Viziunea asupra lumii a unui artist experimentalist, la galeria Geam MAT

Viziunea asupra lumii a unui artist experimentalist, la galeria Geam MAT

1
DISTRIBUIȚI

Gabriel-Kelemen-2013

Expoziţia-instalație „Anagogic sau Oglinda de fum” a unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti timişoreni, Gabriel Kelemen, curatoriată de Mihai Zgondoiu şi Bogdan Raţă, poate fi vizitată, de ieri, la galeria Geam MAT, din cadrul Muzeului de Artă.

Kelemen spune că propune publicului o “instalaţie ce redă succint imposibila identitate dintre a privi şi a spune. Bazată pe subtila  suprimare a naraţiei permisive conotaţiilor acusmatice, deduse din câmpul criptat al incipientelor apobetice. S-ar putea spune astfel că din întâlnirea vibraţiei cu materia se nasc numărul, poligoanele şi poliedrele, dar nu într-o dependenţă strictă şi rigidă, ci într-un mod relativ elastic, mai degrabă statistic cvasideterminat, şi totuşi nu oricum, ci având reguli complex intangibile”.

Criticii îl plasează pe artistul plastic timișorean în zona experimentalistă. „Format în climatul foarte deschis spre inovaţie, spre prospectare artistică al Timişoarei, Gabriel Kelemen este unul dintre continuatorii filonului experimentalist susţinut încă din deceniile şapte și opt de grupurile «111» şi «Sigma», de artişti ca Romul Nuțiu, Paul Neagu, Adina Caloenescu.


Absolvent al secţiei de sculptură (clasa lui Peter Jecza) şi solicitat de perspectivele deschise de aventura ştiințelor pozitive – fizica, chimia, biochimia, genetica – sau de teoria simbolurilor, el s-a dedicat explorării relaţiilor dintre repertoriile formale şi materia ce îl interesează nu în ipostaza solidă, inertă, (provizoriu) stabilă, ci în stările sale fluide, în care procesualitatea sa este sesizabilă în tropismul spre formă. Această complezenţă faţă de jocurile prospective ale relaţionării efemere cu forma sunt captivante pentru artistul în căutarea unor coduri formative, ce ar trebui să lege toate palierele unei realităţi în permanentă multiplicare, fiind diferenţiată în devenirea sa actualizantă, subordonată însă unei ordini, unei structuri în act”, scrie criticul Alexandra Titu în revista „Arta”.

Expoziția „Anagogic sau Oglinda de fum” vine într-un Muzeu de Artă atins de scandalul demiterii directorului Marcel Tolcea, iar organizatorii acțiunii speră ca politicul să nu afecteze cultura. Curatorul Bogdan Rață a declarat, pentru PRESSALERT.ro, că expoziţiile lunare de la Geam MAT „vor continua atât timp cât vom avea parte de susţinerea insitituţiei. Noi am încheiat un parteneriat cu Muzeul de Artă din Timişoara, nu cu Marcel Tolcea. Dacă feedback-ul din partea noii conduceri este pozitiv, Geam MAT merge mai departe”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.