Cel mai mare congres din istoria UDMR, cu participarea marilor lideri politici...

Cel mai mare congres din istoria UDMR, cu participarea marilor lideri politici ai României. Cum a încins spiritele Medicina de la Târgu-Mureș

0
DISTRIBUIȚI

udmr_congres_udmr_ro_48781100

Congresul UDMR, la care participă peste o mie de persoane, a început, în această dimineaţă, la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde au ajuns, între alţii, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, şeful PDL, Vasile Blaga, şi cel al Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit Mediafax. La Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde se desfăşoară Congresul UDMR, au ajuns liderii principalelor partide din România, între care preşedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. În jurul orei 10.00, acolo au ajuns, împreună, şi liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Mai multe persoane îmbrăcate în halate albe de medic protestează la intrarea în curtea Sălii Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde are loc Congresul UDMR, faţă de neînfiinţarea liniei maghiare la UMF Târgu Mureş, şi îi cer premierului Victor Ponta să se implice în rezolvarea problemei. Pe halatele albe de medic scrie, în limbile română şi maghiară, „Învăţământ integral în limba maternă la UMF Târgu Mureş” şi „Legea Educaţiei nu se discută, se aplică”.

Protestatarii, care au umbrele portocalii, l-au întâmpinat pe premierul Victor Ponta, care participă ca invitat la Congresul UDMR, cu un banner în limbile engleză şi română, cu mesajul „Legalitate în UMF Târgu Mureş.


Cerem intervenţia Guvernului României pentru respectarea Legii Educaţiei Naţionale cu privire la organizarea învăţământului universitar în limba minorităţilor”. Adam Valerian, organizatorul protestului, a declarat că trebuie să se accepte ca derularea cursurilor practice la UMF Târgu Mureş să se facă şi în limba maghiară şi în limba română. „Este foarte important ca premierul Victor Ponta să facă tot posibilul ca la Târgu Mureş protocolul încheiat de comun acord între reprezentanţii învăţământului de limbă română şi maghiară să fie respectat. Îi cerem să se implice în înfiinţarea liniei de studiu în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, cu departamente în limba maghiară, şi să se accepte ca derularea cursurilor practice să se facă şi în limba maghiară şi în limba română”, a spus Adam. Protestul este autorizat de Primăria Miercurea Ciuc.

Peste o mie de persoane participă la al XI-lea Congres al UDMR, care se desfăşoară la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc. Acesta este cel mai mare congres din istoria Uniunii, printre participanţi fiind peste 770 de delegaţi ai filialelor teritoriale şi liderii principalelor partide din România şi Ungaria. La eveniment vor fi adoptate un nou statut şi un nou program ale Uniunii, dar şi documente pe teme considerate prioritare, precum modificarea Constituţiei, Ţinutul Secuiesc şi alegerile pentru Parlamentul European.

La Congresul UDMR au mai confirmat participarea politicieni din Ungaria, între care printre reprezentantul partidului de guvernământ Rogán Antal, preşedintele grupului parlamentar Fidesz, Újhelyi István din partea Partidului Socialist, vicepreşedintele Parlamentului ungar, şi vicepremierul Semjén Zsolt, care este şi preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat din Ungaria. De asemenea, au acceptat invitaţia şi preşedintele Partidului Comunităţii Maghiare din Slovacia, Berényi József, respectiv Hans Heinrich Hansen, preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN). Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, va transmite un mesaj video participanţilor la congres.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.