Dosarul „mită la PSD”: Hrebenciuc şi Burci, citaţi cu mandat de aducere...

Dosarul „mită la PSD”: Hrebenciuc şi Burci, citaţi cu mandat de aducere la termenul din 26 iunie

0
DISTRIBUIȚI

viorel_hrebenciuc

Deputatul Viorel Hrebenciuc şi Cristian Burci vor fi citaţi de Judecătoria Sectorului 1 cu mandat de aducere, pentru a fi audiaţi ca martori la termenul din 26 iunie în dosarul „mită la PSD”, informează Mediafax. Judecătoria Sectorului 1 a constatat că Viorel Hrebenciuc şi Cristian Burci, patronul trustului Adevărul Holding, nu s-au prezentat pentru a fi audiaţi, în urma citării lor, la termenul de astăzi al procesului în care liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum şi Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, sunt judecaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. Astfel, instanţa a dispus citarea acestora cu mandat de aducere pentru termenul din 26 iunie. Aceştia vor fi însoţiţi atunci până la instanţă de poliţiştii care vor pune în executare mandatele de aducere. Instanţa a arătat că dacă nu emitea aceste mandate de aducere ar fi întârziat judecarea dosarului.

Senatorul Mircea Geoană a fost audiat astăzi la Judecătoria Sectorului 1, în calitate de martor, în dosarul „mită la PSD”, el declarând că nu ştie să fi existat o înţelegere între Gheorghe Bunea şi Ioan Niculae privind punerea în funcţii de conducere a unor persoane. Geoană a mai spus că trezorierul PSD se ocupa de finanţarea companiei electorale, nu şi Bunea. După ce Mircea Geoană a semnat declaraţia dată în calitate de martor, şi-a cerut scuze instanţei pentru „neînţelegerea de la termenul precedent” din dosar. În acest context, instanţa a arătat că admite cererea senatorului de scutire a amenzii de 1.000 de lei pentru neprezentarea la proces. Judecătorul a menţionat că a constatat că adresa din cartea de identitate a lui Mircea Geoană predată instanţei înainte de audiere nu este aceeaşi cu cea din dosar.

Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc au fost citaţi să se prezinte la Judecătoria Sectorului 1 şi la termenul din 20 martie.


De la proces au lipsit atunci atât Mircea Geoană, cât şi Viorel Hrebenciuc, dar pentru acesta din urmă s-a prezentat un avocat, care a arătat că deputatul PSD este în imposibilitate de prezentare şi că va face dovada în acest sens la termenul următor.

În aceste condiţii, instanţa a dispus atunci amendarea cu 1.000 de lei a lui Mircea Geoană şi a altor martori care trebuiau să se prezinte şi care au lipsit nejustificat. DNA i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae şi pe directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei de procurorii anticorupţie, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.