“Vocea” protestelor anti-Boc și anti-Băsescu din Piața Universității: “USL este un medicament...

“Vocea” protestelor anti-Boc și anti-Băsescu din Piața Universității: “USL este un medicament expirat pentru o boală a subdezvoltării”

1
DISTRIBUIȚI

Claudiu-Craciun-si-Remus-Cernea-16-ian-2012

Aflat la Timişoara pentru a participa la o dezbatere pe marginea revizuirii Constituţiei României, Claudiu Crăciun, lector universitar la catedra de Ştiinţe Politice şi Studii Europene a Facultăţii de Ştiinţe Politice Bucureşti, care a devenit cunoscut după ce s-a alăturat protestelor din ianuarie 2012 în Piaţa Universităţii, când se cerea demisia guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, a povestit, pentru PRESSALERT.ro, despre urmările manifestărilor de atunci asupra României de azi. A făcut și o radiografie dură a politicienilor care au venit după cei pe care îi voia plecați.

Deşi manifestanţii erau decişi să continue protestul până la demisia guvernului şi a lui Traian Băsescu, unul dintre cei mai hotărâți contestatari, Claudiu Crăciun, admite că acesta a încetat, dar „cu toate că a fost personalizat, el a fost împotriva unui anumit tip de austeritate. Cât timp vor continua politicile de austeritate şi procesul politic nu se transformă, protestul trebuie continuat. Acum, societatea românească nu este încă în starea de tensiune a anului trecut, dar nici nu va mai aştepta atât de mult până îşi va înfrunta politicienii din nou”.

Claudiu Crăciun mărturiseşte că nu a fost surprins de coabitarea asumată de premierul Ponta cu Traian Băsescu. „N-am avut nicio aşteptare nici de la USL, ştiam că asta vor face. Ei au fost beneficiarii unei situaţii sociale şi politice de care au ştiut să profite. Coabitarea, ca să nu spun complicitatea, este regula jocului în politica românească, în ciuda tensiunilor aparente reflectate de mas-media. USL este un medicament expirat pentru o boală a subdezvoltării.


Dacă la protestul de anul trecut se cerea schimbarea oamenilor, în continuare el trebuie să vizeze schimbarea regulilor”.

Sistemul corupt al partidelor

Tânărul crede că partidele politice, mai exact modul în care ele sunt organizate, poartă principala răspundere pentru situaţia în care s-a ajuns şi pentru criza prin care trece democraţia românească. „Sistemul politic nu e competitiv, partidele existente blochează apariţia partidelor noi, ele sunt nişte organizaţii în care se poate avansa numai dacă eşti complice sau subordonat şi ţintesc doar accesul şi distribuţia resurselor şi nu urmărirea unor priorităţi politice şi legislative necesare pentru societatea românească. Lucrurile stau mult mai rău decât în alte ţări”.

Mai important decât procurorii

Maniera în care s-a făcut numirea procurorilor la Parchetul General şi la DNA nu va face justiţia să funcţioneze mai bine sau mai rău – este de părere Claudiu Crăciun – dar nu este cea mai importantă problemă a României în comparaţie cu altele, mult mai grave. „Conform unui raport al UNICEF, România are cel mai scăzut nivel de bunăstare pentru copii în 30 de ţări monitorizate, doar trei din afara UE, copiii români sunt cei mai nefericiţi. Analfabetismul, sărăcia, sunt, de asemenea, fenomene îngrijorătoare, o parte din activitatea economică are efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător. Toate dezbaterile despre procurori sunt oarecum paralele în comparaţie cu alte tare acute. România are o problemă socială, economică şi ecologică. Certurile dintre partide ne împiedică să le cunoaştem şi să le rezolvăm”.

Teama cea mare a politicienilor

Protestatarul de anul trecut e de părere că mitingurile, oarecum neaşteptate, au făcut un serviciu opoziţiei de atunci, dar au fost şi un semn că societatea nu e dispusă să gireze la nesfârşit partidele politice. „Dacă avem cetăţeni în stradă, înseamnă că partidele greşesc undeva, însă dacă s-ar practica acest principiu ar trebui să ne mutăm cu toţii în stradă. Protestele din 2012 vor rămâne un moment de referinţă şi un factor de presiune, cel puţin simbolic, asupra politicienilor, pentru că nici ei nu sunt siguri de absolut tot. Democraţia nu se poate construi fără partide, dar ele trebuie curăţate din interior sau înlocuite cu altele şi asta e singura lor teamă: nu să fie contestaţi, ci înlocuiţi”.

1 COMENTARIU

  1. sa privim realitatea in fata : politica guvernului Boc a fost viabila si de succes garantat 100% daca mai continua 2 ani ,leprele usl au schimbat traiectoria si tara se duce in cap sigur si cu elan.este ca si cum ai mai avea 100 de m pana la finish intr-un maraton si te intorci la start sa-ti schimbi adidasii ,asa un popor tampit ,mai rar pe mapamond. O TARA DE CRETINI ce depind de votul oltenilor si moldovenilor :D….cum dracu sa votezi psd in sec XXI !!! ha ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.