Cum se transformă coaja de ou în dantela sculptată

Cum se transformă coaja de ou în dantela sculptată

0
DISTRIBUIȚI

ou sculptat 1

Cu un ou, o unealtă de găurit şi un pic de lac de unghii Laura Lorincz realizează adevărate sculpturi. Floricele, iepuraşi, inimioare sau struguri sunt sculptate în coji de ouă de găină, raţă sau gâscă. Tehnica este des folosită în America sau China, însă în România, timişoreanca este printre puţinii care s-au încumetat să realizeze astfel de sculpturi, mai ales că este nevoie de multă răbdare şi atenţie ca desenele să iasă pe coaja de ou. Laura Lorincz nu are o unealtă specială cu care realizează sculpturile, ci se foloseşte de gravorul pe sticlă al soţului ei, pe care l-a cumpărat anul trecut. Femeii i-a plăcut tot timpul să facă din hârtie, frunze de copaci uscate sau pănuşi de porumb floricele, coroane sau diferite alte modele.

Însă, de un an de când a descoperit această artă, de a sculpta în ouă, Laura îşi dedică majoritatea timpului liber în încercarea de a realiza modele cât mai interesante pe coji de ouă. Femeia ne povesteşte că a găsit unealta de găurit prin casă, „iar soţul nu o folosea la nimic. Şi atunci m-am gândit ce aş putea să fac cu ea, am căutat pe Internet şi din greşeală am descoperit această artă”. Începutul nu a fost aşa uşor, mai ales că primul ou i s-a spart, dar Laura nu s-a dat bătută. După cinci ore de sculptat în coajă de ou, femeia a reuşit să realizeze o floare, iar după un an de practică, Laura Lorincz a strâns aproape 40 de ouă sculptate.

 Cum sunt sculptate cojile de ou

Laura Lorincz a învăţat, tot de pe Internet, paşii exacţi pe care trebuie să îi urmeze pentru ca cojile de ou să fie cât mai rezistente. În primul rând, femeia are nevoie doar de ouă de la ţărani, pentru că au coaja mai tare. Apoi, se realizează două găuri în ou prin care gălbenuşul şi albuşul se scurg, iar timp de cel puţin o săptămână, cojile sunt lăsate la uscat ca să se poată lucra mai bine pe ele. „După ce s-au uscat, încep să schiţez pe coajă modele şi cu gravorul tai sau găuresc, depinde de ce vreau să realizez. Când sculptez în ouă de găină pe care nu realizez modele foarte complexe, îmi ia în jur de o oră, dar pe ouă de gâscă lucrez şi patru ore”, ne spune timişoreanca. De câteva luni, Laura a făcut rost şi de câteva ouă de gâscă, pe care le-a cumpărat cu cinci lei fiecare, dar spune că îşi merită toţi banii pentru că se lucrează mult mai bine pe astfel de ouă pentru că au coaja mai tare. Femeia este dispusă să dea, însă, şi 250 de lei pe un ou, dar de struţ, pe care a văzut că se pot realiza sculpturi spectaculoase, e drept şi cu ajutorul unor unelte speciale. „Soţul meu a cumpărat gravorul pe sticlă cu 200 de lei ce are o viteză de 20.000 de rotaţii pe minut, însă americanii au o ustensilă cu 400.000 de rotaţii pe minut. Astfel, şi modele sunt mai uşor de realizat, dar sunt destul de scumpe astfel de aparate”, mai povesteşte Laura.

Timişoreanca are 45 de ani şi de la 18 ani s-a angajat ca contabilă, iar în prezent are aceeaşi profesie la Casa Tineretului. Femeia recunoaşte că după aproape 30 de ani în care a lucrat în acest domeniu s-a cam săturat şi visează că într-o zi va reuşi să îşi deschidă propriul magazin în care să-şi poată comercializa creaţiile.


Laura Lorincz speră că afacerea ar fi una de succes, mai ales că în Statele Unite sau Germania un ou de găină sculptat costă cel puţin 50 de euro, iar unul de struţ poate ajunge şi la 9.000 de euro. Despre pasiunea pe care o are, timişoreanca ne spune că „atunci când mă apuc să sculptez în coajă de ou, nu pot să mă opresc până nu termin. Sper că voi reuşi să îmi deschid o afacere şi să mă ocup doar cu acest lucru pentru că îmi place foarte mult ce fac. Soţul şi fiul meu îmi sunt alături şi deseori mă încurajează”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.