Fostul bodyguard al unui lider liberal, șeful unei grupări de cămătari care-și...

Fostul bodyguard al unui lider liberal, șeful unei grupări de cămătari care-și trimiteau victimele la muncă forțată în Libia

0
DISTRIBUIȚI

litera

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut șapte percheziții într-un dosar de cămătărie, șantaj, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave  şi trafic de persoane. Sunt vizați nouă suspecți, care sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organigazat, specializat în infracțiunile enumerate mai sus. Acțiunea este coordonată de DIICOT Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Alba.

Liderul grupării este Constantin Cristian Litera, de 36 de ani, din Deva, care a fost bodyguardul lui Alin Simota, fostul proprietar al echipei Jiul Petroșani.


Simota a avut și o activitate politică intensă, fiind în trecut consilier și președinte al organizației PNL Petroșani. După despărțirea de patronul său, Litera a plecat și cu soția lui Simota. Cristian Litera a fost ridicat de anchetatori din casa sa, evaluată la aproximativ 200.000 euro.

Anchetatorii au descoperit că suspecții dădeau bani cu camătă unor oameni de afaceri, iar recuperarea datoriilor însemna nu doar folosirea violenței, ci și trimiterea forțată a unor victime la muncă în Libia. Suma o obținută de suspecți se ridică la 800.000 de euro. “În cursul anului 2011, membrii grupării au acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din  acordarea unor împrumuturi cu camătă unor persoane din mediul de afaceri local şi perceperea unor dobânzi lunare de  10 – 20%, precum şi recuperarea prin violenţă a sumelor de bani pretinse de către învinuiţi. Unele  părţi vătămate au fost obligate să muncească pe teritoriul Libiei, sumele de bani obţinute fiind predate liderului grupării, în contul sumelor împrumutate”, se arată în comunicatul DIICOT.

În plus, membrii grupării înșelau firme de asigurări, prin simularea producerii unor accidente de circulaţie şi încasarea în mod fraudulos a  primelor de asigurare. Până acum, au fost identificate opt victime ale cămătarilor. Paisprezece persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Alba. Acțiunea a avut sprijinul “Crimei Organizate” Alba, iar suportul tehnic a fost asigurat de SRI si DIPI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.