Ce schimbări în Constituție propune societatea civilă: de la eliminarea unui ales...

Ce schimbări în Constituție propune societatea civilă: de la eliminarea unui ales care a „mințit poporul” , până la magistrați trași la răspundere

0
DISTRIBUIȚI

libertetea-modif

Asociaţia „Pro Democraţia” Timişoara şi „Liga Apărării Drepturilor Omului” – filiala Timiş au organizat ieri cea de-a doua dezbatere preconizată în cadrul Forumului Constituţional 2013, desfăşurată sub genericul „Drepturile şi libertăţile cetăţeanului în relaţia cu autorităţile statului”, la care au fost invitaţi să participe atât reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, cât şi simpli cetăţeni. Propunerile comisiei parlamentare privind cele două teme vizează transparenţa decizională care implică obligativitatea consultării publice pentru adoptarea actelor legislative şi raporturile cu administraţia publică. Sfera drepturilor cetăţeneşti vizează dreptul la apărare în justiţie şi echilibrul dintre acuzare şi apărare, dreptul la viaţa privată şi la proprietatea privată sau drepturi din sfera socială a minorităţilor.

Ce trebuie schimbat

Prezent la dezbatere, deputatul Ovidiu Ganţ, reprezentant al Forumului Democrat German în parlament, a precizat că mandatul comisiei parlamentare este acela de revizuire a constituţiei, care trebuie să aibă în vedere statutul României ca membru al NATO şi al UE, precum şi intenţia de modificare a organizării administrative a ţării, şi nu de elaborare a unei noi constituţii. Astfel, unele chestiuni, precum forma de guvernământ sau alte prevederi stipulate în primul articol al legii fundamentale, nu pot fi atinse, şi a punctat câteva din propunerile de revizuire făcute de grupul minorităţilor. Cei prezenţi au avut, la rândul lor, diferite sugestii, precum posibilitatea cetăţenilor de a elimina un ales înainte de terminarea mandatului în cazul în care prestaţia sa a înşelat aşteptările alegătorilor săi, imunitate doar pentru declaraţiile politice.


De asemenea, s-a propus și instituirea unei răspunderi directe pentru magistraţi ţinând cont de numărul mare de condamnări pe care statul român la primeşte la instanţele europene, o mai mare transparenţă în actul decizional, o instituire a răspunderii penale şi materiale a aleşilor sau a celor numiţi în funcţii administrative pentru pierderile financiare enorme, care au însemnat pentru unii averi colosale, făcute peste noapte, în timp ce „găurile negre” sunt acoperite din banii contribuabililor. Regionalizarea este agreată în măsura în care implică şi o descentralizare astfel încât noile structuri regionale să aibă atribuţii, putere de decizie şi resurse şi să-şi articuleze atribuţiile la nivelul legislativului în domenii care le privesc direct.

Votul și clasa politică

Discuţii pro şi contra s-au purtat pe marginea introducerii obligativităţii votului, opinia majoritară fiind aceea că o asemenea măsură, mai degrabă coercitivă, nu ar corecta carenţele clasei politice şi nu i-ar atribui o mai mare legitimitate. Vorbitorii au apreciat că mult mai binevenită ar fi o responsabilizare a clasei politice, care ar determina cetăţenii să iasă la vot în număr mult mai mare, cât şi o educaţie civică mai temeinică, menită să elimine, treptat, votul neinformat sau manipulat. Cei mai mulţi s-au pronunţat, de asemenea, pentru un parlament bicameral, dar cu domenii de legiferare şi reprezentativitate diferite, astfel încât funcţiile celor două camere să nu se suprapună.

Scopul Forumului Constituţional, care reuneşte organizaţii ale societăţii civile, cetăţeni, universităţi, comunităţi locale şi alte organizaţii interesate este de a elabora propunerea de revizuire a Constituţiei în colaborare cu comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Asta, după dezbaterea publică a temelor constituţionale enunţate de comisia parlamentară de revizuire cu reprezentanţi ai celor mai importante segmente ale societăţii civile şi întocmirea unui raport final cu cele mai relevante propuneri venite din partea acestora, care vor sta la baza activităţii de revizuire.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.