Ce arată raportul Amnesty International despre presupusa închisoare secretă CIA de la...

Ce arată raportul Amnesty International despre presupusa închisoare secretă CIA de la București

0
DISTRIBUIȚI

President George W Bush visits CIA Headquarters, March 20, 2001.

Suspiciunile privind existenţa unei închisori secrete a CIA la Bucureşti sunt consemnate în raportul anual al organizaţiei Amnesty International (AI) privind drepturile omului în lume, lansat astăzi. Secţiunea dedicată României în acest raport se încheie cu un capitol privind antiterorismului şi securitatea, potrivit Mediafax.

În septembrie, Parlamentul European lansa un apel către ţările suspectate de a fi găzduit închisori CIA pe teritoriul lor să se supună obligaţiei legale de a face o anchetă independentă, imparţială, minuţioasă şi eficientă în ceea ce priveşte implicarea lor în programele de extrădare şi de detenţie secretă, aminteşte Amnesty International. Apelul a fost lansat în urma identificării, la Bucureşti, de către foşti oficiali americani, a unei închisori secrete şi a unor zboruri de extrădare între România şi Polonia şi Lituania, suspectate la rândul lor de găzduirea unor unităţi de detenţie secrete ale CIA, mai spune organizaţia.

În octombrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat autorităţilor române cazul al-Nashiri c. România, privind un saudit care susţinea că a fost încarcerat şi torturat într-o închisoare CIA secretă din România, înainte să fie transferat la Guantanamo Bay, în Cuba, se mai precizează în raport.


„Agenţi de poliţie sunt acuzaţi că au utilizat forţa în mod arbitrar şi disproporţionat în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale şi împotriva măsurilor de austeritate. Autorităţile locale din oraşele Baia Mare şi Piatra Neamţ au efectuat operaţiuni masive de evacuare a romilor. Parlamentul European a cerut autorităţilor române să declanşeze o nouă investigaţie privind presupusa implicare în programele CIA de extrădare şi încarcerare a suspecţilor de terorism în centre secrete”, se arată la începutul secţiunii dedicate României din raportul AI.

Amnesty International notează că Guvernul din România a fost schimbat de două ori în 2012. „După săptămâni de proteste faţă de măsurile de austeritate, Cabinetul condus de Emil Boc (Partidul Democrat-Liberal) a demisionat în februarie 2012. În aprilie, după un nou val de proteste, Guvernul condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu a căzut ca urmare a unei moţiuni de cenzură. Preşedintele l-a desemnat premier pe Victor Ponta (din cadrul Partidului Social-Democrat), a cărui coaliţie a câştigat majoritatea locurilor în Parlament în scrutinul parlamentar din decembrie 2012. Parlamentul României l-a suspendat pe preşedintele Băsescu în luna iulie, Guvernul acuzându-l pe şeful statului de încălcarea Constituţiei. Referendumul care a urmat, pe tema suspendării preşedintelui, a fost invalidat din cauza prezenţei slabe la urne, iar preşedintele a rămas în funcţie. În iulie, Comisia Europeană a exprimat preocupări în legătură cu respectarea principiilor statului de drept şi independenţei justiţiei în România”, se arată în raportul AI. Delegaţii ale organizaţiei Amensty International au vizitat România în martie, mai, octombrie şi decembrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.