Campanie PRESSALERT.RO ÎNVINGĂTORII Chester ”Invictus” Williams, de la umilința apartheid-ului la strălucirea...

Campanie PRESSALERT.RO ÎNVINGĂTORII Chester ”Invictus” Williams, de la umilința apartheid-ului la strălucirea Hollywood-ului FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Sud-africanul Chester Williams, antrenorul echipei RCM Timi+Öoara01
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Din 2012, sportul timișorean a devenit mai bogat cu un nume de legendă, Chester Williams. Fostul mare rugbyst sud-african îi pregătește pe jucătorii de la Rugby Club Municipal Timișoara, iar spiritul său de luptător a dat roade în toamna anului trecut, când galben-albaștrii au cucerit titlul de campioni naționali. Chester Williams, supranumit ”Perla Neagră” (The Black Pearl), este o personalitate din lumea balonului oval, atât datorită rezultatelor, cât și a peliculei ”Invictus”, regizată de Clint Eastwood. Totuși, partea întunecată a vieții sale, greutățile unui om și ale unui sportiv care a trăit într-o țară segregată rasial sunt rareori dezvăluite publicului. Cu o poveste de viață demnă de un roman al devenirii, Williams este dovada vie că soarta vitregă poate fi pusă la pământ, cu un strigăt de victorie.

Chester Williams s-a născut în plină eră a apartheid-ului din Africa de Sud, în 8 august 1970, în Paarl, Western Province. Cu mai bine de douăzeci de ani înainte de nașterea sa, în 1948, Africa de Sud devenea simbol al inegalității și al cruzimii umane, prin instalarea apartheid-ului. Dominația albilor avea să se sfârșească abia la începutul anilor 90, după eliberarea celui mai celebru deținut politic, Nelson Mandela. Chester s-a născut așadar cu câteva drepturi în minus. Nu putea folosi aceleași plaje ca și băieții albi, nu putea fi tratat în aceleași spitale și nu putea învăța în aceleași școli. Nici nu putea să meargă în același autobuz cu albii. ”În suburbia în care locuiam, nu am aveam voie să merg cu același autobuz sau tren ca populația albă. A fost foarte greu pentru că era vorba despre supraviețuire. Când eram copil, credeam că trebuie să îi ascult pe albi ca să pot supraviețui, dar când am devenit un adult am realizat că trebuie să fac în primul rând ceea ce este bine pentru mine ca persoană”, își amintește Chester despre copilăria sa. Din cauza discrimării, rugbystului nu i-a fost deloc ușor nici la începutul carierei sportive. ”Era foarte dificil pentru mine pentru că nouă, celor de culoare, nu ni se dădea niciodată o a doua șansă precum albilor. Și nu pățeam asta doar cu albii, ci chiar și în rândul colegilor mei de culoare eram considerat prea mic sau lent, îmi puneau bețe în roată”, explică aripa naționalei Africii de Sud despre primii săi pași în rugby.

Ascensiunea “Perlei Negre”

Antrenorul de la RCM Timișoara a fost legitimat ca jucător de rugby la echipa Western Province Golden Lions în perioada 1991-1998, când a început să fie și selecționat la echipa națională de rugby. Chester a debutat pentru naționala ”Antilopelor” (Springboks) în meciul contra Argentinei, la Buenos Aires, din data de 13 noiembrie 1993, pe când avea 23 de ani. Selecționarea sa a fost deosebit de importantă, deoarece era primul jucător de culoare chemat la naționala de rugby după o perioadă de mai bine de zece ani, de la ultimele selecții ale lui Errol Tobias și Avrial Williams, unchiul lui Chester, de la începutul anilor ´80. Momentul care a rămas în istoria lumii rugbystice a fost finala de Cupă Mondială câștigată în 1995 de ”Antilope” contra naționalei ”All-Blacks” a Noii Zeelande, subiect al filmului ”Invictus” realizat de Clint Eastwood în 2009. ”Mă simt onorat și mândru că am reprezentat oamenii de culoare și comunitatea lor în acel meci. Cupa mondială fost mai mult decât un vis care a devenit realitate, deoarece îmi doream ca țara mea să devină o națiune unită. Sunt foarte mândru pentru că știu că niciodată în Africa de Sud nu se va mai desfășura o ediție a Cupei Mondiale de o asemenea importanță datorită implicării lui Nelson Mandela și a mea”, rememorează fostul campion mondial în timp ce își  derulează în minte apogeul carierei sale sportive.

Munca până la câștigarea trofeului alături de coechipierii sud-africani nu a fost ușoară pentru rugbyst. În autobiografia sa ”Chester”, publicată în 2002, antrenorul RCM-ului povestește că s-a confruntat cu discriminarea și remarcile rasiste venite și din partea colegilor de la națională. ”Mi s-a întâmplat să fiu jignit de coechipieri când am jucat contra lor, dar ceea ce ei nu știu este că prin asta m-au motivat și mai mult”, mărturisește ”Perla Neagră”. Paradoxal, abolirea apartheid-ului în 1991 a fost un factor  care i-a scăzut din ambiție lui Chester. ”M-am simțit demotivat pentru că simțeam că acum noi, persoanele de culoare, nu mai putem demonstra lumii întregi ce buni sportivi suntem”, spune cu sinceritate Chester. Ascensiunea sud-africanului în naționala „Antilopelor” a fost oprită și de accidentarea de la genunchi care l-a ținut departe de rugby în perioada 1996-1997.

Filmul unei națiuni, flimul lui Chester

Fosta aripă a ”Antilopelor” se numără printre cei care au cunoscut celebritatea “pe celuloid” în timpul vieții.


Povestea Cupei Mondiale cucerite de Africa de Sud la rugby în 1995 l-a inspirat pe Clint Eastwood care a regizat pelicula ”Invictus”. Numele flimului se traduce din latină prin ”neînvins” sau ”necucerit” și este inspirat la rândul său din poemul cu același nume al englezului William Ernest Henley, care a supraviețuit cu un picior amputat, scris în Epoca Victoriană. Pe lângă regizorul celebru, și distribuția filmului este una de zile mari, cu Morgan Freeman în rolul lui Nelson Mandela și Matt Demon în rolul lui Francois Pinaar, căpitanul ”Antilopelor”. Chester Williams nu este personajul principal, dar într-o scenă, președintele Mandela remarcă absența singurului jucător de culoare de la un antrenament. Rolul lui Chester a fost interpretat de McNiel Hendricks. ”A fost ceva special să iau parte la un eveniment istoric, iar la 10 ani după să se facă un film despre acesta. A fost minunat să îi cunosc pe Matt Damon, Clint Eastwood și Morgan Freeman. Știam că la vremea aceea McNiel Hendricks avea nevoie de acest rol, iar eu, ca om de culoare din aceeasi comunitate cu el, trebuia să îl sprijin”, povestește actualul antrenor al campionilor timișoreni.

De asemenea, un alt amănunt inedit din viața lui Chester este că a fost sportivii care au dus torța olimpică în drumul spre Jocurile Olimpice de la Atena din 2004. Rugby-ul a fost disciplină olimpică ultima dată la Jocurile din 1924 și va reveni la acesta statut în 2016, la ediția de la Rio. Așadar, în 2004 sportul cu balonul oval nu avea legătură directă cu cea mai mare competiție sportivă a planetei, însă personalitatea lui Chester a fost mai importantă. ”A fost o mare onoare pentru mine să am șansa să particip la așa ceva”, spune Chester despre episodul torței olimpice. Succesele au continuat și în cariera de antrenor. Chester a pregătit naționala de rugby în șapte care a câștigat bronzul la Jocurile Commonwealth-ului din 2002. În 2008, Williams a venit în România la Dinamo. În 2012, a ajuns la Timișoara, iar această filă a vieții ”Perlei Negre” este în prezent în plin proces de scriere, cu fiecare meci câștigat de RCM Timișoara sub comanda sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.