„Dumnezeu e un mafiot” se va juca la Teatrul Naţional din Timişoara...

„Dumnezeu e un mafiot” se va juca la Teatrul Naţional din Timişoara cu poliţişti înarmaţi la uşă din cauza ameninţărilor. Vezi conţinutul scrisorii avertisment

6
DISTRIBUIȚI

dumnezeu gangster

Piesa de teatru ”Dumnzeu e un mafiot”, se va juca la Teatrul Național din Timișoara sub paza oamenilor legii, după ce conducerea instituției a fost amenințată. Reprezentația e programată sâmbăta aceasta de la ora 19,00 în Studio „Uțu Strugari”. La spectacol vor fi polițiști sub acoperire, iar în apropierea Teatrului echipaje de poliție și jandarmi înarmate până-n dinți. Nu e o glumă și niciun scenariu. Piesa de teatru, care s-a jucat în premieră anul trecut în prezența autorului, a încins, brusc, spiritele, săpătmâna aceasta.

Scrisoare de ameninţare cu „pedeapsa lui Dumnezeu”

Pe 9 mai la Teatrul Național Timișoara a ajuns o scrisoare asumată de un anume Iftimie Iancu din Timișoara care, pe întinsul a trei pagini amenință conducerea instituției în cazul în care nu va anula reprezentația piesei „Dumnezeu e un mafiot”, iar în caz că cererea nu e îndeplinită, întreaga conducere a TNT va avea de suferit o serie de neplăceri ce privesc atât integritatea personală cât și desfășurarea normală a activității TNT.

Iftimie Iancu, un personaj care din primele cercetări ale poliției s-a stabilit că nu există, amenință cu ”pedeapsa lui Dumnezeu”. ”Se pregătește o manifestație de amploare de mare durată împotriva întregii conduceri a acestui teatru din Timișoara în cazul în care nu veți renunța și nu veți anula definitiv piesa Dumnezeu e un mafiot. Și nu vom renunța până nu va fi  pedepsiți (sic!) toți vinovații de către lege. (…) Dacă ați citit și știți cine este Dumnezeu și ați admis în programa teatrului piesa de mai sus – pedeapsa va fi pe măsură din partea lui Dumnezeu. Scoateți-o – ca să scăpați de osândă. (…) Este foarte posibil ca în urma prezentării acestei piese, Dumnezeu să pedepsească județul Timiș – în special Timișoara cu unele dezastre naturale. Vă asumați acest risc? (…) Eu păstrez copie xerox după această cerere și dacă nu anulați piesa voi acționa la poliție, procuratură și la justiție, plus patriarhia împreună cu bisericile ortodoxe și catolice” – se arată în scrisoarea de amenințare.

 Coincidență: și preoții cer schimbarea titlului piesei

Coincidență sau nu, joi, reprezentanții mai multor culte creștine din Timiș au luat și ei,  brusc, atitutdine împotriva piesei care se joacă la Național de șapte luni. Clericii cer redarea titlului original (n.r. fără să știe că acesta este ”God is a gangster”) sau modificarea lui astfel încât să transmită un mesaj ”corespunzător”. ”Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Protopopiatul Ortodox Ucrainian – Lugoj, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, Episcopia Română Unită cu Roma – Greco-Catolică de Lugoj, Biserica Evanghelică Luterană Sinodo-Prezbiteriană din Timișoara, Protopopiatul Reformat din Timișoara, Comunitatea Baptistă din Timișoara, Cultul Adventist de ziua a șaptea – Conferința Banat, ținând seama de solicitările credincioșilor și ale unor personalități ale vieții culturale din orașul nostru atașate valorilor creștine, își exprimă profunda părere de rău, nemulțumirea și îngrijorarea față de titlul piesei lui Nick Mancuso, jucată la TNT –  „Dumnezeu e un mafiot”.


Întrucât titlul piesei este provocator, blasfemiator și aduce atingere gravă învățăturii despre Dumnezeu, așa cum este formulată în Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament, solicităm conducerii TNT și regizorului să-l modifice,  redându-l pe cel original sau acordându-i unul corespunzător mesajului „de compasiune și responsabilitate față de aproapele nostru” pe care îl transmite, de altfel și Cartea Iov, din care s-a inspirat autorul cărții” – se arată în  comunicatul de presă transmis de înaltele fețe bisericești.

Piesa lui Mancuso se va juca sub paza Poliției

În concluzie, având în vedere amenințările de cu ”osânda” dumnezeiască, reprezentația de sâmbătă seara se va juca cu pază armată și sub ochii poliției. Comisarul Daniel Langă, adjunctul șefului Poliției Municipiului Timișoara va coordona direct acțiunea. În zonă vor fi polițiști și jandarmi, astfel încât, la nevoie, intervenția să fie rapidă. ”Vom avea și oameni sub acoperire, la piesă, un echipaj în uniformă în zonă și un echipaj de jandarmi în stand-by, pentru a fi pregătiți să reacționăm dacă se va impune”, a declarat comisarul Langă.   Piesa ”Dumnezeu e un mafiot”, de Nick Mancuso, a avut premira în 26 octombrie 2012, în prezența autorului și cu referințe extraordinare din partea publicului și criticii. Până acum a mai fost jucată de 7 ori, inclusiv de Ziua Mondială a Teatrului. Piesa redă povestea unui om al străzii, în seara de Ajun, care pretinde că este Dumnezeu. Pledoaria pe care o face în încercarea de a-şi argumenta convingerea este o radiografie tragică şi comică a lumii în care trăim.

Conceptul și interpretarea spectacolui de la TNT îi aparțin lui Doru Iosif, căruia i se alătură muzicianul Sebastian Hamburger. Echipa acestui proiect este completată de Dorothea Iordănescu (scenografia), Ștefan Iordănescu (light-design) și Lucian Matei (concept video).

Directoarea TNT recunoaște că nu a mai fost pusă într-o situație așa de delicată. Fiind vorba până la urmă de o neînțelegere a actului artistic, încearcă să îi lumineze pe contestatari. ”Mesajul pe care Biserica și arta teatrului (iar piesa lui Nick Mancuso nu face excepție) îl transmit oamenilor se adresează spiritului. Împreună, vorbesc despre darul iubirii, despre înțelegere și despre acceptarea diferențelor. Nimic din piesa lui Nick Mancuso nu ofensează credința, și nici dreptul la opinie al vreunui cetățean. Dimpotrivă, spectacolul are un mesaj pozitiv, fiind, în egală măsură, o meditație asupra destinului unora dintre semenii noștri și un îndemn la responsabilitate și la compasiune”, a declarat Ada Hausvater, care susţine că nimic nu justifică solicitările de anulare a spectacolului.

6 COMENTARII

  1. Chiar asa de rau stau cu nr. De spectatori ca au fost mobilizati politisti sub acoperire ca spectatori? Sunt de tot rasul lumii aceste institutii platite din bugetul public. Scrisoarea este o punere in scena pt.atragerea de spectatori, iar politia este de toata jena in acest caz. Daca s-ar juca din nou piesa Mobila si durere ar avea sala arhiplina.

  2. ce strategie?! 🙂 interesativa inainte sa comentati, acea sala este foarte mica are doar vreo 50 de locuri iar toate au fost vandute inainte de acest scandal 😉

  3. Cum spune Mancuso : ” Este un titlu , nu o declaratie de credinta ” ….. si chiar daca ar fi , ar trebui sa avem decenta sa-l respectam pe cel de langa noi , indiferent de pozitia lui religioasa . Daca e sa spun : Dumnezeu e un mafiot ! la mine acasa sau in centrul orasului este strict problema mea pe care o am ( sau o voi avea ) in fata creatorului si nu cred ca tre sa ma traga ” de urechi „” un alde Gogu si sa ma puna la punct ….. asa ca din partea lui Dumnezeu . Fiecare va primi ceea ce merita . Si nu vad de ce tre sa fie linsat o persoana doar pt ca si-a exprimat parerea sincera vizavi de creator . Asta e parerea lui acum si aici . Cu piesa la fel . Daca e buna si rezoneaza cu mai multe ” capete ” , bravo lui inseamna ca spune ceva ….. daca e proasta si nu transmite nimic nimanui sala va fi goala , ceea ce inseamna ca nu prezinta interes . Iar cei prea infocati sa faca bine sa nu se zburleasca asa daca o mana de oameni au ales sa nu faca parte din turma …… si sa nu behaie in cor asa cum spune ” pastorul ” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.