Thespis aduce “Livada cu vișini” în secolul nostru

Thespis aduce “Livada cu vișini” în secolul nostru

0
DISTRIBUIȚI

DSCN4103

Teatrul Thespis a pregătit o nouă surpriză pentru iubitorii de teatru, o premieră bazată pe adaptarea ultimei piese de teatru scrisă de A. P. Cehov, “Livada cu vişini”, care s-a jucat pentru prima dată n anul 1904. Timişorenii pot urmări „Bună dimineaţa, livada mea! Noapte bună, livada mea…” astăzi, în sala Lelu Bihoi, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 20.00.

„Livada cu vişini” este una dintre cele mai jucate piese piese ale lui Anton Cehov.


Este o comedie în patru acte cu acente uşor tragice, care reprezintă simbolul unei lumi în schimbare. Personajele sunt devorate de vidul lăutntric care se cască de fiecare dată când o clasă socială realizează cât de evanescentă îi este existenţa. Spectacolul spune povestea unei epoci apuse, a unei familii de aristocraţi ruşi ce se întorc la moşie chiar înainte ca aceasta să fie vândută la licitaţie, pentru a putea plăti ipoteca restantă. O altă epocă vine, reprezentată de cel care cumpără moşia şi livada de vişini, cea în care fiii iobagilor devin proprietari. Deşi există opţiuni de salvare, aristocraţii lasă ca moşia să fie vândută. Piesa atinge aspecte legate de  sensul existenţei individuale, vorbeşte despre burghezia nou apărută odată cu abolirea iobăgiei, dar face referiri şi la aristocraţia decadentă.

„A fost odată un timp din viaţa noastră când fericirea se trezea în fiecare dimineaţă odată cu noi, când vişinii erau înfloriţi şi livada albă strălucea în nopţile cu lună, iar timpul însuşi părea că s-ar fi oprit în loc. Veni-va cândva şi vremea când, cu toţii, vom privi cu sete şi dragoste în jur pentru ultima oară, când în locurile altădată atât de pline de viaţă nu va mai rămâne niciun suflet, rămânându-ne doar amintirea nostalgică a celor petrecute într-un spaţiu-timp al fericirii absolute” așa sună unul dintre cele mai profunde fragmente din „Livada de vişini”. Intrarea este liberă, în limita celor 55 de locuri disponbile ale sălii 202.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.