Republica Moldova, condamnată din nou la CEDO pentru tortură în timpul protestelor...

Republica Moldova, condamnată din nou la CEDO pentru tortură în timpul protestelor din aprilie 2009

0
DISTRIBUIȚI

7-aprilie-2

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou Republica Moldova într-un dosar de maltratare de către poliţie, în urma protestelor de la Chişinău din 7 aprilie 2009, informează Agerpres.

Vitalie Iurcu avea 15 ani la acea vreme şi a fost reţinut de poliţie şi bătut în izolatorul de detenţie după ce a fost prins în oraş în noaptea de 7 spre 8 aprilie. „El a fost torturat, fiind lovit cu bastonul şi primind, printre altele, o lovitură în regiunea ochiului drept. Apoi, a fost forţat să se urce într-un automobil cu alţi tineri şi dus la secţia de poliţie, unde a fost forţat să îngenuncheze cu mâinile la ceafă pentru aproximativ trei ore, într-un subsol.


El a fost atacat de un ofiţer de poliţie care l-a lovit în spate şi i-a ordonat să se ridice”, potrivit hotărârii CEDO.
Curtea a constatat, în unanimitate, încălcarea articolului 3 (interzicerea torturii şi a tratamentului inuman şi degradant) a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi a decis să-i acorde reclamantului 13.200 de euro pentru despăgubiri morale şi materiale.

Acesta este al doilea caz de condamnare a Republicii Moldova de către CEDO pentru abuzurile ce au urmat evenimentelor din 7 aprilie 2009, după ce câteva sute de tineri au acuzat că au fost reţinuţi ilegal şi bătuţi de poliţişti. Un tânăr a decedat în urma loviturilor aplicate de poliţişti, dar justiţia moldovenească încă nu a dat un verdict privind organizatorii protestelor şi persoanele vinovate. Protestele de la Chişinău au avut loc după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, când opoziţia a denunţat fraudarea alegerilor. Manifestaţiile s-au transformat în acţiuni violente şi altercaţii cu poliţia, iar sediile parlamentului şi preşedinţiei au fost devastate şi incendiate, nefiind reparate nici până în prezent. Guvernarea comunistă de atunci şi opoziţia s-au acuzat reciproc de organizarea violenţelor.

Foto: octavianracu.wordpress.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.