Tragedie în Bangladesh: o clădire cu ateliere de confecții s-a părbușit, peste...

Tragedie în Bangladesh: o clădire cu ateliere de confecții s-a părbușit, peste 100 de oameni au fost uciși. Pentru ce branduri celebre lucrau victimele

0
DISTRIBUIȚI

Bangladesh_Building_Collapse_DEL105_757446702062010

Cel puţin 152 de persoane au fost ucise şi alte o mie au fost rănite ieri în Bangladesh în urma prăbuşirii unui imobil de opt etaje care adăpostea mai multe ateliere de confecţii la periferia capitalei, Dacca, potrivit unui bilanţ revizuit în creştere astăzi, informează Mediafax. Premierul Sheikh Hasina a anunţat o zi de doliu naţional astăzi ca omagiu pentru victimele acestui accident care subliniază din nou problemele de siguranţă din industria textilă. Conform ministrului de Interne, Muhiuddin Khan, acest imobil era o construcţie ilegală.

„Bilanţul este de-acum de 152 de morţi”, a declarat pentru AFP Wali Asraf, un reprezentant al echipelor de intervenţie, adăugând că numeroase persoane blocate între dărâmături continuau să ceară ajutor. „Salvatorii avansează cu prudenţă cu scopul de a-i scoate dintre dărâmături”, a precizat el. Un bilanţ precedent anunţa 124 de morţi, majoritatea femei. Alte aproximativ 1.000 de persoane primeau îngrijiri la spital, potrivit lui Hiralal Roy, un medic la urgenţe de la Spitalul Enam, în apropiere de locul accidentului.

Clădirea Rana Plaza, unde se aflau mai multe ateliere de confecţii, magazine şi o bancă, s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc la ora 09.00 (06.00 ora României), la Savar, în apropiere de Dacca.


Doar parterul a rămas intact, iar imaginile par ca după un cutremur puternic. „Majoritatea morţilor sunt lucrători textili însă numărul lor va creşte, numeroşi răniţi fiind în stare critică”, a declarat Roy pentru AFP, precizând că spitalul a lansat un apel urgent pentru donări de sânge. Folosind maşini de tăiat şi macarale, sute de pompieri şi membri ai armatei chemaţi ca întăriri încearcă să găsească supravieţuitori. Răniţii au fost evacuaţi pe tărgi improvizate, confecţionate din haine.

Unii muncitori care lucrau în atelierele de confecţii şi-au exprimat public îngrijorarea din cauza unor fisuri marţi seara, generând panică în rândul colegilor lor. Zece persoane au fost rănite în busculada care a urmat. Ei au fost însă nevoiţi să se întoarcă la muncă, la ordinele şefilor lor.

„Oficialii ne-au forţat să revenim şi, la o oră după ce ne-am întors, clădirea s-a prăbuşit cu un zgomot puternic”, a declarat pentru AFP Musumi, o lucrătoare în vârstă de 24 de ani. Ea a apreciat că 5.000 de persoane lucrau în clădire, unde se aflau, de asemenea, apartamente şi magazine. Două dintre atelierele de confecţii, New Wave Style şi New Wave Bottoms, fabricau haine pentru retailerul spaniol Mango şi cel italian Benetton, conform organizaţiei de apărare a muncitorilor, Bangladesh Center for Workers Solidarity. Niciuna dintre cele două mărci nu a putut fi contactată. Conform lui Tessel Pauli, o purtătoare de cuvânt a Clean Clothes Campaign, o asociaţie de apărare a muncitorilor în industria textilă cu sediul la Amsterdam, acest accident este „simptomatic” pentru problemele din acest sector în Bangladesh.

Industria textilă din Bangladesh este a doua cea mai importantă din lume. Dar acest sector este periodic acuzat că nu respectă normele de securitate. În noiembrie 2012, un incendiu produs într-o fabrică de textile a provocat moartea a 111 persoane la periferia Dacca, cel mai grav astfel de incident din industria textilă a ţării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.