Cafea în așteptare sau cum îți iei o cafea și plătești una...

Cafea în așteptare sau cum îți iei o cafea și plătești una pentru cine va veni mai târziu

1
DISTRIBUIȚI

cafele04

În urmă cu un an când acțiunile Asociației Look Inside din Timișoara luau amploare, și oameni buni la suflet lăsau din ce în ce mai des în locuri publice bunuri care le prisoseau spre a fi de folos celor aflați în nevoie, nimeni nu se gândea unde se va ajunge. Era un trend importat din Occident, nimic nou sub soare. Un nou lanț uman: nişte necunoscuţi lasă cadouri în spaţii publice din Timişoara însoțite de un bileţel: „Cu drag, pentru cine are nevoie”.

Publicația 24FUN Timişoara şi Arad aduce Suspended Coffee în oraş. Același lanț uman, instituționalizat de data aceasta, în cafenele. Timișorenii care ajung în cinci localuri din oraș pot plăti în avans cafele pentru alte persoane care vor intra ulterior în local. ”Cafeaua în așteptare” e o mişcare a oamenilor generoşi care ia amploare în Europa. Câteva localuri din România sunt deja parte din iniţiativă, într-un demers care demonstrează că faptele bune au încă valoare. ”Mecanismul iniţiativei e foarte simplu – plăteşti o cafea (sau orice alt produs care face parte din Campania suspended coffee) pe care însă nu o bei, ci o laşi în grija localului, până când apare un alt client care o poate consuma gratuit”, spune Andreea Cibanu, de la 24FUN Timișoara și Arad, unul din promotorii inișiativei.

Localurile din Timișoara care au intrat în campanie și unde puteți lăsa o „cafea în aşteptare” sunt: terasa D`Arc din Piaţa Unirii, D`Arc pe mal, Zai Apres Café, Papillon şi Café Corso din incinta Iulius Mall.


”Mă bucur foarte mult că lume își ia energie ca să facă gesture de genul acesta”, spune Denise Gal, unul din promotorii Look Inside.

Lanț uman de bunătate

Ideea cafelei în așteptare a apărut în sudul Italiei şi a intrat în tradiţia zonei ca un gest de “sharing”, făcut de un client norocos care dă astfel mai departe din norocul său unui străin. Ideile bune circulă repede. În scurt timp gestul a fost adaptat şi adoptat şi în alte zone – Ucraina,  Canada, Bulgaria şi de curând România, la noi.

Totodată trendul darurilor neașteptate s-a lansat simultan în SUA unde, persoane care au rămas în anonimat au început să lase mici ”cadouri” în comunitate. Mărunțiș în cabina telefonului pubic, o umbrelă în stația de autobuz pe timp de ploaie, cafea plătită în avans pentru următorul client. Timișorenii de la Asociația LookInside sunt cei care au adaptat trendul la noi și, mai bine de un an de zile, le îndulcesc viața concitadinilor lor ori le lasă obiecte folositoare. „Ne-am gândit să dăm drumul unei roți a binelui în Timișoara. Proiectul nostru e simplu și din suflet. Luați o eșarfă, o carte, un borcan de gem, o pernă, orice, absolut orice aveți și doriți să dați mai departe, scrie-ți un bilet: „ Din suflet, pentru oricine are nevoie.. Cu drag,…un OM ! PS: ajută și tu pe cineva fără să ceri nimic în schimb” – este mesajul transmis.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.