Studenţii de la Medicină învaţă cum să ajute femeile să nască pe...

Studenţii de la Medicină învaţă cum să ajute femeile să nască pe „mămica de plastic”. Cât a costat robotul care geme și are puls GALERIE FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-232026420">
simulare nastere la umf timisoara10_resize
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Profesorii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara au scăpat de păpuşile tricotate pe care le foloseau pentru a le explica studenţilor cum să asiste la o naştere. Începând din anul universitar 2013 – 2014, Universitatea de Medicină din Timişoara va achiziţiona cel mai modern simulator de gravidă din lume, în premieră naţională, simulator care costă aproape 150.000 de euro. Doru Anastasiu, decanul Facultăţii de Medicină Generală, a spus, astăzi, că robotul îşi merită toţi banii pentru că se comportă exact ca o femeie aflată în travaliu, „geme, spune că o doare, studenţii trebuie să îi taie cordonul ombilical, plus că pot fi simulate eventuale complicaţii ce pot apărea la naştere.”

Noelle, simulatorul de gravidă care respiră şi are puls, a putut fi testat de către studenţii din anul VI în perioada 16 – 17 aprilie, cu ocazia Zilelor Educaţiei Medicale, iar în luna iulie, şi medicii rezidenţi îl vor putea testa, urmând ca UMF să achiziţioneze propriul simulator, anul viitor. Astfel, în urmă cu două zile la UMF a fost lansat primul curs practic universitar denumit „Conduita obstetricală de urgenţă în timpul sarcinii şi a naşterii”, curs care a fost iniţiat în contextul în care Universitatea de Medicină şi Farmacie va înfiinţa primul „Centru de Abilităţi Practice şi Simulare în Medicină” din vestul ţării. Toate investiţiile în acest centru vor fi suportate prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene. Bogdan Hoinoiu, de la Centrul de Chirurgie Laparoscopică „Pius Brânzeu” din cadrul Universităţii de Medicină din Timişoara, a afirmat că se doreşte ca studenţii să facă mai multă practică, chiar din anul doi de facultate, iar în cadrul noului centru studenţii să poată lucra pe simulatoare şi pe alte specializări, aşa cum este medicina internă, chirurgia laparoscopică sau urologia.

„Există multă nesiguranţă în rândul studenţilor, 40 % dintre ei consideră că nu au dobândit abilităţile necesare în timpul facultăţii ca să practice meseria de medici, ceea ce este inadmisibil. Nu dorim ca aceste simulatoare să înlocuiască contactul cu pacienţii, ci să uşureze repetiţia gestului, care înseamnă performanţă practică”, a adăugat şi profesorul universitar Simona Drăgan. Tot pentru ca studenţii să intre mai repede în contact direct cu medicina, conducerea UMF are de gând să introducă chiar din primul an de studiu un curs de prim ajutor în cadrul căruia studenţii să înveţe să facă pansamente, injecţii sau manevre uşoare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.