Cazanciuc: Agreez ca atribuţii ale ministrului Justiţiei în numirea procurorilor să treacă...

Cazanciuc: Agreez ca atribuţii ale ministrului Justiţiei în numirea procurorilor să treacă la CSM

0
DISTRIBUIȚI

robert cazanciuc

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că agreează ideea ca unele dintre atribuţiile aferente funcţiei pe care o ocupă în procedura de numire a procurorilor la conducerea Ministerului Public să treacă la CSM, scrie Mediafax.

Ministrul Robert Cazanciuc a vorbit despre numirea celor şase procurori la şefia Ministerului Public şi despre ocuparea celorlalte funcţii vacante la conducerea acestui minister.

„În afară de discuţii cu procurorii-şefi deja instalaţi, cu CSM şi cu preşedintele în consultare, nu voi avea alte discuţii cu altcineva”, a declarat Robert Cazanciuc privind propunerile pe care urmează să le facă pentru ocuparea posturilor vacante la şefia parchetelor.

Cazanciuc a mai spus că nu este „nici vorbă de algoritm politic”, în felul în care urmează să fie numiţi ceilalţi procurori la şefia parchetelor, precizând că va discuta cu preşedintele Traian Băsescu propunerile de numire pentru a se asigura că procedura poate fi finalizată cu succes.

Întrebat dacă ar vrea să schimbe procedura de numire a procurorilor, Cazanciuc a spus că acesta este subiectul unei discuţii pe care a avut-o deja cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiţiei a menţionat că procedura actuală este una care a fost stabilită în 2005, deşi în 2004 fusese agreată o altă procedură cu Comisia Europeană, precizând că deocamdată nu a fost elaborat un act normativ pentru schimbarea ei.

„Dar în discuţiile preliminare avute cu colegii din CSM, s-a pus această problemă, ca o parte din atribuţiile ministrului în momentul de faţă să treacă la CSM şi nu am nimic împotrivă”, a mai declarat Cazanciuc.

Întrebat cum va fi evaluată activitatea procurorului general Tiberiu Niţu, Cazanciuc a enumerat ca criterii soluţionarea dosarelor de corupţie şi de crimă organizată şi creşterea încrederii populaţiei în activitatea procurorilor.

„Dacă domnul Niţu a fost sau nu o alegere bună putem să vedem după un anumit interval de timp.


Dacă o să vedem un trend pozitiv pe dosare de corupţie, de crimă organizată, dacă o să vedem o uşoară, în următoarele luni, încredere a populaţi în ceea ce fac procurorii, putem să avem semnale că suntem pe un drum bun”, a spus Cazanciuc.

Întrebat dacă anchetarea şi condamnarea unui ministru reprezintă de asemnea un criteriu, Cazanciuc a răspuns că „nu i-a cerut nimeni domnului Niţu să ancheteze un ministru” şi că „o mică infracţiune împotriva unei persoane la un nivel de primă instanţă este la fel de importantă până la urmă faţă de respectarea unor valori în societate ca şi încălcarea legii de către un ministru”.

Ministrul Cazanciuc a precizat că va avea, de săptămâna viitoare, discuţii cu procurorii numiţi la şefia parchetelor pentru a face propuneri privind celelate funcţii ce trebuie ocupate şi că estimează că în 10 zile va putea face nominalizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.