Timișoara, Capitala Europeană a Fuduliei

Timișoara, Capitala Europeană a Fuduliei

10
DISTRIBUIȚI

646x404

Lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a Timișoarei a devenit o jucărie de PR foarte la îndemână pentru edilii noștri. Orice eveniment pe care îl finanțează cu bani publici are sfânta scuză că ne ajută în această cursă. Că e un festival, că e o horă la Remetea sau că e un vreun recital obscur, toate sunt făcute ca binele cultural să învingă.

În același timp, vecinii noștri mai puțin obsedați de a fi “fruncea”, clujenii, tac și fac. Doar două lucruri menționez aici: TIFF și Festivalul Peninsula, ca să nu mai pun la socoteală alte evenimente de o amploare mai mică. Iar cel care m-a făcut și mai invidioasă este vizita din mai, anunțată astăzi, a scriitorului Mario Vargas Llosa în inima Ardealului. Ca să nu mai amintesc faptul că, mai ceva ca într-un banc cu ardeleni și bănățeni, în urmă cu vreo doi ani, ne-am trezit, în plin centru al Timișoarei, cu afișe care promovau candidatura Clujului în cursa pentru titlul de capitală culturală europeană. Că ardelenii au grăbit bine pasul spre acest țel nu mai este deci un secret pentru nimeni. Până în 2021 mai este mult, ar spune optimiștii.


Însă dacă ne uităm cam cum stăm noi, timișorenii, cu cultura, ne dăm seama că suntem chiar în criză de timp.

Este evident că doar că nu ne-am făcut temele în privința culturii de astăzi, moderne, ci am și rămas repetenți. Ca să ai pretenții la un asemenea titlu, dar mai ales dacă ai contracandidați precum Clujul, trebuie să te fi pregătit ca pentru un examen pe care-l dai peste zece ani. Nu personalitățile care au murit de multe decenii, nu prima fabrică de bere sau primul bec electric, nu ruinele Cetății ne vor face învingători în cursa pentru Capitala Culturală. Ci evenimentele racordate la realitate, la ziua de astăzi, la “sângele” artei care pulsează cu putere și convingere în galeriile din Europa. Iar astfel de evenimente sau organizații ar fi trebuit crescute timp de cel puțin un deceniu, iar astăzi să fie suficient de mature încât să fie “soldații” acestei lupte. Bineînțeles, nu primăria sau consiliul județean trebuie să ne dea cultură, însă autoritățile au în mod clar un rol improtant în susținerea acestor inițiative. Și atunci mă întreb: câte proiecte au ajuns de pe masa lor la gunoi, pentru că nu implicau vreun “prieten” al șefilor de la oraș sau județ? Câte sunt acum pe aceste mese și vor ajunge acolo? În ultimii ani, în afară de câteva evenimente disparate, ai căror organizatori și-au dat și cămașa de pe ei ca să le susțină, Timișoara nu a produs nimic de anvergura TIFF-ului. Un  festival care a dus numele Clujului în lume și a adus personalități de marcă ale cinematografiei în Ardeal. Nu am crescut nimic, am rămas, cu mici excepții, la nivelul rugilor atât dragi unor oficialități din Banat.

Iar acum trebuie să îngrășăm porcul în ajun. Și avem mult de lucru. Trebuie să schimbăm, în primul rând, perspectiva de a percepe cultura acestui mileniu, trebuie să lăsăm vorba și să trecem la treabă. Altfel, riscăm ca peste opt ani să nu rămânem decât cu titlul de Capitală Europeană a Fuduliei.

10 COMENTARII

  1. Timisoara a avut si are multi artisti, dar multi se pierd in anonimat sau pleaca in alte orase sau tari pt ca aici nu exista nici un fel de sprijin. De exemplu festivalul TMBASE care a fost primul si cel mai important eveniment de muzica electronica din Romania. Acest fenomen s-a nascut in Timisoara la initiativa unui cerc numeros de artisti din Timisoara, dar s-a stins incet pt ca nu a avut nici un fel de sprijin serios din partea autoritatilor…

  2. Timisoara n-a produs nimic de anvergura TIFF-ului. Corect. Dar nici Bucuresti n-a facut-o si are o forta financiara si un nucleu de profesionisti mult superior.. Sa nu uitam ca TIFF-ul e opera lui Tudor Giurgiu mai mult decat a Clujului. Sa nu uitam ca are o vechime de 12 ani si n-a fost gandit cu scopul de a spori sansele Clujului la Capitala Culturala Europeana. Cat despre Peninsula asta a fost o miscare strategica geniala. Sa iei un festival de muzica vechi de 10 ani si conceput de unguri (Sziget Budapesta si Organizatia Tineretului Maghiar din Romania – MIERT) si sa-l transformi intr-un vehicul de promovare a unui oras romanesc e destul de original.
    E drept ca Timisoara nu e competitiva (inca) pe cinema si festivaluri rock dar mai sunt si alte domenii. TMBase-ul a murit pentru ca a urcat stacheta atat de sus incat nu s-a mai putut finanta pentru numele care puteau fi aduse, autoritatile neintelegand fenomenul iar sponsorii exagerand nejustificat pretentiile. Asa ca in loc sa-i scada valoarea atinsa organizatorii au preferat sa-l inchida. Insa avem Plai-ul, facut de voluntari si de ong-uri a carui crestere nu depinde dect de o finantare mai serioasa. Notorietatea lui e de nivel international.

  3. richie cu un festival nu se face capitala culturala europeana, mai ales ca prea maritul vostru primar fugareste artistii in loc sa-i sustina
    , la cluj exista fabrica de pensule un loc in care se gasesc galerii si ateliere de artisti, precum plan sau adrian bghenie si altii.

  4. Felicitari pentru articol, sa speram ca aceasta candidatura transformata in afacere propagandistica de partid ne va da prilejul sa vedem ce e de vazut, Suntem la un nivel de politica si conceptie culturala care nu este departe de fosta Cantarea Romaniei. Nici nu este de mirare cu sefi la cultura precum domnii Deheleanu, Hrenoschi sau Cipu.
    Daniel Vighi

  5. Timisoara nu e competitiva pe nimic -e doar un targ prafuit, cu public zgarcit, carcotas, superficial si lipsit de interes, condus de oameni asemenea – la conducere cine nu e corupt, e retardat ca prapaditu’ de Robu. nu avem nici o sansa in nici o competitie, ma tem ca nici la Fudulie n-am castiga nimic in Europa, sunt altii care stiu sa duc fudulia pana la capat…noi ne multumim sa supravietuim comod, mimam si fudulia…

  6. poate mai degraba ar trebui sa punem mana si mintea TOTI ca pretentia de Capitală Culturală Europeană a Timișoarei sa nu fie desarta si in 2050. de mutat s-au mutat prea multi care ar fi putut contribui de-a lungul anilor…

  7. Intrebati ce a facut Sibiul pentru a reusi o candidatura la un asemenea eveniment. Mai mult decit festivalurile conteaza bogatia artistica deja existenta.Timisoara YES YOU CAN!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.