Cum au murit doi alpiniști ungari, într-o expediție în Himalaya

Cum au murit doi alpiniști ungari, într-o expediție în Himalaya

0
DISTRIBUIȚI

Kanchenjunga

Oficialii nepalezi au declarat astăzi că cei doi alpinişti ungari, Zsolt Eross şi Peter Kiss, dispăruţi în timpul unei expediţii pe vârful Kanchenjunga din Himalaya, este posibil să fi murit după ce au căzut în timp ce se aflau la 7.900 de metri altitudine. Cinci alpinişti au dispărut în timp ce încercau să coboare de pe unul dintre cele mai înalte vârfuri din lume. Alpiniştii – doi ungari, un coreean şi doi şerpaşi nepalezi – este posibil fie să fi căzut în timp ce se aflau la altitudinea de 7.900 de metri pe vârful Kanchenjunga din Himalaya, a declarat Dipendra Poudel, un oficial nepalez din domeniul turismului, relatează New York Times, în ediţia online, citat de Mediafax.

Unul dintre alpinişti, Zsolt Eross, născut în România, a fost primul ungar care a cucerit Muntele Everest şi a escaladat 12 dintre cele 14 cele mai înalte vârfuri din lume.


În urma unui accident produs în 2010, i-a fost amputat piciorul drept de la genunchi în jos. Soţia sa, Hilda Sterczer, este şi ea alpinist, iar cuplul are doi copii. Kanchenjunga, cu o altitudine de 8.586 de metri, se înalţă la est de Everest. Până la jumătatea secolului al XIX-lea s-a crezut că este cel mai înalt vârf din lume şi a fost escaladat pentru prima dată în 1955 de alpiniştii englezi Joe Brown şi George Band.

Luna mai este considerată propice escaladării vârfurilor din Himalaya deoarece condiţiile meteorologice sunt considerate mai blânde în această perioadă. Cei cinci alpinişti au dispărut luni, iar zece şerpaşi au fost trimişi să îi caute. Dar condiţiile nefovarabile le-au împiedicat eforturile, elicopterele neputând să ajungă la tabăra de bază. Vincze Szabolcs, un purtător de cuvânt al expediţiei, a declarat pentru site-ul de Internet Hungarianambience.com că sunt puţine speranţe pentru alpinişti. „Operaţiunea de căutare şi salvare s-a încheiat, şerpaşii au făcut tot ce au putut şi s-au întors la o altitudine sigură, încă o dată fără să găsească vreo urmă de alipinişti”, a declarat el. „Dacă Peter şi Zsolt sunt blocaţi la această altitudine şi îşi petrec noaptea afară, ei practic nu au nicio şansă de supravieţuire”, a adăugat el.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.