Sculptorul care explorează “industria” corpului uman, la Dublin

Sculptorul care explorează “industria” corpului uman, la Dublin

0
DISTRIBUIȚI

Bogdan-Rata-Lonly-courtesy-Nasui-collection-gallery

Lucrările artistului timişorean Bogdan Raţă, unul dintre cei care a pus România pe harta artei contemporane, pot fi admirate în Dublin la expoziţia “Kaleidoscope: Artă contemporană din partea statelor membre UE”. De mâine, la galeria Farmleight din Dublin, iubitorii de frumos pot vizita expoziţia colectivă a celor 27 de artişti care provin din Uniunea Europeană.

Sculptorul timişorean expune în Dublin lucrarea „Lonely” (2011) cu sprijinul ICR Londra şi al Ambasadei României la Dublin. Artişti de prestigiu ca Pierre Soulages din Franţa, Miroslaw Balka din Polonia, Deimantas Narkevicius din Lituania şi Jasmina Cibic din Slovenia, i se alătură în cadrul acestui demers artistic. Expoziţia “Kaleidoscope: Artă contemporană din partea statelor membre UE” strânge la un loc lucrări care reflectă diversitatea practicilor artistice actuale din Europa, atât în pictură, sculptură, desen, video, instalaţii şi chiar new media. Proiectul face parte din programul „Culture Connects“, coordonat de guvernul irlandez prin intermediul Ministerului Culturii şi Patrimoniului şi are ca scop sărbătorirea legăturile istorice dintre Irlanda şi Europa, dar şi iniţiativele recente de cooperare culturală între Irlanda şi continent.

Bogdan Raţă aparţine noii generaţii de artişti români care a dus numele ţări la bienale de artă şi care continuă să fie un reprezentant de succes în domeniul artei contemporane.


„Reinterpretez corpul uman pentru a-i induce privitorului o stare de confuzie și un impact emoțional puternic, pentru a-l invita să înțeleagă diferit structura omului contemporan”, afirmă artistul, care predă la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara. Colecţionarul Cosmin Năsui spune despre  el că este „un sculptor în plină afirmare, apreciat de critica de specialitate. Realismul său hibrid dezvăluie noi forme genetice ale anatomiei umane.”  Materialele folosite  de timişorean sunt răşina sintetică şi chitul auto, materiale care sunt strâns legate de formele finale pe care le obţine, lipsite de amprenta fizică a creatorului. La prima vedere, lucrările  par produse după un tipar industrial, însă artistul se foloseşte de demersul creativ pentru a investiga identitatea individului aflat într-o societate globală omogenizată de valori consumiste.

Sculptorul timişorean în vârstă de 29 de ani  are în portofoliu numeroase expoziții personale şi colective, printre care: “Artistul lunii” la Muzeul Național de Artă Contemporană Bucureşti şi “Hand Gun”, o lucrare aflată în Piaţa Presei Libere din Bucureşti, care a făcut parte din proiectul Ioanei Ciocan lansat în ianuarie 2010. Cu ”Penitenciary”, Bogdan a ajuns la Mulhouse Biennial, Art Basel.  “God Bless Me” este una din expoziţile care a ajuns chiar peste Ocean, în galeria new yorkeză NY, “The Essences of Reality”, Várfok Gallery, Budapesta,  “Colouring the Grey – State of Body”, Independents Liverpool Biennial – St. George’s Hall; “Colouring the Grey – State of Mind”, Artists’ House, Tel Aviv; “Colouring the Grey”, Bienala de Artă Contemporană de la Moscova, a patra ediţie. La Dublin, Bogdan Raţă este reprezentat de Năsui Collection&Gallery din Bucureşti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.