este situaţia de fapt.  Într-un final, acesta ne-a declarat că nu ştie de ce medicul Gaşpar a provocat acest scandal „mai ales că astăzi a fost realizată o intervenţie chirurgicală. Nu înţeleg de ce a făcut asemenea declaraţii şi a pus o ţară întreagă pe jar, a trimis toată presa pe capul meu”. Ca să pară că situaţia este sub control, Szuhanek a trimis şi o adresă Ministerului Sănătătăţii prin care anunţă că clinica nu şi-a întrerupt activitatea şi îl acuză pe Gaşpar că probabil a provocat tot scandalul pentru că „am auzit că vrea să îmi ia locul, însă nu ştiu cum o să reuşească”. De asemenea, îl acuză pe şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă de faptul că a terminat banii primiţi de la Ministerul Sănătăţii prea repede pentru că a realizat dublul operaţiilor finanţate prin programul de sănătate.

 „Vorbeşte un puţoi care nu înţelege nimic”

În ciuda afirmaţiilor managerului Institutului de Boli Cardiovasculare, saloanele clinicii sunt pline de pacienţi care aşteaptă nerăbdători să fie supuşi unei intervenţii chirurgicale, care le-ar putea salva viaţa. Marian Gaşpar spune că şeful Institutului de Boli Cardiovasculare neagă faptul că în Clinica de Chirurgie Cardiacă nu se mai pot efectua intervenţii chirurgicale „ca să nu supere Prefectura sau Ministerul. Este adevărat, s-a realizat astăzi o operaţie, dar era una minoră care a durat o jumătate de oră şi nu necesita cumpărarea de medicamente sau materiale sanitare.


I-am comunicat, vineri, lui Ranko Szuhanek situaţia în care ne aflăm şi ne-a spus să mai aşteptăm un pic ca să nu facem scandal”. Potrivit şefului Clinicii de Chirurgie Cardiacă, cel mai mult are de suferit Departamentul de Chirurgie Intervenţională pentru că prin Programul Naţional de Infarct sunt asigurate medical doar 30 de cazuri, deşi sunt peste 70 de cazuri urgente, lunar. „Nimeni nu poate programa câţi oameni fac infarct într-o lună”, ne-a spus Marian Gaşpar. În ceea ce priveşte acuzaţiile lui Ranko Szuhanek privind faptul că vrea să îi ia locul, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă a afirmat nervos că „el este economist, nu ştie el ce înseamnă o operaţie chirurgicală. Stau şi mă gândesc, ori e prost şi nu realizează ce se întâmplă, ori e şmecher. Vorbeşte un puţoi care nu înţelege nimic. Nu vreau să ajung în locul lui, ştiu că funcţia de director medical este liberă”.

Ce spun pacienţii?

Dumitru Bobu a ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare săptămâna trecută pentru că are nevoie de înlocuirea chirurgicală a valvei aortice, dar din cauza lipsei materialelor aşteaptă. „Plătim asigurări o viaţă întreagă şi când avem nevoie de ceva statul nu ne acordă sprijin. Nimeni nu ne spune nimic, ştim doar că activitatea este sistată pentru că nu sunt materiale sanitare şi medicamente. Văd că în România nimeni nu acordă importanţă spitalelor”, ne-a spus Dumitru Bobu. Irma Petru de 62 de ani a ajuns la Institutul de la Pădurea Verde în urmă cu şase zile şi are nevoie de o operaţie by pass. Femeie spune că „am ajuns prin urgenţă medicală, acum aştept şi sper. Nu e uşor să aştepţi zilnic un răspuns dacă se va mai putea să mi se facă intervenţia chirurgicală sau nu. Ca să trăiesc, eu aş da tot. Am platit 40 de ani la CAS, dar sunt dispusă să plătesc şi acum medicamentele şi materialele sanitare, dar să ştiu că trăiesc”. Un pacient, care are şi cetăţenie germană, a ales să se interneze la Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timişoara pentru a putea fi supus unei intervenţii chirurgicale, deşi putea să fie operat şi în Germania. „Am zis că mai bine mă operez la Timişoara ca să nu mă mai deplasez până în Germania şi de aproape o săptămână tot aştept”, ne-a spus bărbatul.

Ce spun reprezentanţii CJAS Timiş

De miercuri, 26 martie, la Clinica de Chirurgie Cardiacă sunt internaţi doar pacienţii aduşi în regim de urgenţă. Marian Gaşpar spune că pentru ca lucrurile să revină la normal este nevoie de cel puţin un milion de lei. „Spitalele sunt obligate să suporte din sumele contractate cu CAS toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor internate, inclusiv medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice. Managerii unităţilor sanitare sunt direct răspunzători de modul în care sunt cheltuiţi banii alocaţi pentru ca pacienţii internaţi să beneficieze de toate drepturile necesare pentru recuperare”, se arată într-un comunicat de presă remis de către CJAS Timiş.

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, a afirmat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că a solicitat o “investigație serioasă ca să știm dacă sunt probleme la care trebuie să intervenim noi ca minister. Nu există probleme cu ceea ce înseamnă tratarea pacienților la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara”.

 

11 COMENTARII

 1. din cei 1200-1400 euro care , se aude prin targ ca ar fi -SPAGA pt o astfel de interventie- nu se poate ,,acoperi” si materialele necesare ???????????

 2. Nu sunt bani? Personal platesc bani pt sanatate,nu am beneficiat de nici un leu,si nu sunt bani? Dar unde sunt banii? Ca mine sunt foarte multe persoane care platesc si nu consuma nimic!

 3. Din pacate stirea nu este o pacaleala de 1 Aprilie. Este consecinta directa a incompetentei USL si a „Duminicii orbului” editia a III-a din 9 decembrie 2012 cand romanii s-au dus sa-i voteze. Iarta-i Doamne, ca nu au stiut ce fac… Toata sustinerea pentru pozitia domnului doctor Marian Gaspar, pe care imi doresc sa ajung sa-l cunosc. Dr. Livius Tirnea, presedinte al PRM Timis.

 4. bai,Gaspar…….nu ti-e rusine?
  la banii tai puteai sa operezi toata populatia Chinei. Daca se baga si Pescariu putea-ti sa luati si toti indienii…aia originali, si ceva pakistanezi….
  Vrei ciolanul,sa nu poata nimeni sa mai vada cum faceti voi medicina privata pe infrastructura platita din banii publici!!!!!!!
  Cuib de cotofene flamande, asta e clinica voastra! Totul e pe bani. Pana acum ati avut voi ceva in spitalul ala? Doar bilete cu ce sa cumpere pacientul de la farmacia de peste drum!!!!! rusine, jegosilor. Lexus, Infinity…….din salar? Vilele!!!!!! Au,mama voastra, nu vine si randul vostru???????????

 5. Cu certitudine situatia financiara a acestui institut s-a inrautatit incepand cu anul 2005. De atunci operatiile nu s-au mai putut face decat cu contributia pacientului, care consta in cumpararea tuturor marerialelor necesare interventiei chirurgicale: manusi sterile si nesterile 100 buc., fase, pansamente, bisturie, ata de matase, perfuzor, substanta perfuzabila, medicamente pentru perfuzie, substanta de contrast, tot! Asa ca domnul care acuza USL ul nu are dreptate, pentru ca in anul 2002, de exemplu, banii erau de ajuns si se faceau toate operatiile si investigatiile care se cereau. Aceasta situatie pe care am descris-o este certa pentru ca chiar eu am fost pacienta a acestui spital. Acum culegem roadele schimbarilor din anul 2004.

 6. Asa este dr Hertz,,,au medici f uni,,si tineri ,..insa seful este Gaspar ,,si ceilalti nu pot sa miste in front….sunt medici acolo care nu conditioneaza actul medical…s-a gasit cine s vorbeasca….poate verifica cineva de ce s-a renuntat la unele valve mai ieftine ca sa se cumpere altelel de la o firma de afara cu triplu pret…de aia nu sunt bani…..in plus nu e normal ca un medic chirurg de inimi sa castige mai putin decat un medic de familie…si ne pleaca medicii buni.

 7. Oameni buni eu am pe cineva care se opereaza zilele astea la cardiologie…..ia ghiciti cate mii de euro a trebuit sa plateasca ????? 7000 oameni buni. Oare unde se duc banii veniti de la Minister ????

 8. Daca sunteti destepti de ce nu faceti voi ce face dr. Gaspar? El munceste pt banii ce ii are! Asa ca ciocul mic,ciudosilor! Nu stiti cat a tras el sa ajunga unde e si veniti voi sa criticati! Vai s-amar de voi! Stima si respect pt dr. Gaspar!

 9. Jegos esti tu cu tot ce iti apartine. Poate ca peste ani ai sa intelegi diferenta dintre medicina si agricultura. Dimineata cand te uiti in oglinda nu iti vine sa vomiti? Cei ca tine au distrus tot ce a fost bun in TARA asta. Apropo, esti cumva in sevraj? Pentru DR HERTZ

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.