Acuzații grave: fotografia câştigătoare la World Press Photo of the Year 2013,...

Acuzații grave: fotografia câştigătoare la World Press Photo of the Year 2013, trucată. Cum ar fi reuşit să păcălească juriul

0
DISTRIBUIȚI

Netherlands-World-Pre_sham

Fotografia care a câştigat trofeul World Press Photo of the Year în 2013, cel mai prestigios premiu din fotografia de presă, a fost de fapt trucată de autorul ei, acesta aducând modificări imaginii ce prezintă un grup de bărbaţi transportând cadavrele a doi copii pe străzile din provincia Gaza, informează Mediafax. Fotografia realizată de Paul Hansen, publicată în cotidianul suedez Dagens Nyheter, a fost făcută pe 20 noiembrie 2012 pe străzile din provincia Gaza.

Ea prezintă un grup de bărbaţi care transportă spre o moschee, în cadrul unei ceremonii funerare, cadavrele înfăşurate în pânză albă a doi copii, nepotul şi nepoata bărbaţilor din acel grup, ucişi la vârsta de doi ani, respectiv trei ani, în urma distrugerii casei lor de un proiectil israelian. Fotografia câştigătoare a suferit, de fapt, modificări, scrie site-ul extremetech.com, care lansează într-un articol discuţia despre cum a reuşit Hansen „să păcălească o comisie de juraţi cu experienţă” prin abilităţile sale în Photoshop şi cum un expert în computere „a observat născocirea frauduloasă de la o poştă”.

Evenimentul în sine surprins în fotografie – bărbaţii care transportă cadavrele a doi copii pe străzile din Gaza – nu este trucat, dar fotografia în sine este „aproape sigur” compusă din trei fotografii diferite, cu elemente extrase din fiecare dintre imagini şi reîmbinate şi obţinând, prin manipulare, o iluminare mai puternică pe chipurile bărbaţilor.

Descoperirea a venit de la Neal Krawetz, analist de imagini în medicină legală.


Potrivit articolului de pe extremetech.com, care explică în detaliu cum a decurs analiza manipulării fotografiei, aceasta a constat în mai multe etape bine definite: mai întâi, imaginea de bază a fost convertită din format raw şi deschisă în programul Photoshop pe 20 noiembrie 2012, data exactă la care a fost făcută. Apoi, pe 4 ianuarie 2013, o altă imagine a fost deschisă şi adăugată la cea originală, iar o oră mai târziu o a treia imagine a fost introdusă, rezultatul final fiind salvat jumătate de oră mai târziu.

Krawetz a efectuat şi o analiză a nivelului de erori (error level analysis – ELA), prin care a comparat nivelul de eroare al pixelilor care au fost modificaţi prin algoritmul de compresie JPEG cu cel al pixelilor modificaţi prin manipulare fotogafică. Marginile albe marcate în ilustraţia alb-negru sunt un semn al metodei de „ascuţire” folosite în Photoshop. Autorul articolului atrage atenţia asupra bărbatului din partea stângă a fotografiei, care ţine picioarele copilului pe mâini şi a cărui faţă iluminată digital iese în evidenţă pe harta ELA, aşa cum se întâmplă şi cu feţele celorlalţi bărbaţi şi cu giulgiurile copiilor.

„În principiu, Hansen a făcut o serie de fotografii şi mai târziu, după ce şi-a dat seama că fotografia cu cea mai dramatică situare a ieşit prea întunecată şi în umbră, a hotărât să aducă împreună imagini diferite şi să aplice o cantitate generoasă de lumină în regiunile cu umbră”, mai scrie autorul articolului. Potrivit acestuia, Paul Hansen ar fi trebuit să furnizeze şi versiunea iniţială, nemodificată („raw”) pentru fotografia câştigătoare, drept dovadă că nu a suferit schimbări semnificative, dar până acum nu a făcut acest lucru.

Articolul aduce în discuţie întrebări importante pentru fotografia de presă, care au existat în domeniu „încă de la naşterea lui”: Fotografia bărbaţilor din Gaza este falsă sau doar îmbunătăţită pentru a evidenţia detaliile importante? O fotografie, în special una de presă, ar trebui să fie pur obiectivă? Este în regulă ca fotograful să modifice o imagine astfel încât să arate exact în felul în care el îşi aminteşte scena?

Paul Hansen, câştigătorul suedez care a câştigat trofeul World Press Photo of the Year pentru 2013, nu a fost deocamdată lipsit de prestigiosul titlu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.