Săptămâna în care cartea vine mai aproape de cititori

Săptămâna în care cartea vine mai aproape de cititori

0
DISTRIBUIȚI

SaptNatABibliotecilor2013

Săptămâna Naţională a Bibliotecilor a ajuns ieri în orașul nostru și va poposi aici până în 26 aprilie, într-un efort de a aduce mai aproape oamenii de cărți. Două instuţii culturale timişorene, Biblioteca  Judeţeană Timiş şi Biblioteca Central Universitară „Eugen Tudoran”, care au fost desemnate finaliste la „Gala bun de tipar”, ediţia a II-a, pentru premiul „Cea mai bună bibliotecă”, au pregătit evenimente culturale din zilele următoare.

Biblioteca Judeţeană Timiş îi aşteaptă pe cititori cu diferite campanii desfăşurate în premieră pentru promovarea lecturii, cu dezbateri şi experimente artistice proprii. Instituţia le-a pregătit timişorenilor astăzi, de la ora 12.00, „O nouă colecţie …de cititori care decid”, eveniment care cuprinde lectura unor texte de către personalităţi ale vieţii publice şi opţiunile lor de lectură: titluri, autori, citate. Cei interesaţi sunt aşeptaţi la Cafe Text, Bastion Theresia, Corp A. Biblioteca Judeţeană timiş a mai pregătit joi, 26 aprilie de la ora 19:00, o expoziţie-paradă de bijuterii şi vestimentaţie, ca la carte, ale cărei vedete sunt „Bijuterile BJT”.


Biblioteca are un fond de aproximativ 750.000 de volume şi un profil enciclopedic, iar cel mai vechi volum din patrimoniul bibliotecii datează din anul 1500.

În legătura cu nominalizarea instituţiei la premiul pentru „Cea mai bună bibliotecă” îm cadrul Galei „Bun de tipar”, Tudor Creţu, managerul BJT a declarat că „la fel ca premiul de anul trecut, nominalizarea din acest an vizează ineditul şi creativitatea acţiunilor de promovare a lecturii, care constituie, totodată, şi o veritabilă direcţie sau modalitate de dezvoltare instituţională. Prin Lecturi aprinse, Cafe Text sau LitVest, B.J.T. a devenit o prezenţă publică tot mai vie. Noua nominalizare e o obligaţie şi, totodată, o încurajare de a continua schimbarea şi de a afirma potenţialul, redefinit, al ideii de bibliotecă. Ne bucură, de asemenea, faptul că, în plină cursă pentru statutul de Capitală Culturală Europeană, Timișoara este, deopotrivă, deţinătoarea en titre a trofeului Bun de tipar, pentru cea mai bună bibliotecă românească, şi singurul oraş reprezentat în finala 2013 de două instituţii de gen, Biblioteca Judeţeană Timiş şi B.C.U. Timişoara ”.

Biblioteca Central Universitară „Eugen Tudoran” sărbătoreşte şi ea Săptămâna Naţională a Bibliotecilor şi de ziua Biliotecarului, în 23 aprilie, îi iartă pe toţi cei care au întârziat cu predarea cărţilor împrumutate şi nu va percepe amenzi. „Oferta” celor de la BCUT este valabilă pe tot parcursul zilei. De asemenea, va avea loc o întâlnire pe teme profesionale între bibliotecari, în cadrul căreia vor fi prezentate realizarile fiecărui compartiment al instituţiei, cât şi planurile de viitor. În aceaşi zi la cinemateca BCUT rulează „Nostalgia” lui Andrei Tarkovsky, de la ora 18.00. O conferinţă literară va avea loc joi, 25 aprilie, de la ora 16.30, în aula Bibliotecii pe tema “Literatura între Dieta mediteraneană și Noir, cu tema Fenomenul Camilleri: Montalbano între Maigret și Carvalno Pepe”. Aceasta va fi susţinută de ataşatul cultural al Consulatului General al Italiei la Timişoara, prof. Gloria Gravina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.