Cine a luat cea mai mare pedeapsă definitivă pronunţată vreodată de...

Cine a luat cea mai mare pedeapsă definitivă pronunţată vreodată de o instanţă într-un dosar DNA

0
DISTRIBUIȚI

criminal_justice_jurisprudence

O condamnare definitivă a fost dată astăzi de instanţa supremă, de 16 ani de închisoare cu executare, fiind cea mai mare pedeapsă dispusă într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este vorba despre un caz de revendicare ilegală a unor terenuri, informează Mediafax. Astfel, Radu Ion Fotino, revendicatorul terenurilor din cartierul ANL „Henri Coandă”, acuzat de înşelăciune prin afaceri cu terenuri, este cel care va a primit această condamnare. Instanţa a respins ca nefondate recursurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie, Radu Ion Fotino şi Andra Luminiţa Râşnoveanu împotriva deciziei din 20 decembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti. Astfel, instanţa a menţinut condamnările dispuse de Curtea de Apel Bucureşti în cazul celor doi, Ion Radu Fotino având de executat 16 ani de închisoare, iar Andra Luminiţa Râşnoveanu rămânând cu pedeapsa de 11 ani de închisoare.

În 20 decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la 16 ani de închisoare cu executare pe Radu Ion Fotino, instanţa majorând cu un an pedeapsa dispusă în 31 iulie 2009 de Tribunalul Bucureşti. Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a majorat cu patru ani pedeapsa dispusă de Tribunal în cazul Luminiţei Râşnoveanu, de la şapte la 11 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Tribunalul Bucureşti a anulat certificatele de moştenitor nelegale întocmite pe numele lui Fotino. Totodată, instanţa a dispus ca Fotino, Dragomir şi Râşnoveanu să plătească, în solidar, Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) 74.311,66 lei drept despăgubiri materiale şi două milioane de lei cu titlu de despăgubiri morale, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat. Totodată, cei trei trebuie să plătească Agenţiei Domeniilor Statului suma de 95.383,17 de lei, iar părţii civile Asociaţia Deţinătorilor Lot Cartier Henri Coandă – 501.640 de euro (echivalent în lei la cursul oficial al BNR din momentul plăţii).

Radu Ion Fotino a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în februarie 2007, fiind acuzat că, folosindu-se de certificate fictive de moştenitor, pe care le-a prezentat autorităţilor locale din judeţele Călăraşi, Ilfov şi Teleorman, a obţinut reconstituirea dreptului de proprietate asupra a peste 200 de hectare de teren.

Anchetatorii au stabilit că Radu Ion Fotino a dobândit în mod fraudulos calitatea de unic moştenitor al familiilor Bildirescu şi Lăzărescu prin falsificarea a două certificate de legatar universal (act care atestă calitatea de moştenitor asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile obţinut în baza unui testament) şi a unui certificat de moştenitor.


Astfel, folosindu-se de calitatea conferită de aceste certificate fictive, Fotino ar fi indus în eroare autorităţile din judeţele Ilfov, Călăraşi şi Teleorman, cărora le-a solicitat să i se reconstituie drepturile de proprietate asupra unor bunuri mobile şi terenuri agricole situate în oraşul Voluntari, precum şi în comunele Ulmeni, Salcia şi Troianul, potrivit DNA.

În 2003, Comisia Judeţeană Ilfov de stabilire a drepturilor de proprietate asupra terenurilor a validat, prin Hotărârea 406, propunerea Comisiei Locale Voluntari privind punerea în posesie a lui Fotino pentru o suprafaţă de 26,5 hectare de teren intravilan. În baza aceloraşi acte notariale false, Radu Fotino a mai solicitat să i se retrocedeze, pe vechiul amplasament, 78 de hectare de teren intravilan care a aparţinut altor membri ai familiei Bildirescu, situat în zona Voluntari şi în Sectorul 1 din Capitală. Valoarea comercială de piaţă a terenurilor revendicate ilegal a fost stabilită la suma de 179.880.000 de euro.

Deşi cunoştea vechiul amplasament al terenurilor revendicate ilegal, Fotino a translatat acest amplasament, suprapunându-l peste terenul atribuit în folosinţă Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în vederea construirii cartierului de locuinţe „Henri Coandă”. Astfel, conturul terenurilor revendicate se suprapunea până la centimetru peste conturul terenului atribuit în folosinţă ANL.

În acest demers Fotino a fost ajutat de Andra Luminiţa Râşnoveanu şi de Romulus Benone Dragomir, cel din urmă întocmind trei rapoarte de expertiză extrajudiciară false, deşi nu avea calitatea de expert tehnic autorizat judiciar. În plus, prin sentinţe judecătoreşti pronunţate în prima instanţă, Fotino a obligat ANL să sisteze lucrările de construcţie timp de un an, provocând ANL un prejudiciu în valoare de 14.490.000 de euro şi Asociaţiei Deţinătorilor de Lot Henri Coandă în valoare de două milioane de euro, mai arătau procurorii DNA.

Proiectul „Henri Coandă”, amplu dezbătut în presă încă de la lansare, este amplasat în proporţii aproximativ egale pe teritoriul localităţii Voluntari şi în sectorul 1 din Bucureşti şi a fost în întârziere cu peste doi ani faţă de calendarul stabilit iniţial, din cauza situaţiei juridice neclare a terenului. Folosind aceleaşi mijloace frauduloase şi actele notariale false, Fotino a fost pus în posesie şi i s-a eliberat titlul de proprietate pentru 62,5 hectare din comuna Ulmeni, judeţul Călăraşi. Pentru terenurile respective a fost stabilită valoarea comercială de 22.125 de euro.

De asemenea, în judeţul Teleorman lui Fotino i s-a restituit în natură construcţia „Preventoriu Băneasa” şi trei hectare de teren intravilan aferent construcţiei, în valoare de 20.045 de euro. Totodată, a fost validată propunerea de a i se reconstitui dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 50 de hectare de teren agricol, cu care urma să fie pus în posesie. Procurorii au instituit la momentul trimiterii în judecată sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile aflate în proprietatea lui Fotino.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.