CTP: „Naţiunea română tot ciorbă rămâne”. Vezi de ce n-a ajuns la...

CTP: „Naţiunea română tot ciorbă rămâne”. Vezi de ce n-a ajuns la stadiul de „piftie”

3
DISTRIBUIȚI

cristian_tudor_popescu_3_26555400_52204200

„În ce să mai creadă tinerii de astăzi” – aceasta a fost tema conferinţei organizate de Universitatea de Medicină din Timişoara, la care jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu a fost invitat să ofere răspunsuri. Dezbaterea a durat aproape două ore, timp în care s-au iscat şi discuţii aprinse între jurnalist şi studenţii şi profesorii prezenţi. Un student a întrebat care sunt valorile în care tinerii ar trebui să creadă, la care Cristian Tudor Popescu a răspuns că una dintre ele este „piftia”, însă a specificat că „naţiunea americană s-a transformat din ciorbă în piftie, dar naţiunea română tot ciorbă rămâne. Piftia reprezintă conştiinţa naţională care ţine la un loc oamenii, valoare care poate funcţiona chiar dacă instituţiile statului ajung incapabile. A fost piftie în 1989, însă doar în Timişoara şi Bucureşti, când au ieşit câteva mii de oameni în stradă, dar piftia s-a produs doar acolo şi atunci, restul românilor au trăit buimac acea revoluţie, nu au înţeles mare lucru din ce s-a întâmplat acolo”.

Primele discuţii contradictorii au apărut în momentul în care jurnalistul a fost întrebat de o profesoară dacă crede în Dumnezeu şi în iubire, la care Cristian Tudor Popescu a răspuns cu alte întrebări, pentru că „nu poţi să spui că Dumnezeu există sau nu dacă nu şti ce este”. Un alt participat i-a luat apărarea femeii şi a adăugat că „aţi fi trebuit să spuneţi dacă da sau nu ca să ne satisfacem curiozitatea”, însă scriitorul i-a replicat că „eu cred că nu e bine să ai răspunsuri aşteptate cu privire la ce va spune cel pe care îl întrebi”.

Cristian Tudor Popescu nu are o părere prea bună despre unii din medicii din România, despre care crede că tratează bolnavul „ca pe o vită dusă la abator”, iar în ceea ce priveşte reperele morale, a adăugat că nu există nicio personalitate în viaţă care să reprezinte un model pentru tinerii din ziua de astăzi.


„Dan Puric este un actor excepţional, dar de la o vreme face şi filosofie, eu îl văd un soi de Tatoiu al filosofiei, discursul lui este unul kitschos. Nu înţeleg cum un om care l-a jucat extraordinar pe Iordache Brânzovenescu, părea un limbric sub tensiune pe scenă, nu sesizează penibilul în discursul lui”, a răspuns jurnalistul la întrebarea unui student care nu ştia dacă Dan Puric este un reper moral sau nu.

Formularea unei alte femei din sală l-a iritat pe scriitor, care i-a replicat că „vă rog să nu mai spuneţi niciodată «ca şi profesor», am o problemă mare mai ales cu cei care apar la televizor, pe care îi numesc cei cu caş în gură, e ceva ce îmi stă pe scoarţă”. Cristian Tudor Popescu i-a explicat unui student de ce este bine să meargă la vot, chiar dacă nu mai sunt politicieni de încredere, şi anume pentru că „votul este la fel ca bună ziua. Dacă vă spun «Bună ziua» nu înseamnă că şi aveţi o zi bună sau dacă vă spun «Cu plăcere» nu înseamnă că mi-a făcut plăcere. Acestea sunt semne care ţin o societate la un loc, dacă dispar, înseamnă că societatea este degradată. Aşa se întâmplă şi atunci când merg la vot, trebuie să merg să votez din simplul fapt că merg în cabina aia alături de alţi oameni, fac parte din comunitate. Votul este un semnal al nivelului nostru de civilizaţie politică”.

În final, Cristian Tudor Popescu le-a destăinuit celor rămaşi în sală că nu el a ales jurnalismul, ci jurnalismul l-a ales pe el, şi dacă ar fi să aleargă altă profesie, cu siguranţă şi-ar fi dorit să devină jucător de tenis profesionist sau cineast, însă nu politician. „Dovadă că nu am înclinaţie spre politică e şi faptul că m-a deranjat atunci când câţiva studenţi au plecat în timpul conferinţei pentru că eu am venit de la Bucureşti până la Timişoara pentru ei, fără să primesc niciun ban. Dacă eram politian, nu aş fi fost afectat”, a adăugat jurnalistul.

 

3 COMENTARII

  1. O scurta corectie, care insa schimba logica discutiei; am spus ca ma asteptam la un raspuns cu da sau nu. Nu am afirmat ca dl CTP ar fi trebuit sa raspunda ceva anume. Ar fi fost corect si raspunsul „nu stiu”, in cazul in care ar fi agnostic. Sunt mici probleme de memorie. Chestia cu curiozitatea a fost replica mea separata, la afirmatia dlui CTP ca un da sau nu ar fi fost inutil.
    Cred ca PCT este mai interesant la TV decat „in vivo”.

  2. din toata scena publica, dintre toti cei care apar pe sticla, CTP este SINGURUL model. este drept ca nu-i perfect, insa de cate ori il ascult am senzatia ca este un om mult prea valoros pentru publicul care-l asculta, incapabil sa-l inteleaga si sa traga invataminte.
    intrebarea daca crede CTP in D-zeu este o intrebare cam prost asezata. Chiar daca valoarea dascalilor din romania este tinuta sub pres de un sistem incapabil sa se schimbe, acest om a oferit publicului o mica particica din valoarea sa, insa inca o data publicul s-a uitat la un diamant si nestiind ce este acela s-au bucurat ca si cum ar fi primit o sticla frumoasa.

  3. Draga Adrian,
    Iti inteleg admiratia fata de CTP. Trebuie sa iti marturisesc ca si eu mai pastrez urme din acest sentiment fata de dansul. Poate fi un model pentru unii. Eu te incurajez sa cauti si alte modele. Vei gasi. Cred ca intrebarea respectiva, si altele, meritau un raspuns mai inteligent. Unele intrebari pot fi aparent prost asezate, mai ales daca nu esti capabil sa dai un raspuns. Probabil ca unii au parasit sala deoarece nu au savurat axiomele dlui CTP. Ar fi fost nepotrivit sa primeasca bani pentru prestatia avuta. Totusi, banuiesc ca i s-a decontat ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.