Selecţie de afişe de film cehoslovace, la Typopassage

Selecţie de afişe de film cehoslovace, la Typopassage

0
DISTRIBUIȚI

Typopassage poster(1)

Typopassage Timişoara, în colaborare cu Centrul Ceh, aduce pentru prima oară în Timișoara, o selecție de afișe de film originale realizate de artiști cehoslovaci pentru Centrul de închirieri din Praga, între anii 1976 și 1991. Vernisajul expoziţiei Afişul Cehoslovac de Film 1976 – 1991 va avea loc sâmbătă 20 aprilie, de la ora 18.00, la  Pasajul Pod Tinereţii – Terasa D’Arc pe Mal.

Încă de la începutul anilor ’60, din cauza lipsei comerțului cu artă și a imposibilității de a avea expoziții, importanţi artişti cehoslovaci s-au dedicat realizării afişelor de film. Atmosfera specifică din Cehoslovacia acelor vremuri când nu existau reclame comerciale, întrucât nu exista nici o piaţă pentru acestea, a favorizat crearea unor afişe complet diferite de afişele de film realizate în aceeaşi perioadă în celelalte ţări din Europa (cu excepţia Poloniei, unde tradiţia afişelor de film s-a bucurat de o poziţie la fel de privilegiată ca în Cehoslovacia).


Nefiind obligaţi să portretizeze actorii vedetă, ci dimpotrivă, având posibilitatea de a da frâu liber imaginaţiei, artiştii s-au inspirat din noile direcţii artistice contemporane: pop-art, op art, lettrism, informel-ul ceh, realizând afişe de film situate la un înalt nivel artistic. Astfel s-a înfăptuit minunea afişelor de film cehoslovace.

Cele 12 afișe ce vor fi expuse în pasajul de sub Podul Tinereții fac parte din colecția filmotecii Terry Posters din Praga.  La vernisajul expoziției vor fi prezenți Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh din București, și Jiri Sitler, ambasadorul Republicii Cehe. Expoziția va fi completată de instalația video realizată de Atelier 29 (Caius Merşa & Ovidiu Cărăbeţ). Cu această ocazie se va lansa şi numărul doi al revistei Typopassage, care oferă informaţii suplimentare despre afişul de film cehoslovac de dinainte de 1989 și despre maeştii designului de literă din Cehoslovacia.  În acest an graffiti-ul din pasaj, cu tema ”archetype”, va fi realizat de artiştii de la Folkolor. Evenimentul este organizat de Synopsis în colaborare cu Centrul Ceh şi Terry Posters.

Typopassage Timişoara este un micro-muzeu în aer liber amplasat pe malul Begăi, în pasajul de sub Podul Tinereţii, unde se desfăşoară dialoguri vizuale între designul internațional și cel autohton, alăturând lucrări ale unor artiști consacrați în design grafic și artă tipografică. Bazele acestui micro-muzeu au fost puse de designerul timișorean Ovidiu Hrin în 2011, adaptând un concept lansat de Erwin Bauer (Typopassage Viena).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.