Acte legate de retrocedări făcute de Primăria Timișoara, dispărute fără urmă din...

Acte legate de retrocedări făcute de Primăria Timișoara, dispărute fără urmă din arhivă. Ce spune viceprimarul Stoia despre implicarea lui Cojocari

0
DISTRIBUIȚI

STOIA NOUL VICEPRIMAR05_resize

Viceprimarul Timişoarei, Traian Stoia, a afirmat, astăzi, că au dispărut în ultimul timp o serie de documente din arhiva Primăriei care atestă corectitudinea sau incorectitudinea mai multor tranzacţii realizate de municipalitate. În acest sens, viceprimarul Stoia a propus ca toate retrocedările făcute de Primăria Timişoara din anul 1990 încoace să fie reanalizate, mai ales că Poliţia şi Procuratura analizează o serie de cazuri privind retrocedarea unor imobile. Traian Stoia este de părere că actele au dispărut din arhiva Primăriei datorită „unor oameni care ştiu multă carte, beneficiarii au angajat oameni profesionişti care au ştiut ce să ia din dosare şi, din păcate, cercetările sunt îngreunate datorită dispariţiei acestor acte”.

În condiţiile în care secretarul Primăriei, Ioan Cojocari, este responsabil de arhiva Primăriei Timişoara, Traian Stoia a adăugat că „eu vă pot spune că domnul secretar este un responsabil de arhivă foarte competent, dar problema este că au dispărut acte din arhivă.


Ioan Cojocari va trebui să explice, că dânsul este profesionist, cum s-a întâmplat acest lucru, eu nu cer nimănui socoteală”. Viceprimarul nu a dorit să spună cine sunt cei care au făcut ca anumite acte să dispară din arhiva Primăriei, însă a afirmat că „cred că cei care au pus mâna pe hârtii mai lucrează în Primărie şi cred că sunt identificaţi de cei în drept, sunt deschise anchete, dar nu ştiu asupra cui, de către Poliţie şi Procuratură.”

Traian Stoia a dat şi un exemplu de o retrocedare controversată: grădiniţa de pe Bulevardul Mihai Viteazu, Nr. 17, care ajunge în posesia municipalităţii în jurul anilor ‘60. „Lângă această clădire se construieşte un alt corp, dar după Revoluţie apare un personaj care revendică spaţiul şi a adus un act scris de mână în care se spune că statul a primit grădiniţa în anul 1960, dar tatăl lui a câştigat-o în anii 1950. Mai avem o copie a acestui act în care se vede cu ochiul liber că actul a fost făcut după anul 1950, pentru că a mai fost adăugat un «L» la Mihai Viteazu, pentru că era o problemă cu scrierea numelui bulevardului. În final, clădirea este revendicată”, a adăugat Stoia. În perioada următoare, arhiva primăriei va fi controlată și de către Direcția Județeană a Arhivelor Statului, care va stabili cum trebuie păstrate dosarele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.